Доступність посилання

ТОП новини

УПЦ МП в Одесі відмовляється від політичних заяв “Єдіного отєчєства” на підтримку Віктора Януковича.


Петро Каландирець

Газета "Православний телеграф" і далі агітує за Януковича
Прес-служба Одеської єпархії Української Православної Церкви Московського Патріархату поширила 13 січня заяву. Автори документу спростовують заяви лідера організації “Єдіноє отєчєство” Валерія Каурова про благословіння митрополита Агафангела для учасників акцій на підтримку Віктора Януковича в Одесі.

Прес служба Одеськоє єпархії УПЦ МП заявляє, що лідер організації “Єдіноє отєчєство” Валерій Кауров не користується особливою підтримкою церкви і не є довіреною особою правлячого архиєрея митрополита Агафангела.

““Єдіноє отєчєство” є самостійною громадською, а не церковною організацією . І Одеська єпархія не має до неї жодного стосунку. Теж саме стосується і керівника “Єдиного отєчєства” Валерія Каурова, який є лише парафіянином одного з приходів Одеської єпархії. Як і будь- який парафіянин він має право бути на прийомі у правлячого архиєрея. Але виступати від імені митрополита Агафангела, робити будь- які заяви, зокрема громадсько-політичного характеру, від імені віруючих єпархії його ніхто не уповноважував.

Рубрика “Митрополит Агафангел” на сайті “Єдіного отєчєства” є приватною ініціативою Валерія Каурова. Те ж саме стосується і матеріалів на церковну тему, які друкують в Інтернеті і на сторінках газети “Православний телеграф”. Все це робиться без узгодження з єпархією”, йдеться у поширеній Заяві. Щоправда, прес служба Одеської єпархії УПЦ МП не пояснила, яким чином звернення, підписані Валерієм Кадровим, та редагована ним газета “Православний телеграф” без відповідного благословіння поширювалися саме у храмах єпархії? Не пояснила і природу виникнення звернення митрополита Агафангела “Янукович – канонічний президент”, яке активно поширювали через структури Партії регіонів та духівництво Московського Патріархату.

Занепокоєння з приводу політичної активності священиків УПЦ МП неодноразово висловлював і народний депутат України, Голова Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазин. Нині він висловив задоволення змістом заяви прес- служби Одеської Єпархії. Юрій Кармазин: “Церква почала відмежовуватися, особливо в Одесі. Я особисто бачив, як поширювалися листівки проти Віктора Ющенка і на підтримку Віктора Януковича саме у храмах Одеської єпархії УПЦ МП. Мені було дуже прикро це бачити. Я щиро відчував, що це був плювок мені в душу, як віруючій людині. Мені було дуже прикро, що таким чином використовували людей.

І якщо хоч зараз зрозуміли і відмовляються від цього – це вже добре. Але краще було б інше. Хоча каяття є актом індивідуальним і спрямоване до Бога, ієрархи церкви, які давали добро на агітацію і накази на підтримку Януковича, покаялися перед людьми і сказали:

“Так, ми помилилися. Ми це робили, бо нам давали вказівки. Ми зрозуміли, що зробили недобрі речі проти українського народу і більше такого ніколи робити не будемо. І ми закликаємо до злагоди у суспільстві”“.

Прихильники Януковича, у наметах в Одесі, готуються до тривалої боротьби...
Тим часом, в Одесі тривають акції, ініційовані організацією “Єдіноє отєчєство” та Союзом Православних громадян на підтримку вже екс- кандидата на посаду Президента України Віктора Януковича.
XS
SM
MD
LG