Доступність посилання

ТОП новини

Громадські організації на Прикарпатті під час президентських виборів підтвердили свій високий громадянський статус.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 12 січня 2005 - Громадські організації на Івано-Франківщині у ході президентської кампанії засвідчили свій професіоналізм і реальну відданість ідеям побудови громадянського суспільства. На Прикарпатті недержавні громадські організації намагались всіма силами зробити так, щоб вибори відбулися демократично і з дотриманням конституційних норм. Місцеві експерти підтвердили, що громадські організації реґіону набули якісно нового статусу в суспільстві. Про це вони дискутували з представниками прикарпатських мас-медіа.

Мешканці Івано-Франківщини під час тривалої президентської кампанії своєю активністю та громадською позицією засвідчили, що майбутнє держави вони пов’язують із якнайшвидшим входженням до Європейського співтовариства. Толерантністю, дотриманням законів та Конституції галичани засвідчили, що вони готові утверджувати в державі європейські стандарти розвитку. Не менш активною була позиція громадських організацій, які об’єднують чимало людей.

Більшість громадських організацій узяли активну участь у виборах, передовсім дбаючи про те, щоб вибори відбулися згідно з усіма нормами вітчизняного законодавства. Керівник бюро політичних технологій Олександр Кулик з цього приводу заявив:

“Відверто кажучи, активність наших громадських організацій була дуже високою. Я і не думав, що люди готові йти працювати. Було дуже багато громадських організацій, які приходили й казали: у на є дуже сильні осередки в області, ми готові їхати, допомагати”.

Президентські вибори (і про це велась активна дискусія в межах чергового засідання прес-клубу реформ) засвідчили, що мешканці Прикарпаття зараз сповідують якісно новий рівень сприйняття держави і свого місця в ній. Без перебільшення можна сказати, що іванофранківці повністю усвідомлюють себе європейцями і розуміють свою відповідальність не лише перед батьківщиною, але й за те, що вони як громадяни повинні обстоювати демократію. Значна частина публікацій, теле- та радіопрограм на Івано-Франківщині присвячені зараз проблемі люстрації. Як журналісти, так і інші громадяни вважають, що це один з основних шляхів очищення суспільства. На цьому під час дискусії із журналістами наголошував також керівник юридичного відділу обласного штабу Віктора Ющенка Андрій Галущак:

“Історичної традиції прощення всіх злочинів та гріхів в Україні нема й не буде. І якщо хтось думає, що він зараз прийде до влади і буде чинити якісь неправомірні дії, то за це буде відповідальність. Не буде також амністії тим, хто, будучи 10 років при владі, чинив злочини. І до цих людей будуть застосовуватися кримінально-процесуальні закони”.

Дискусія, яка велась на прес-клубі, мала на меті з’ясувати, якими ж шляхами розвиватиметься далі держава і які перспективи очікують на Івано-Франківщину в цьому контексті. Адже на нового президента і тих людей, які прийдуть з ним до влади, як на всеукраїнському, так і на місцевому рівні, покладаються великі надії і разом з тим великі вимоги. Виборці, які віддали свої голоси за Віктора Ющенка, уже усвідомили себе громадянським суспільством і тому дуже бояться, щоб їхні надії не були зраджені.
XS
SM
MD
LG