Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш пропонує колишнього борця з мафією на посаду секретаря департаменту внутрішньої безпеки.


Сергій Куделя

Вашингтон, 12 січня 2005 - Президент США Джордж Буш продовжує формування свого кабінету і запропонував вчора кандидатуру Майкла Чертоффа на посаду секретаря департаменту внутрішньої безпеки. Цей департамент був створений після терактів 11 вересня з метою покращення координації дій різних державних служб, відповідальних за охорону американських громадян. Він об’єднує 22 урядові агенції, в яких працюють близько 200 тисяч службовців. Першим директором департаменту став колишній губернатор Том Рідж, а зараз на цю посаду претендує колишній директор кримінального відділу Генеральної прокуратури США.

Вперше ім’я Майкла Чертоффа з’явилося на сторінках американської преси двадцять років тому. Тоді, 33-річний випускник Гарвардської школи права очолив групу слідчих, яким вдалося притягнути до судової відповідальності лідерів п’яти мафіозних кланів Нью-Йорка. Цей успіх поклав початок блискавичній кар’єрі Чертоффа у правоохоронних органах, зокрема він працював на посаді прокурора штату Нью-Джерсі.

Після терактів 11 вересня на посаді директора кримінального відділу американської Генпрокуратури він розробляв стратегію виявлення терористів всередині США. Саме, як кажуть оглядачі, з легкої руки Чертоффа у перші місяця після терактів за гратами опинилися 762 іноземці, затримані за порушення іміграційних правил. Однак жоден з них так і не був звинувачений у терористичній діяльності. Низка американських правозахисних організацій уже заявила, що дії Чертоффа в останні роки свідчать про його готовність іти на обмеження громадянських свобод в ім’я боротьби з тероризмом.

Правозахисники закликали американських законодавців ретельно вивчити дії Чертоффа перед затвердженням його кандидатури. Президент Буш, представляючи кандидатуру Чертоффа, назвав його одним із тих, хто відразу відчув виклики часу:

“Після подій 11 вересня Майк Чертофф допоміг довести відповідальність “Аль-Каїди” за скоєні теракти. Він відразу зрозумів, що стратегія війни з тероризмом полягає у попередженні ймовірних нападів. Завядки своїй енергії та інтелекту, він опинився у центрі багатьох важливих нововведень у царині внутрішньої безпеки, особливо пов’язаних із покращенням обміну інформацією між ФБР та державними і місцевими службовцями”.

Як вважають спостерігачі, американські законодавці підтримують призначення Майкла Чертоффа. Адже за останні два роки він уже тричі проходив затвердження Конгресом на різні посади, зокрема минулого року на посаду апеляційного судді. Як зазначає експерт Інституту Като - Чарльз Пена, у випадку призначення Чертофф може стати одним із найбільш незалежних посадовців в Адміністрації Буша:

“Суддя Чертофф не видається мені неоконсерватором чи лоялістом. Він незалежно мисляча особа. Він може висловлювати альтернативні думки та не погоджуватися з іншими членами кабінету, такими як міністр оборони Рамсфельд, а може навіть відверто не погоджуватися з президентом. І це може бути на користь департаменту внутрішньої безпеки”.

Головними пріоритетами в діяльності Чертоффа експерти вважають боротьбу з розширенням бюрократії всередині департаменту та збільшення фінансування його діяльності. Очікується, що кандидура Чертоффа буде затверджена до кінця січня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG