Доступність посилання

ТОП новини

Буревії, цунамі, великодня погода на Різдво: примхи природи чи далекосяжні зміни клімату?


Марія Щур

Прага, 10 січня 2005 – Замість різдвяних морозів у Європі стоїть тепла сонячна погода. Проте якщо в центрі Європи насолоджуються незвичним теплом, то на півночі континенту потерпають від повеней та буревіїв. Сніг випав у спекотних пустелях Саудівської Аравії, на півдні Африки та у Каліфорнії борються з наслідками сильних дощів. Метеорологи по всьому світу фіксують незвичайні події. Що відбувається з погодою цього року?

Сонячна погода у Празі взимку – явище саме по собі рідкісне. Але якщо температура повітря при цьому сягає майже 14 градусів за Цельсієм, можете бути впевнені, що йдеться про новий погодний рекорд. У суботу в чеській столиці зафіксували найтепліший день за останні 230 років, тобто, з того часу, як у старому монастирі в центрі міста почали вести записи про погоду. Та поки пражани насолоджувалися весняною погодою, їхні європейські сусіди на півночі континенту потерпали від натиску стихії.

Буревії, що прийшли з Атлантичного Океану, спричинили повені на півночі Британії, Франції, Німеччини, не оминули навіть Скандинавію та держави, що лежать вглибині континенту на узбережжі Балтійського моря. Вітер, що сягав майже 200 кілометрів за годину, нагнав величезну масу води. Щонайменше 11 осіб загинули, багато зниклих безвісти. Та кількість жертв цієї природної катастрофи не входить у порівняння із наслідками цунамі у Південно-Східній Азії - десятки тисяч людей в Європі опинилися без даху над головою, без електрики та тепла.

Незвичні погодні умови в інших місцях планети змусили багатьох замислитись, чи не йдеться про якісь далекосяжні зміни клімату. Речник британської метеорологічної служби Беррі Ґромет, хоча і погоджується, що погода, дійсно, незвична, але каже, що стверджувати, що йдеться про наслідки глобального потепління ще рано: «Важко сказати, чи ті спостереження за погодою, що ми можемо робити зараз, означають, що такою ж погода буде і в майбутньому».

З іншого боку, екологи вважають, що ми чуємо перші неприємні дзвоники. Говорить Клара Шутловицова з празького відділення міжнародної екологічної організації Greenpeace:

"Дослідження кліматичної системи засвідчують, що ми матимемо тепліші безсніжні зими, а також гарячіше та сухіше літо. Крім того, висновки Європейського Агентства з Довкілля свідчать, що європейський континент нагрівається більше, ніж інші”.

Празький еколог говорить, що той, кого залишає незворушним доля численних видів фауни та флори, які загинуть через те, що не зуміють пристосуватися до швидких змін клімату, має замислитись хоча б над економічними наслідками глобального потепління для сільського господарства. Також екологи радять звернути увагу на збільшення ризиків для інвесторів, і, звичайно, для страхових компаній, які з року в рік виплачують дедалі більші відшкодування.
XS
SM
MD
LG