Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті цього року вирубали понад сто тисяч ялинок


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 3 січня 2005 року - Понад сто тисяч новорічних ялинок заготовлено на Прикарпатті та відправлено у східні реґіони держави. Про це заявили в Івано-Франківському обласному управлінні лісового господарства. Водночас лісники та природоохоронці відзначають, що в області продовжуються масові незаконні вирубки ялинок. Особливо страждають карпатські ліси від вирубування цінної породини ялини білої.

Цього року працівники Івано-Франківського обласного управління лісового господарства поставили своєрідний рекорд: вони відправили понад сто тисяч новорічних ялинок у Донецьку, Дніпропетровську, Запорізьку та Харківську області. Саме з цих реґіонів надійшли замовлення на оптові поставки карпатських ялинок. Варто зауважити, що минулого року 16 державних лісових господарств Прикарпаття заготовили лише 86 тисяч ялинок. Усе це робиться без шкоди для карпатської природи на спеціально відведених для хвойних насаджень ділянках. Така практика в лісових господарствах Івано-Франківщини введена вже впродовж 10 років. Ціна ялинок становить від 10 до 30 гривень. Гуртові ціни на ялинки, як стверджують фахівці, ще нижчі.

Однак лісники та природоохоронці звернулися до мешканців області купувати лише ті ялинки, які продаються на спеціальних ялинкових базарах. Адже не є таємницею, що чимало ялинок у карпатських лісах зрубують браконьєри, особливо страждає від таких вирубок цінний сорт хвойних – так звана ялина біла. На відміну від інших хвойних дерев, ця лісова красуня значно довше відновлюється. Браконьєри ж не зважають на те, який сорт ялини вони вирубують. Спеціальні інспекції, до складу яких входять лісники, правоохоронці та екологи, не здатні самотужки зберегти ялинки від незаконних вирубок. Зараз на Івано-Франківщині з ініціативи лісового господарства поширюються гасла, що незаконно зрубана ялинка, встановлена в оселі, – погана прикмета. Є сподівання, що таке моральне застереження також вплине на ситуацію, що склалася, і самовільних вирубок ялинок поменшає.
XS
SM
MD
LG