Доступність посилання

ТОП новини

На пiвднi Сербiї, уздовж кордонiв з Македонiєю і Краєм Косово, ситуацiя вкрай напружена внаслiдок вбивства прикордонниками пiдлiтка албанської нацiональностi. Лiдери етнiчних албанцiв вимагають вiдведення пiдроздiлiв армiї із прикордонної зони.


Михайло Рамач

Белград, 11 сiчня 2005 – Шiстнадцятилiтнiй Дашнiм Гайрулаху загинув минулої п’ятниці пiд час нелегального перетину кордону. Про це заявив мiнiстр оборони Сербiї i Чорногорiї Првослав Давинич, який вiдразу прибув на мiсце. Вiн уточнив, що хлопець двiчi перетинав кордон, а прикордонники дiяли згiдно з правилами несення служби. Вони спершу стрiляли в повiтря, а вiдтак у напрямку пiдлiтка, який не зупинився. Представники мiсцевих органiв влади кажуть, що iнцидент стався за 500 метрiв вiд кордону. За їхнiми словами, хлопець часто перетинав кордон, щоб вiдвiдати свою матiр, котра мешкає в сусiдньому селi в Македонiї. В похоронi, що вiдбувся у недiлю, взяло участь двадцять тисяч осiб. Етнiчнi албанцi влаштували манiфестацiю, вимагаючи демiлiтаризацiї прикордонної смуги. Деякi їхнi лiдери кажуть, що в районi необхiдно розташувати мiжнароднi сили.

Прешевська долина знаходиться на пiвднi Сербiї, уздовж кордонiв з Македонiєю та Косовом. В округах Прешево й Буяновац бiльшiсть населення становлять етнiчнi албанцi. Наприкiнцi дев’яностих рокiв у сутичках між албанськими повстанцями та Збройними силами і поліцією загинуло понад сто осiб. Кризу тодi врегулювали за посередництва ОБСЄ. Повстанськi пiдроздiли були розпущенi, а влада амністувала усiх повстанцiв.

Уряд державного об’єднання Сербiя i Чорногорiя минулого року ухвалив рiшення розташувати вздовж кордонiв замiсть Збройних сил пiдроздiли полiцiї. Однак у Прешевськiй долинi цього досi не зробили. Окремi сербськi урядовцi виступають проти виведення армiї з прикордонної смуги. Вони стверджують, що контрабандисти постачають у район зброю,а косовськi албанцi заохочують своїх землякiв до повстання.

Голова мiсiї ОБСЄ в Белградi Маурiцiо Массарi закликав владу й албанських лiдерiв виявити стриманiсть та сприяти закрiпленню демократичної й багатонацiональної стабiльностi. Представники мiсцевих сербiв вимагають, щоб у район прибули президент Борис Тадич та прем’єр-мiнiстр Воїслав Коштуниця. В понедiлок у Прешевi перебував мiнiстр з питань прав людини Расим Ляїч.

Ситуацiя в районi залишається напруженою. Мешканцi як албанської, так і сербської національностей побоюються нових iнцидентiв.
XS
SM
MD
LG