Доступність посилання

ТОП новини

Чи фінансував Ізраїль виборчу кампанію Ющенка?


Вольф Москович

Єрусалим, 13 січня 2005 року - За повідомленням одного з ізраїльських телеканалів однією з основних причин теперішнього загострення стосунків між Росією та Ізраїлем є фінансування Ізраїлем виборчої кампанії Віктора Ющенка.

2 січня відбулось спеціальне засідання ізраїльського уряду з проблеми значного погіршення стосунків між Ізраїлем та Росією. Ізраїльський прем’єр Арієль Шарон зобов’язав учасників засідання зберігати у таємниці справжню причину дипломатичної кризи між двома державами.

Ізраїльські ЗМІ, завжди охочі до сенсації, але не маючи певної інформації, почали висовувати різноманітні здогадки про причину конфлікту: від постачання Російських ракет в Сирію та Іран до невидачі Ізраїлем Росії олігарха Леоніда Невзліна, якого хочуть судити в Росії по справі “Юкосу”.

Ізраїльський приватний телеканал ( “Другий телеканал”) 11-го січня запропонував ще одну гіпотезу, що буцімто Путін не згоден пробачити Ізраїлю фінансову підтримку виборчої кампанії Віктора Ющенка з боку декотрих ізраїльських бізнесменів.

На моє пряме запитання до одного з чільних дипломатів Росії у Тель-Авіві я отримав ясну відповідь, що весь конфлікт роздутий, існують проблеми, проте українського аспекту там нема. Згодом прийшли офіційні заяви МЗС Росії про відсутність будь-якого конфлікту між Росією та Ізраїлем.

Тим часом карусель гіпотез перекинулась з Ізраїлю в Росію. Газета “Комерсант” помітила ракетний слід. 24 січня президент Сирії Башир Ассад прибуває в Росію з візитом, сподіваючись отримати там найсучасніші російські ракети типу “Іскандер”, які становитимуть стратегічну загрозу Ізраїлю, вважає видання. Держдепартамент США заявив, що поставка ракет цього типу Сирії може викликати американські санкції проти Росії.

Що ж до аспекту Ізраїль-Україна, то зостається незаперечливий факт: передвиборчу кампанію Віктора Ющенка фінансували, між іншими, також і ізраїльські бізнесмени. Але й Янукович отримував фінансову підтримку від інших ізраїльських бізнесменів, зауважують оглядачі. Контролювати фінансові операції цих приватних осіб уряд Ізраїлю навряд чи зміг би, якщо б навіть хотів.

Ізраїльський уряд займав обережну позицію у змаганні Віктора Ющенка з Януковичем. І Аріель Шарон привітав Віктора Ющенка з перемогою одним з останніх іноземних лідерів - 12-го січня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG