Доступність посилання

ТОП новини

Музичні діалоги: Україна-Німеччина.


Леся Олійник

Київ, 12 січня 2005 - Другий рік очолює український диригент Роман Кофман Боннський оркестр імені Бетховена, що є провідним симфонічним колективом Німеччини. За ініціативи маестро між обома країнами продовжується жвавий музичний діалог. Радіо “Свобода” висвітлювало гастролі Боннського оркестру під орудою Кофмана, які відбулися вперше в Україні. Нещодавно в Німеччині здійснені ще два проекти, пов’язані з українською музикою.

Музиканти знають, наскільки важко пробитися на світові концертні сцени та звукозаписуючі фірми. Тому поява афіші або диску з іменами українських музикантів – значна подія для вітчизняної культури.

На відміну від України, в Німеччині мистецькі проекти вирішуються колегіально, самими музичними колективами. Після концертів в Україні оркестр імені Бетховена вирішив підтримати пропозицію свого диригента Романа Кофмана і представити в Бонні українську музику. На виконання твору українського композитора Валентина Сильвестрова пропозиція надійшла також від Празького хору. Але після прослуховування дисків Боннський оркестр надав перевагу капелі “Думка”. Як розповідає диригент хору “Думка” Євген Савчук, овації в залі на 2000 місць не вщухали хвилин п’ять, зал аплодував стоячи, що є вищою ознакою визнання артистів.

Другою подією для української музичної культури є випуск відомою німецькою рекординговою фірмою “Дабрінггауз і Грімм” компакт-диску із записом Київського камерного оркестру під орудою Романа Кофмана. Український маестро поєднує роботу генерального музичного директора і диригента міста Бонн з керівництвом провідного українського камерного оркестру. Цей диск є спільною продукцією України, Німеччини і Швейцарії, оскільки запис був здійснений у Києві і за участю українських музикантів. Зі швейцарської строни в його створенні взяла участь відома швейцарська співачка Франциска Гірцель.

На компакт-диску звучить окрестрова та вокальна музика англійського композитора Бенджамена Бриттена. Цей диск уже отримав високу оцінку спеціалістів. Київський камерний рецензенти називають оркестром світового рівня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG