Доступність посилання

ТОП новини

Белград офiцiйно запропонував лiдерам етнiчних албанцiв на пiвднi Сербiї розпочати спiльну акцiю для подолання кризи в районi, яка ускладнилася пiсля вбивства сербським прикордонником пiдлiтка албанської нацiональностi. Лiдери албанських партiй кажуть, що пропозицiю обговорять мiськi ради.


Михайло Рамач

Белград, 13 сiчня 2005 – Керiвники Сербiї – президент Борис Тадич, прем’єр Воїслав Коштуниця, мiнiстр оборони державного об’єднання Првослав Давинич, начальник Генштабу Драґан Паскаш та iншi – провели закриту сесiю, на якiй обговорили напружену ситуацію на пiвднi республiки. Вони запропонували, щоб до Координацiйного комiтету в справах пiвдня Сербiї увiйшли й представники албанського та сербського населення в округах Прешево, Медведя й Буяновац. Згаданий комiтет заснували 2000 року й вiн тодi, за допомогою ОБСЄ, вiдiграв значну роль у подоланнi мiжетнiчних конфлiктiв.

У вiдповiдь на пропозицiю албанськi лiдери кажуть, що вони три роки тому виявили готовнiсть спiвпрацювати зі владою та, що Белград нехтував їхньою доброю волею. Наразi вони вимагають демiлiтаризацiї прикордонної зони та розташування в трьох округах мiжнародних вiйськових і полiтичних спостерiгачiв. На їхню думку, необхiдно якомога швидше визначити додатковi пункти для перетину кордону. Мiсцевi мешканцi, кажуть вони, змушенi нелегально перетинати кордон тому, що мають родичiв та маєтки в Косовi й Македонiї. Адже люди живуть там упродовж столiть, а кордони визначенi кiлька рокiв тому. Та ще одне: з македонського боку вздовж кордону немає анi вiйськових, анi полiцiї.

Белград вiдкидає вимогу вивести пiдроздiли Збройних сил з Прешевської долини вздовж кордонiв з Македонiєю та Косовом. Це було б відмовою вiд суверенiтету частини державної територiї, кажуть урядовцi. Сербськi нацiоналiстичнi кола попереджають, що Прешевська долина фактично уже албанiзована, оскiльки кiлькiсть сербiв у трьох округах постiйно скорочується. Присутнiсть армiї є, кажуть вони, єдиною гарантiєю, що район залишиться у складi Сербiї.

Пiсля недавнього iнциденту на багатьох будинках у Прешевi й Буяновцi мешканцi на вияв протесту пiдняли державнi прапори Албанiї. Сербськi прапори майорять лише на полiцейських вiддiлах та казармах. На думку оглядачiв, “вiйна прапорiв” промовисто свiдчить, що ситуацiя далека вiд стабiльної.
XS
SM
MD
LG