Доступність посилання

ТОП новини

Демократія та права людини потерпають на пострадянських теренах, Україна проявила ознаки поліпшення.


Прага, 13 січня 2005 – Колишні радянські республіки, як і раніше, потерпають від попрання прав людини, і лише вУкраїні помітні ознаки перетворення на відкрите суспільство. Проте демократичні зміни в ній лише розпочались і не стали тенденцією, вважає авторитетна міжнародна організація зі захисту прав людини Human Rights Watch.

За останні п’ятнадцять років, незважаючи на падіння комуністичного режиму, з повагою до прав людини на пострадянських теренах нічого помітного не відбулося, вважають автори нового щорічного звіту міжнародної організації Human Rights Watch. Найбільша з пострадянських країн, Росія, продовжує керуватися виключно з Москви, вибори перетворилися на посміховисько в Білорусі, знущання над в’язнями залишається нормою життя в Узбекистані, а авторитарні режими в Азербайджані та Вірменії продовжують конфронтацію навколо Нагірно-Карабаху.

Лише Україна, на думку авторів «Звіту 2005», показала ознаки того, що ситуація може змінитися на краще, бо українці засвідчили, що вони стали свідомими та обізнаними виборцями. Однак зміни ще надто свіжі, щоб перерости в тенденцією.

За часів президентства Леоніда Кучми урядові вдалося встановити жорсткий контроль над пресою, неодноразово маніпулювати виборчим процесом та ігнорувати невдоволення народу. Що в кінцевому результаті призвело до того, що людей позбавили можливості висловлювати своє невдоволення в якомусь значимому вигляді і залишило тільки одну можливість – вийти на вулицю. Що українці і зробили, коли уряд намагався грубо і відкрито зманіпулювати результати президентських виборів, коли влада намагалася позбавити перемоги популярного опозиційного лідера.

Звіт Human Rights Watch звертає увагу на те, що в Україні за останні 13 років накопичилася значна кількість проблем у справі пошанування прав людини. Крім уже згаданих свободи слова та виборів, захисники прав людини говорять про знущання з в’язнів та позбавлення людських прав хворих на СНІД, чисельність яких зростає епідемічними темпами. Також міжнародна організація говорить про жорстку дискримінацію жінок на робочому місці, проблему торгівлі людьми.

Окремо представник Human Rights Watch, голова департаменту Європи та Центральної Азії Рейчел Денбер згадує гостру проблему корупції української влади, боротьба з якою буде серйозним викликом для нового президента:

«Ющенко матиме величезний тягар відповідальності, бо з ним пов’язано надто багато очікувань. Було б дуже шкода, якби нова влада не виконала своїх обіцянок та почала б так само ігнорувати верховенство закону. Це породило б багато розчарувань».

На думку дослідниці, такі розчарування означали б велику загрозу для демократії в Україні, бо люди могли б зажадати нового лідера путінського кшталту, який б обіцяв сильну руку і стабільність в обмін на обмеження демократії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG