Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Учасники помаранчевого автопробігу “Поїзд дружби” про свої враження від подорожі;<br><br>Українські і закордонні правозахисники коментують вибори; Голосування на Донбасі очима членів дільничних комісій від Віктора Ющенка.


Надія Шерстюк

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Михайло Петренко.

-

Учасники помаранчевого автопробігу “Поїзд дружби” про свої враження від подорожі;

-

Українські і закордонні правозахисники коментують вибори;

-

Голосування на Донбасі очима членів дільничних комісій від Віктора Ющенка.

12 міст за 11 днів відвідали учасники помаранчевого автопробігу “Поїзд дружби”, який організувала громадська кампанія “Пора”.

Черкаси, Кіровоград, Одеса, Миколаїв, Херсон, Симферополь, Ялта, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Харків, Суми, Полтава – у цих центрально-східних українських містах учасники акції намагалися “прорвати інформаційну блокаду”, донести до мешканців цієї частини України “правду і добро”.

У пробіг вирушили кияни: журналісти, підприємці, студенти. Під час руху маршрут змінювався – автоколона вирішила не заїжджати до Севастополя і Луганська, а до Донецька їх не пропустили місцеві мешканці.

Про свої враження від подорожі розповідають два столичних бізнесмени Юрій Іваненко і Дірк Люстіх зі Швейцарії, який вже 10 років мешкає в Україні.

Юрій Іваненко

До цих президентських виборів я був більше бізнесменом, більш аполітичним, але після перших двох турів мене дуже вразила ця брехлива влада, ми особисто зупиняли автобуси в Києві, які приїхали з різних регіонів і голосували за відкріпними талонами.

Дірк Люстіх

Я вже 10 років працюю тут, стикаюся з нечесністю владної системи. Український народ мовчав 10 років і раптом вибухнув. Я був вражений. 22-го листопада я сказав своїм опонентам в офісі: “Хто хоче може працювати, а хто відчуває себе українцем, виходьте на Майдан”.

Надія Шерстюк

За словами Ю.Іваненка, найскладнішою у цій поїздці була моральна атмосфера.

Юрій Іваненко

В колективі нашого автопробігу були люди різних категорій. Під Донецьком, коли наші машини трошки побили, у інших машин попробивали колеса, і люди розуміли, що закінчаться запаски, і ми звідти нікуди не зможемо поїхати, і можуть прийти донецькі і почнеться щось страшне на цій трасі, я бачив, що у людей здавали нерви.

Найважча атмосфера була моральна.

Дірк Люстіх

Ми хотіли показати і розказати Донбасу, що країна єдина, скрізь живуть такі люди, як ми. У Києві на Майдані я бачив і львів’янина, і луганчанина.

Юрій Іваненко

Мені дуже сподобалося, як нас прийняли у Запоріжжі, було дуже багато людей. Туди я приїхав ще з двома машинами самим першим. Завдання було поставлено таке: приїхати чим по швидше, щоб люди не розійшлися, тому що колону там чекали о сьомій годині, а ми запізнювалися, і колона прийшла у восьмій годині.

Коли ми приїхали на площу центральну у Запоріжжі, і коли натовп зрозумів, що це приїхали машини автопробігу, то натовп у декілька тисяч людей побіг у нашу сторону. Я схопився за голову у кажу, мовляв, хлопці, вони наші, помаранчеві, але ж вони нас ледь на шматки не розірвали, всі смикали: “А де ваші? Коли ваші приїдуть? Яка у вас інформація? А що ви знаєте?” Було дуже багато запитань, навіть ми почали автографи роздавати. Це було щось неймовірне. Щоб їх якось заспокоїти, я взяв прапор і виліз на машину і почав ним розмахувати.

Надія Шерстюк

Чи вважаєте цю поїзду вдалою?

Юрій Іваненко

Враження позитивні. Я вважаю, що ця наша поїздка дарма не пройшла. Ми поспілкувалися в усіх регіонах з усіма людьми. Хто бажав з нами спілкуватися, ми все розповідали.

Люди, які були в нашому автопробігові, вже на третій-четвертий день почали говорити, що вони за ці дні стали такими професіоналами і настільки вже вільно можуть спілкуватися з людьми на різні теми...

Те, що ми не потрапили в Донецьк, не нам мінус, а їм величезний мінус, тому що ми несли з собою правду, ми несли з собою заряд енергії, який виник на Майдані Незалежності після другого туру виборів, і ми хотіли його донести до них. Але я рахую, що вони з часом все це зрозуміють, зрозуміють свої помилки, і пройде деякий час, і все стане на свої місця.

Надія Шерстюк

Президентські вибори в Україні продовжують перебувати у центрі уваги громадськості. Українські і закордонні правозахисники назвали повторне голосування по виборах президента таким, що відповідає міжнародним стандартам.

З правозахисниками спілкувався Микола Закалюжний.

Микола Закалюжний

Фальсифікація в ході другого туру президентських виборів в Україні 21 листопада призвела до масових протестів і врешті - решт до того, що Верховний Суд визнав неможливість встановлення реального волевиявлення в ході виборів і призначив перевибори другого туру на 26-те грудня. Тут також не обійшлося без порушень.

Говорить голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, який разом з представниками інших правозахисних організацій стежив за перебігом виборів.

Євген Захаров

26-го грудня спостерігали порушення на окремих дільницях. Це було, як інерція порушень 21-го листопада. Було продовження порушень, що були пов’язані із списками виборців. Теж, наприклад, було зафіксовано нашими групами, коли голосувала громадянка іншої країни.

Тобто, таких помилок, як і помилок, які були пов’язані з написанням імені, було багато. Була категорія порушень – це голосування двійників, коли одна і та ж людина голосує на декількох дільницях. Наприклад, у нас в Харкові у 20-й лікарні студентській було покладено було покладено за день до виборів 150 осіб на стаціонар, в ранці вони під пильним наглядом головного лікаря проголосували і поїхали в автобусі ще кудись.

Місяць тому вони теж були покладені в ту ж лікарню чомусь і теж голосували.

Був випадок зовсім анекдотичний. В Харків, де я мешкаю, приїхали чотири автобуси з людьми, які намагалися проголосувати, говорячи, що вони втратили паспорти.

Микола Закалюжний

Втім, як засвідчують факти, порушником в ході виборів, в основному були представники влади.

Говорить голова Московської Гельсінської групи Людмила Алєксєєва.

Людмила Алєксєєва

Я думаю, що ситуація в країні була такою після всіх цих масових виступів та рішень ВСУ, що неможливо думати, що це були серйозні порушення, тим більше, що ми знаємо з досвіду України, з досвіду Росії та інших країн, що порушниками головним чином є представники влади.

Микола Закалюжний

Зважаючи на всі наявні факти представники правозахисних організацій дійшли висновку про демократичність другого туру з повторних виборів президента України.

Євген Захаров

Наш загальний висновок такий, що ми констатуємо масовість та системність фальсифікацій виборів з боку органів влади, і ті порушення, що відбулися, суттєво не вплинули на результати виборів.

Тому ми вважаємо, що ці вибори можемо назвати вільними, справедливими та такими, що відповідають міжнародним стандартам з прав людини.

Микола Закалюжний

Втім, незважаючи на такі оптимістичні висновки та майже 8% перевагу Віктора Ющенка над провладним кандидатом, останній вирішив поборотися за президентство у Верховному Суді.

Як вважає Міжнародний спостерігач, виконавчий директор Міжнародної Гельсінської Федерації Аарон Роудз із Бельгії для цього юридичних підстав не має.

Арон Роудз

Те, що ми бачили, і також те, що було підтверджене іншими моніторинговими організаціями, зокрема РЄ та іншими, можна сказати, що це були найчистіші вибори, які, можливо, взагалі були в Україні. Можливо, буду оспорюватися результати виборів, можливо, будуть судові процеси, але те, що ми можемо сказати, - це чисто політика.

Надія Шерстюк

За даними Комітету виборців України, найбільше порушень виборчого законодавства зафіксовано на Донбасі.

Про це нашій кореспондентці Богдані Костюк розповіли члени дільничних комісій від Віктора Ющенка на Луганщині.

Богдана Костюк

Усі мої гості кияни вперше відвідували Донбас і розчарувались у так званому «економічному диві», пропагованому Віктором Януковичем.

Люди живуть бідно, люди залякані – такий головний висновок зробили члени комісій.

Олександр Стамову

Я працював в Донецькій області в Краснодонському районі селищі Мирному. Це селище досить дивне, тому що всього 320 чи 340 людей, які там проживають, одне одного знають. Голова – від Януковича, і вона намагалася зробити так, щоб всі люди, які є дієздатними в селищі, всі проголосували.

У день виборів у нас не було жодної скарги і жодного акту. Були люди, які намагалися проголосувати за стрими правилами, тобто з паспортом СРСР. Це, мабуть, було одне порушення. Друге, це, мабуть, не порушення було, а показувало те, що люди, які працюють в комісії, не дуже добре знають про вибори, а знають лише головні постулати, а приписки, пункти не дуже добре знають.

Коли ми рахували бюлетені, то голова рахувала: “Янукович, Янукович, Янукович...” А стою поряд і бачу, що в одному бюлетені стоїть три хрестики, тобто людина голосувала за Януковича, але стоїть три позначки. Я кажу: “Ми не можемо враховувати цей бюлетень”.

Богдана Костюк

Окрім зіпсованих бюлетенів, Олександр і його колеги зітнулися з людьми, які намагалися проголосувати за відсутності паспортів. Показували копії військових квитків радянських часів, свідоцтва про народження і ображались, що “заїжджі помаранчеві” не дають їм голосувати.

“Але названі порушення – це лише наслідок тієї політики, яку влада Донбасу провадила упродовж кількох останніх років,” - переконана Катерина Прокоф’єва, яка очолювала дільничну комісію у селищі Енегельсове.

Катерина Прокоф’єва

Люди не знають законів у них інформаційний вакуум, що кидається дуже у вічі. Вони не в курсі тих подій, які відбуваються в Україні, їм тільки подаються події, які стосується окремої їхньої області, навіть Донецького телеканалу “Україна” немає, у них лише два канали луганські і російські. Багато людей приходили просто поспілкуватися, пожалітися, висловити свою думку, бо там вони цього зробити не можуть. Їх там залякують, переслідують за політичні погляди.

Богдана Костюк

Про політичні переслідування на Донбасі розповідає і Михайло Милешин.

Михайло Милешин

Можливо і цинічно у позитивних тонах говорити про виправну колонію, але після екскурсії, яку провів зі мною Гаврилов В.М., начальник цієї колонії, в мене лише позитивні враження склалися про цю колонію. Чистота, порядок, церква, лікарня на території колонії, прекрасна поліклініка. У ньому я побачив людину високого професіоналізму.

Я не знаю, наскільки можна говорити про повагу чи неповагу заарештованих до начальника колонії, але коли ми з ним проходили по території колонії, і він мене знайомив з усім, то я бачив підкреслено позитивне відношення перебуваючи там до свого начальника.

Богдана Костюк

І велика Україна, вважає пан Милешин, повинна дбати за Донбас, за дотримання місцевим чиновництвом українського законодавства.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Михайло Петренко.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG