Доступність посилання

ТОП новини

Уряд закликає американців їсти більше овочів і фруктів.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 14 січня 2005 - Американський уряд б’є на сполох щодо ожиріння населення й закликає людей споживати більше овочів, фруктів та білкових продуктів, таких як овес.

Новий відчайдушний заклик з Вашингтона має форму цілком врівноважену. Це рекомендації щодо народного харчування, які міністерство охорони здоров’я публікує що п’ять років. Томмі Томпсон, міністр охорони здоров’я, заявив, що американці мусять усвідомити власну відповідальність за своє здоров’я. Отож, щоб бути здоровими,треба їсти більше овочів, фруктів і продуктів, багатих на рослинний білок – пшеничну кашу, овес, коричневий рис.

До того ж, необхідно займатися фізичними вправами, принаймні півгодини щодня, а для дітей – не менше години. Ці рекомендації, опубліковані в інтернеті, встановлюють стандарти для шкільних сніданків та обідів включно з іншими федеральними програмами здорового харчування для населення Сполучених Штатів. Поштовхом для тривоги стали новітні дані медчиного обстеження американців, що показали неприпустимо високий ступінь ожиріння.

Понад 60 % америкнців, за даними Інституту охорони здоров’я, потерпають від надмірної ваги. Втім, щоб переконатися у цьому, не треба читати статті та дослідження у наукових журналах, вистачає прогулятися вулицями того ж таки Нью-Йорка. Ніде у Європі ви не побачите такої кількості товстунів, як тут . Причому, якщо в Україні, наприклад, товстуни виділяються круглими животами, то американці товстішають з усіх боків. І не дивно, бо на кожному кроці, у телевізійних рекламах та в газетних оголошеннях, з усіх усюд людей закликають більше споживати цукерок, тістечок і подвійних котлет, млинців і морозива, пива та кока-коли, смаженої картоплі та телячих реберець.

І це при тому, що пішки по тротуарах пересуваються здебільшого туристи, а тубільці усі поспіль в автомобілях, літаках, ліфтах, на ескалаторах, а вдома дедалі більше часу проводять перед телевізором чи перед комп’ютером.

“Давайте дивитися правді у вічі: кожен американець очікує, що Національний інститут охорони здоров’я виступить з магічною дієтичною пілюлею. Даремно очікуєте, бо цього не буде”, - сказав міністр Томпсон на прес-конференції з нагоди нових рекомендацій щодо харчування. Американців закликають споживати менше цукру (медики називають рафінований цукор “білою смертю”) і взагалі уникати підсолоджених продуктів та їжі, багатої на холестерин.

“Більшість американців не дотримуються здорової дієти, - зауважила Марго Вутен, директорка відділу харчування при Центрі науки та громадського інтересу.- Є два головні джерела холестерину: продукти харчування і ваша родина”.

Сенатор Том Гаркін закликав Конгрес і громадських лідерів пропагувати правильне збалансоване харчування, бо нормальна вага важлива для здоров’я народу.
XS
SM
MD
LG