Доступність посилання

ТОП новини

Україна експортує Помаранчеву революцію у США.


Сергій Куделя

Вашингтон, 14 січня 2005 -Акції протесту у Вашингтоні під час інавгурації президента США Джорджа Буша будуть проводитися під помаранчевим кольором. Про це в інтерв’ю радіо “Свобода” заявила прес-секретар Організації Вашингтонського Спротиву Лейсі Маколі. За її словами, цей колір символізуватиме, що президентські вибори у США відбулися із такими ж масовими порушеннями, як і на виборах в Україні. Вона також зазначила, що успіх української Помаранчевої революції надихає до дії протестувальників і у Сполучених Штатах, а тому веб-сайт організації вже зроблено із використанням цього кольору.

Вперше американські громадські активісти вирішили запозичити колір української революції під час акції 6 січня, яка проводилися поблизу Білого Дому та Капітолію. Саме у цей день Конгрес США мав затвердити результати президентських виборів, в яких, за офіційним підрахунком, переміг чинний президент Джордж Буш. Однак, багато противників президента вважають, що і останні вибори він виграв нечесно. Вони вказують, зокрема, на порушення під час виборів у штаті Огайо, який забезпечив Бушу загальнонаціональну перемогу. Отже, ініціатори протесту проти фальсифікації американських виборів вирішили скористатися успішним досвідом українців. Тому у листівках, які поширювалися напередодні протестної акції, містився заклик: “Вдягайте помаранчеве!” Пояснює речник громадського руху спротиву у Вашингтоні Лейсі Маколі:

“Ми хотіли продемонструвати солідарність з українським народом. Українці успішно вимагали чесних виборів та демократії через мирні, ненасильницькі протести. І ми також вимагаємо чесних виборів та демократії. В нашій країні мали місце значні порушення виборчого процесу і наша влада фактично проігнорувала це”.

Маколі вважає, що у своїй політиці американська влада продемонструвала подвійні стандарти. Адже, як каже вона, президент Буш вимагав від України чесних виборів, але не зміг забезпечити їх у власній державі. Маколі вважає, що використання помаранчевого кольору під час протесту допомагає відзначити таку непослідовність американської адміністрації. На її думку, перший досвід помаранчевого протесту у Вашингтоні був успішним.

“Під час протесту 6 січня помаранчевий колір набув надзвичайної популярності. Майже кожен протестувальник мав помаранчевий плакат чи прапор. І ця демонстрація виявилася надзвичайно успішною, оскільки вона отримала відгук у Конгресі США. Сенатор зі штату Каліфорнія Барбара Боксер висловила підтримку нашому протесту проти нечесних виборів у США. І вона також висловивлася проти затведження результатів виборів в американському Сенаті”.

Тепер активісти руху за чесні вибори у США планують використати помаранчевий колір і під час протестів в день інавгурації Президента Буша. Однак інша особливість українського протесту - наметове містечко навряд чи з’явиться у центрі Вашингтона. За словами Маколі, американські протестувальники вдадуться до іншого методу:

“Ми не будемо використовувати намети, але учасники будуть блокувати вулиці своїми власними тілами. Вони лежатимуть посеред центральних вулиць, щоб їх перекрити. І ми очікуємо, що багато вулиць вдасться заблокувати таким чином”.

Незважаючи на своє бажання оскаржити результати виборів, Маколі визнає, що Джордж Буш таки вже став президентом з правової точки зору. Протести, за її словами, символізують лише незгоду із чинною владою. І вона обіцяє, що у найближчі 4 роки протестувальники не збираються заспокоюватися. А помаранчевий колір тепер може стати і їхнім символом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG