Доступність посилання

ТОП новини

На інавгурацію нового президента України приїде спікер Державної Думи Росії.


Віталій Портников

Москва, 10 січня 2005 р. - Одна з інтриг українсько-російських відносин - хто саме з російських політиків приїде на інавгурацію нового президента України. Росію представлятиме голова нижньої палати російського парламенту Державної Думи Борис Гризлов. Так каже голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Офіційна Москва не коментує цієї заяви.

Повідомлення спікера українського парламенту можна вважати, на думку спостерігачів у російській столиці, одним з підсумків недавнього візиту Володимира Литвина до Москви.

Як відомо, спікер зустрічався із президентом РФ Володимиром Путіним, головою Держдуми Борисом Гризловим, головою Ради Федерації верхньої палати російського парламенту Сергієм Мироновим. Вважають, що під час цих консультацій Володимира Литвина було вирішено, що саме Борис Гризлов буде репрезентувати російську делегацію під час церемонії інавгурації нового президента України або спікеру українського парламенту просто про це повідомили.

Саме Борис Гризлов був присутній у Києві під час першого і другого туру виборів президента України. Після того, як закінчилось голосування він виступив з коротким брифінгом в ЦВК. Пан Гризлов тоді схвально відгукнувся про те, як відбувалися вибори в Україні.

Однак уже невдовзі саме Гризлов був представником Росії на круглому столі, який відбувся за участю міжнародних посередників між президентом України Леонідом Кучмою, а також двома кандидатами на посаду президента Віктором Ющенком і Віктором Януковичем.

За твердженням президента Польщі Олександра Квасневського в інтерв’ю часопису “Політика”, кандидатура Гризлова була запропонована президентом Росії Володимиром Путіним і була саме тією кандидатурою, з якою погодились і президент України Леонід Кучма і інші міжнародні посередники.

Пан Гризлов також був учасником остаточного вирішення ситуації в Україні, однак, як нагадав у своєму інтерв’ю президент Польщі, він запізнився на остаточне вирішення ситуації. Гризлов прибув до Києва вже тоді, коли залишалося лише схвалити рішення, досягнуте учасниками круглого столу. Причому, за словами польського президента, між ним і головою Держдуми РФ тривала полеміка вже під час першого обговорення ситуації в Україні, бо Борис Гризлов нагадував, що і під час президентських виборів у США також відбувалися численні порушення.

Спостерігачі в Москві підкреслюють, що присутність Бориса Гризлова на церемонії інавгурації нового президента України має продемонструвати Києву, що Москва сьогодні буде акцентувати саме на міжпарламентських стосунках. Саме тому до Москви запрошено голову ВР України Володимира Литвина, саме тому до Києва прибуде Борис Гризлов.

Якими будуть контакти Володимира Путіна і Віктора Ющенка, досі не є зрозумілим. Такі контакти будуть залежати, на думку спостерігачів, від лінії поведінки, яку обере новий український президент щодо сусідньої країни.

Між тим офіційної реакції Москви на повідомлення Володимира Литвина поки що немає, однак у понеділок у Росії останній день різдвяних канікул. Можна очікувати, що реакція з''явиться в перший робочий день в РФ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG