Доступність посилання

ТОП новини

У Збройних силах Сербiї i Чорногорiї останнiм часом сталося кiлька iнцидентiв. Вiйськовi експерти зазначають, що напружена атмосфера в казармах спричинена браком коштiв на утримання армiї і, зокрема, страхом офiцерiв перед можливим звiльненя зi служби.


Михайло Рамач

Белград, 12 сiчня 2005 – Новорiчної ночі у вiйськовому аеропорту центральної Сербiї загинув вартовий. Слiдство повiдомило, що це було самогубство. Однак батьки загиблого не вiрять в офiцiйну версiю. Сьомого сiчня на пiвднi республiки прикордонник вбив пiдлiтка албанської нацiональностi. А вже десятого сiчня в Подґорицi, головному мiстi Чорногорiї, вiйськовий вбив прапорщика. Мiнiстр оборони Првослав Давинич каже, що йшлося про збiг нещасних випадків. Преса уточнює, що прапорщик нiбито хотiв пожартувати зi сторожем і пiдiйшов до нього о другiй годинi ночі, не називаючи пароля.

Окрім цього й досі тривають слідства щодо загибелi двох гвардiйцiв у столичнiй казармi на початку жовтня та щодо вбивства чи то самогубства солдата у серпнi минулого року.

Що ж вiдбувається в казармах? Таке запитання ставлять журналiсти, вiйськовi експерти, психологи, а також і батьки, сини котрих служать в армiї. Однi говорять про недостатнiй рiвень навчань, iншi про брак дисциплiни та про недбалiсть офiцерiв. Оскiльки з держбюджету не надходять необхiднi кошти на утримання армiї, Мiноборони змушене продавати лiтаки, вертольоти, кораблi та й навіть приміщення казарм. Досвiдченi офiцери покидають службу. Натомiсть пiдроздiлами керують командири без належної освiти.

Ситуацiю додатково ускладнюють повiдомлення, що найближчим часом буде звiльнено з армії кiлька тисяч офiцерiв та прапорщикiв. Заступник мiнiстра оборони Слободан Косовац нещодавно заявив, що Збройнi сили до кiнця 2006 року стануть професійними. Вiн уточнив, що в складi армiї буде до тридцяти тисяч професiйних вiйськовослужбовцiв – наполовину менше, анiж тепер.

Водночас, строкову службу не скасують, а лише скоротять. Юнаки служитимуть вiд 4 - до 6 мiсяцiв у найближчих до їхнього місця проживання військових частинах. Отож, бiльше половини офiцерiв залишаться без робочих мiсць. Експерти пояснюють, що через це атмосфера в казармах вкрай напружена й у вiйськових легко здають нерви. За таких умов вони частіше пiднiмають руку як на iнших, так i на себе.
XS
SM
MD
LG