Доступність посилання

ТОП новини

У Сполучених Штатах зовнішньополітичне відомство подало на розгляд Конгресові доповідь про посилення антисемітизму по країнах світу.


Юрій Дулерайн

Вашингтон, 6 січня 2004 - Доповідь державного департаменту присвячено проблемі антисемітизму і посиленню цього “ганебного явища” у низці країн світу. Причому низка така довжелезна, що доповідь називається “Про глобальний антисемітизм”.

Документ підготовано згідно закону, що його ухвалили обидві палати Конгресу восени минулого року. Тоді ж закон підписав президент Джордж Буш. Звіт держдепартаменту відзначає загальне посилення антисемітизму як в арабському світі, де, за визначенням ньюйоркського Будинку Свободи, нема жодної країни з демократичним ладом, так і в цілком демократичних країнах, таких як Франція, Німеччина, Бельгія, Голандія, Австрія.

Доповідь містить приклади актів фізичного насильства, залякування й переслідування євреїв, випадки вандалізму щодо єврейських культурних і комунальних центрів, шкіл, синагог, цвинтарів. Зокрема, у Торонто, Канада, торік навесні антисемітські гасла з’явились на стінах синагоги. У Тулоні, франція підпалили єврейську школу й синагогу. У Санкт-Петербурзі, Росія, у лютому минулого року вандали спотворили близько півсотні пам’ятників на єврейському цвинтарі, намалювавши свастики. Згадуються також антисемітські виступи в Естонії, Литві Латвії, у Росіії, Казахстані, Узбекистані, у білоруських містах – Мінську, Гомелі, Бобруйську, Червені.

На думку держдепартаменту, нинішня хвиля антисемітизму в Європі пояснюється традиційними антиєврейськими забобонами, поруч антиізраїльских настроїв, які переходять межу у засобах масової інформації і “часто-густо набувають антисемітського характеру. Демонізація Ізраїлю, ненависть до ізраільских лідерів, коли їх порівнюють з нацистськими лідерами і уживають нацистські символи для шаржування їх –все це свідчить про антисемітські тенденції, а не про справжню критику,” – говориться в доповіді Конгресові.

Документ також пов’язує посилення ворожості щодо євреїв у Європі зі збільшенням мусульманського населення там. Поняття антисемітизму держдепартамент визначає як “ненависть до євреїв у зв”язку з їхньою релігією або з етнічним походженням”.

Щодо України, то доповід держдепартаменту наводить шість прикладів антисемітських інцидентів за минулий рік. Зокрема, це липнева антисемітьска промова в Івано-Франківській області депутата Верховної Ради Олега Тягнибока, побиття хуліганами двох рабинів у центрі Одеси наприкінці серпня, зруйнування кількох десятків єврейських пам’ятників на Куренівському цвинтарі в Києві 23 травня. А восьмого серпня преса повідомила про спотворення 26 пам’ятників у єврейському секторі цвинтаря на Донеччині.

Доповідь держдепартаменту зазначає, що антисемітські статті регулярно появляються дрібнотиражних виданнях і бюлетенях, як також у щомісячнику “Персонал”, в газетах “Сільсьткі Вісті” та “Ідеаліст”.

Але разом з тим, держдепартамент підкреслює, що український уряд і суспільство в цілому протистоять антисемітизмові. З року в рік високопоставлені урядовці беруть участь у мітингах на відзначення річниці Бабиного Яру. Український уряд підтримує ініціативу єврейської громади щодо створення нового меморіалу у Бабиному Яру.
XS
SM
MD
LG