Доступність посилання

ТОП новини

Політичні зміни в Україні можуть прискорити і розв’язання придністровської проблеми в сусідній Молдові – німецькі експерти.


Надія Кандиба

Німеччина, 13 січня 2005 - Західні оглядачі намагаються прогнозувати можливі наслідки помаранчевої революції для інших країн СНД. Німецькі спостерігачі переконані, що після політичних змін в Україні можна сподіватися і на розв”язання придністровської проблеми в Молдові.

Німецькі експерти та політики вже неодноразово наголошували, що після приходу до влади Віктор Ющенко мав би підтвердити конкретними діями своє прагнення до зближення з Європейським союзом та НАТО. На думку представника німецької Кредитної установи з реконструкції та відбудови Кірка Мільднера, Україна повинна випрацювати чітку стратегію зближення з ЄС.

“Ця стратегія мала б включати в себе важливі для Брюсселя ініціативи, з якими виступила б Україна”, - сказав Кірк Мільднер під час однієї з конференцій у Берліні.

Як приклад він назвав можливу участь України у вирішенні придністровської проблеми. Разом зі вступом Румунії до Європейського союзу проблема Придністров”я в сусідній Молдові, де велика частина населення має румунські паспорти, стане і проблемою ЄС.

“Вирішення цієї проблеми залежить не тільки від Москви, але також від Києва”, - наголосив Кірк Мільднер.

Такої думки дотримується не лише представник Кредитної установи з реконструкції та розвитку, але й інші німецькі експерти. Справа в тому, що свої сумнівні торговельні операції придністровський лідер Ігор Смирнов здійснює, як зауважив оглядач газети Frankfurter Allgemeine Zeitung Міхаель Мартенс, значною мірою завдяки українській залізниці, яка забезпечує транспортування товарів між Тирасполем та Одесою.

Перекрити фінансове джерело сепаратистів можна було б, якби Київ відмовився визнавати митні документи так званої Придністровської республіки і погодився на створення спільних з Молдовою митниць, продовжив німецький експерт. Однак, як вимушені констатувати на Заході, українське керівництво на чолі з Леонідом Кучмою так і не перейнялося цією ідеєю, хоча Київ, з іншого боку, все ж таки відмовився визнавати Придністровську республіку.

Про наслідки, які подібна політика мала для відносин з ЄС, говорить Кірк Мільднер:

“Брюссель хотів би бачити в Україні надійного та прозорого партнера. У минулому вона була таким партнером лише дуже умовно. Українські представники не дотримувалися домовленостей і це сприяло розчаруванню в ЄС”, - сказав Кірк Мільднер.

Тепер на Заході висловлюють надію, що новому українському керівництву вдасться подолати ці недоліки. Ну, а молдавське керівництво сподівається, що зі зміною влади в Києві нарешті вдасться розв’язати і проблему Придністров’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG