Доступність посилання

ТОП новини

Польща остерігається виведення українського контингенту з Іраку.


Володимир Павлів

Варшава, 12 січня 2005 - Офіційні особи у Варшаві не коментують рішення Верховної Ради України, яка закликала негайно вивести український контингент з Іраку. Але це питання жваво обговорюють польські оглядачі. Висловлюється думка, що без українського контингенту міжнародної дивізії під командуванням Польщі в Іраку може і не бути.

Польські коментатори визнають, що рішення про вивід українських військ з Іраку є другим важливим чинником для функціонуванням так званого “польського стабілізаційного сектору” в Іраку після виведення звідти іспанського контингенту. Майбутній командир Міжнародної дивізії в Іраку польський генерал Вальдемар Скшипчака у інтерв”ю для агентства “Асошейтед Прес” припустив, що без українців польський стабілізаційний сектор доведеться зменшити з трьох до двох іракських провінцій. Натомість незалежний військовий експерт, генерал у відставці Станіслав Козей в ефірі публічного телебачення висловив думку, що й існування самої Міжнародної дивізії без українського контингенту стане під знаком запитання:

“Завдання українців змушені будуть взяти на себе американці, або британці. У зв’язку з цим нашу участь буде обмежено до завдань бригади оперативного типу, а не міжнародної дивізії”.

Імовірний вивід українського контингенту з Іраку ніяк не коментує керівництво польської держави і Збройних сил. Речник Генерального штабу Здислав Гнатовський відповідає коротко: ця проблема лежить в компетенції політиків, а не військових. Міністр оборони Польщі Єжи Шмайдзинський радить дочекатися рішень у цьому питанні нового президента України. На що журналісти відповідають, що Віктор Ющенко і в ході виборчої кампанії і вже після оголошення його перемоги Центрвиборчкомом послідовно заявляв, що виведення військ з Іраку є одним із його пріоритетів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG