Доступність посилання

ТОП новини

Мiнiстр закордонних справ Хорватiї Миомир Жужул у вiвторок подав у вiдставку. Глава хорватського уряду Iво Санадер запевняє, що ця вiдставка не впливатиме на переговори про приєднання країни до Європейського союзу.


Михайло Рамач

Белград, 6 сiчня 2005 – Дотеперішній керівник хорватського МЗС Миомир Жужул був близьким спiвробiтником прем’єр-мiнiстра Санадера. Опозицiя звинувачувала його у причетностi до фiнансових скандалiв у процесi приватизацiї державного майна. Уряд та парламент вiдкинули такi обвинувачення. Проте Жужул в листi до голови уряду зазначив, що його подальше перебування на такiй посадi могло б стати перешкодою на європейському напрямку.

Прем’єр вимагає вiд Жужула завершити поточнi роботи в рамках пiдготовки до початку переговорiв із Євросоюзом. Переговори мають розпочатися 17 березня.

Окремi оглядачi припускають, що Миомир Жужул подав у вiдставку саме тепер у зв’язку з результатами першого туру президентських виборiв, що вiдбулися 2 сiчня. Ядранка Косор, кандидат вiд правлячої Хорватської демократичної спiлки, до якої належить i Жужул, здобула лише 20% голосiв. На думку оглядачiв, його вiдставкою влада прагнула продемонструвати, що в неї чистi руки , що енергiйно виступатиме проти корупцiї.

Все ж, Косор каже, що не йдеться про передвиборчу вiдставку , її колега пішов з посади, керуючись державними й нацiональними iнтересами. Лiдери опозицiйних партiй впевнненi, що вiдставка Жужула не збiльшить шанси кандидатки правлячої коалiцiї, котра до другого туру увiйшла разом з дiючим президентом Стипе Месичем. Другий тур має вiдбутися 16 сiчня.

Досi невiдомо, хто стане новим керiвником зовнішньополітичного вiдомства. Преса повiдомляє, що прем’єр-міністр Iво Санадер виявив готовнiсть дiйти згоди з керiвниками опозицiї щодо особи, котра очолюватиме делегацiю Заґреба на переговорах із Брюсселем. Влада й опозицiя згоднi в тому, що приєднання до Євросоюзу повинне залишитися прiоритетом державної полiтики.
XS
SM
MD
LG