Доступність посилання

ТОП новини

Угорського посла в Таїланді звільнено з посади.


Василь Плоскіна

Угорщина, 11 січня 2005 – Надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Таїланді позбувся посади через відмову перервати відпустку в Будапешті наприкінці минулого року. МЗС Угорщини вважає, що колишній посол повинен був негайно вилетіти до Бангкоку, щоб координувати роботу з пошуків угорських туристів і надання їм консульської допомоги. Згідно з даними дипломатів, в зоні дії цунамі в ті трагічні дні в районі Бенгальської затоки відпочивало майже півтисячі угорських туристів. Про чотирьох з них і досі немає жодних вісток.

Угорський посол у Таїланді Янош Вандор опинився цими днями в центрі скандалу. Так сталося, що під час різдвяних свят 24-27 грудня він знаходився у короткій відпустці на батьківщині. До речі, так вчинив не тільки один Вандор. Наприклад, з Малайзії додому приїхав погостювати й керівник посольства Угорщини в Куала-Лумпурі Тамаш Товт.

Тим не менше відпустки цих двох дипломатів, як зазначає будапештська преса, суттєво різняться між собою. У Таїланді під час фатальних подій у Бенгальській затоці відпочивало кілька сотень угорських туристів, які стали в тій чи іншій мірі жертвами стихійного лиха. А в Малайзії угорські громадяни на ту пору знаходились у більш безпечніших місцях.

Представник МЗС Угорщини, коментуючи рішення про відкликання Яноша Вандора з керівного поста, зазначив, що цей дипломат все одно мав бути на своєму робочому місці, навіть якщо він безпосередньо не відповідав за надання консульських послуг потерпілим угорцям у Таїланді. Цікава деталь, цими днями також звільнено з посади і безпосереднього шефа посла в Таїланді, себто одного з високопоставлених керівників підвідділу територіального департаменту МЗС Угорщини. Це рішення приймав глава зовнішньополітичного відомства країни Ференц Шомоді за погодженням із прем’єр-міністром Ференцом Дюрчанем. Як стало відомо, посол-підлеглий навіть приватно розмовляв зі своїм куратором із МЗС, але той нічого не сказав Вандору, що послу слід терміново повернутись до Бангкоку. Рішення про відкликання угорського посла з Таїланду було ухвалено після закінчення службового розслідування.

Тим часом у великих містах Угорщини триває акція громадського телебачення і Червоного Хреста зі збору коштів на потреби населення приморських районів, які постраждали від ударів цунамі. Упродовж минулого тижня зібрано понад півмільйона доларів. Організатори акції сподіваються подвоїти цю суму вже найближчим часом.
XS
SM
MD
LG