Доступність посилання

ТОП новини

Появу нового лідера України в Америці розцінюють як політичну подію першорядного міжнародного значення і дискусії точаться навколо шляху, яким піде Україна, оновлена “помаранчовою революцією”.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 4 січня 2005 - За океаном сподіваються, що Україна знайде “золоту середину” між Росією, яку, так би мовити, дідько бере від поразки ставленика Москви на президентських виборах, і Заходом, який разом зі Сполученими Штатами підтримував Ющенка. Вулф Бліцер, ведучий аналітичних програм телемережі Сі-Ен-Ен, не без іронії зазначив, що в той час, як у Вашингтоні державний секретар Колін Павелл поздоровив український народ з перемогою Віктора Ющенка, у Москві ані парламент, ані президент Путін не поспішали з поздоровленнями. Як пише газета “Бостон Глоб”, “російський лідер кипить злістю із-за поразки на українських президентських виборах Віктора Януковича, котрого він під час візиту до Києва особисто підтримав у боротьбі проти Віктора Ющенка.

На прозахідних симпатіях Ющенка робить наголос тижневик “Бізнес Уїк” у першому новорічному номері . Там читаємо, зокрема, таке: “Віктор Ющенко грунтував свою президентську кампанію на простій, але потужній ідеї: що доля України має бути пов”язана з Європою, що він вірить у чесні вибори, у прозорі ділові угоди і у свободу преси. Упродовж кампанії Ющенко неодноразово казав, що пріоритетним для своєї адміністрації він вважатиме вступ України до Європейського Союзу і НАТО. І тут дозвольте ще раз процитувати “Бостон Глоб” на цю ж таки тему:

“Якщо це трапиться, то російській владі і політичному впливові Росії в Євразії буде завдано найболючішого удару від часу розвалу Радянського Союзу, що стався 13 років тому”.

І знову підхоплює цю думку “Бізнес Уїк”:

“Якщо Ющенко переконає західні держави почати переговори про вступ України, особливо до НАТО, то це може призвести до нової боротьби між Сходом і Заходом, причому Росія має потужну зброю проти України: підвищення цін на нафту й газ, які Росія постачає Україні. Це може істотно зашкодити, але Україна це переживе. Адже Європа стала великим торговельним партнером України... Перемога Ющенка може сприяти інвестиційному бумові. Індекси курсу акцій на фондовій біржі в Україні вже підскочили на 30 % після 21 листопада. Між тим, російський ринок за цей період занепав, коли наспіли відомості, що уряд продає нафтову компанію “ЮКОС”.

Коментатор телемережі новин “Фокс” Білл О’Райлі зауважує, що у той час, як Україна вступає у період демократичного розвитку, пан Путін в Росії закручує гайки, позбавляючи свій народ вільної преси, незалежного телебачення, а також права на незгоду з генеральною лінією Кремля.

Нью-йоркський “Дім Свободи” у щорічному звіті про стан політичних прав і громадянських свобод по країнах світу зазначає, що Росія скочується до авторитаризму.

О’Райлі зазначає, що Європа і Сполучені Штати зацікавлені в успіху Ющенка не лише заради самої України, а й також тому, що це буде прикладом для інших колишніх радянських республік. Тож, на його думку, найдійовішою підтримкою буде економічна допомога, інвестиції і, насамперед, можливості для торгівлі. Для цього Україні треба допомогти вступити до Світової торговельної організації.
XS
SM
MD
LG