Доступність посилання

ТОП новини

Коли Україна зможе вступити до НАТО?


Славко Волинський

Брюссель, 12 січня 2005 року - У середу політичне становище в Україні обговорювали посли держав-членів НАТО. Генеральний секретар НАТО Яаап де Хооп Схеффер вкотре заявив, що Україна є важливим стратегічним партнером для Альянсу: “НАТО зможе поглибити і розширити співробітництво з новим керівництвом України”. Що може критися за такою дипломатичною фразою?

Персональний речник Генерального секретаря НАТО (як правило, їхні прізвища в коментарях не зазначаються) пояснив, що з приходом до влади демократа Віктора Ющенка НАТО і Україна зможуть максимально активізувати втілення в життя тих проектів співробітництва, які вже існують. Це програма з реформування Збройних сил України, втілення плану дій України щодо НАТО, технічного співробітництва та багато чого іншого.

На запитання радіо “Свобода”, які перспективи вступу України до НАТО і чи поділяє альянс нещодавню заяву заступника міністра оборони США Пола Волфовица про те, що Україна зможе долучитись до альянсу вже через два роки, речник Генрального секретаря альянсу відповів так. Те, що для України двері до НАТО відчинені, так тут немає сумнівів, але про терміни вступу України в організацію поки що говорити рано. Альянс не повинен “купуватись” на декларації, він повинен побачити на власні очі, яким шляхом ітиме Україна далі.

Прокоментувати слова Пола Вольфовица я також попросив експерта у справах НАТО Ніколаса Фйорензи. Ось його думка:

“Заява пана Вольфовица виглядає дуже оптимістичною, бо я вважаю що зміни в Україні щойно розпочинаються і вони можуть привести Україну до членства в НАТО, а також і до членства в Європейському Союзі. Але це тривалий процес. З цього приводу Генеральний секретар сьогодні навіть процитував слова із пісні відомої поп-групи “Бітлз”: “ це довга і звивиста дорога”.

Ніколас Фйоренза поставив риторичне запитання: “Скільки часу Україні знадобиться для того, щоб обладнати відповідні кордони з Росією, Молдовою і Білоруссю?" За два роки, зауважив мій співрозмовник, зробити це практично неможливо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG