Доступність посилання

ТОП новини

В Хорватiї у недiлю 16 сiчня вiдбудеться другий тур президентських виборiв, до котрого увiйшли дiючий глава держави Стипе Месич та заступник прем’єр-мiнiстра Ядранка Косор.


Михайло Рамач

Белград, 14 сiчня 2005 – Для перемоги в першому турi чинному президентові Стипе Месичу бракувало лише 20 тисяч голосiв. Згiдно з опитуваннями, в другому турi за Месича проголосує вiд 55% до 65% виборцiв. Через це окремi оглядачi кампанiю напередоднi другого туру вважають нудною.

Колишня журналiстка Ядранка Косор, кандидат вiд правлячої Хорватської демократичної спiлки, перед першим туром уникала телевiзiйних дуелей iз дотепним главою держави. Вони обоє свого часу, на початку дев’яностих рокiв, належали до тiєї самої партiї. Та Месич згодом розiйшовся з президентом Франьом Туджманом, тимчасово покинув полiтику й трiумфально повернувся через два мiсяцi пiсля смертi творця незалежної хорватської держави.

В теледебатах цього тижня сiмдесятилiтнiй Месич ще раз продемонстрував тi якостi, завдяки котрим вiн вiд 2000 року посідає перше мiсце в усiх опитуваннях. Вiн - яскрава особистість, зауважують спостерігачі. Не уникає вiдповiдi на жодне запитання й при цьому керується не iдеологiєю, а здоровим глуздом. У нього нема дешевих популiстських обiцянок. А щодо бiографiї, то вiн в комунiстичнi часи був полiтв’язнем, вiдтак, у дев’яностих роках спікером парламенту, котрий проголосив незалежнiсть. Пiд час облоги Дубровника 1991 року Месич кораблем приплив до мiста й фактично змусив сербськi сили припинити обстрiлювання.

Консервативна панi Косор, на думку хорватських оглядачiв, виступає як партiйний агiтатор. Вона повторює сухi гасла від часу вiйни за незалежнiсть. Як лояльна спiвробiтниця прем’єра Iва Санадера Косор беззастережно пiдтримує усi заходи уряду.

Найбiльша рiзниця, зауважують оглядачі, мiж кандидатами помiтна в ставленнi до Мiжнародного трибуналу з воєнних злочинiв: Месич виступає за видачу усiх обвинувачених, Косор називає їх патрiотами, якi боролися за свободу. За неї, згiдно з опитуваннями, проголосує бiльшiсть тих виборцiв, котрi голосували за кандидатiв, що не увiйшли в другий тур. Вона упевнена, що цього вистачатиме для перемоги.

Право голосу має 4,4 мiльйона громадян. В першому турi 2 сiчня, через новорiчнi святкування, це право використала лише половина виборцiв.
XS
SM
MD
LG