Доступність посилання

ТОП новини

ПСПУ у Миколаєві та Одесі закликає прихильників Віктора Януковича “об’єднатися”.


Петро Каландирець

Голова Одеської обласної організації Національної Спілки письменників України Геннадій Щипківський
Одеса, 14 січня 2005 - Голова Одеської обласної організації Національної Спілки письменників України висловив протест проти закликів активістів проросійських організацій “Єдіноє отєчєство” та “Союз православних громадян” щодо необхідності надання російській мові в Україні статусу другої державної. Листівки з подібними закликами у Миколаєві та Одесі нині поширюють і активісти Прогресивної cоціалістичної партії України.

Працівники Миколаївського обласного штабу Віктора Ющенка зафіксували поширення серед мешканців обласного центру листівок, підписаних Прогресивною соціалістичною партією України. Автори листівки закликають миколаївців підтримати ідею федеративного устрою України, вимагати рівного державного статусу для української та російської мови в Україні тощо. Є тут і вимога підписати союзні угоди з Росією і Білоруссю. Прогресивні соціалісти в Одесі та Миколаєві закликають об’єднатися всіх прихильників колишнього кандидата на посаду Президента України Віктора Януковича.

Заступник керівника Миколаївського обласного штабу Віктора Ющенка – Юрій Діденко назвав вимоги прогресивних соціалістів звичайним популізмом: “Це підготовка до майбутніх парламентських і місцевих виборів 2006 року”.

Голова Одеської обласної організації Національної спілки письменників України Геннадій Щипківський вважає, що на прикладі Південного регіону країни саме українська мова потребує ретельного захисту і підтримки.

Геннадій Щипківський: “Якщо переглянемо всі переодичні видання на Півдні Україні, в Одесі лише дві україномовних газети: “Чорноморські новини” і додаток до російськомовної – “Думська площа”. Про що можна говорити? Маємо ще і україномовний журнал Спілки письменників “Літературна Одеса” та “Море”. Більше нічого не маємо”.

Геннадій Щипківський переконаний, що влада має запровадити українську мову у діловодстві не лише теоретично, але і у практичній площині.

“Прогресивні соціалісти знов хочуть сісти на свій коньок і придумати неіснуючу проблему. Російська мова має на Півдні та Сході широкий вжиток. Вона домінує. Вони хочуть збирати відсотки прихильників. Але це даремно. Українська мова є державна, і інакше бути не може”.

Тим часом у миколаївській крайовій організації Народного Руху України готують позов до обласної прокуратури з приводу сепаратиських заяв прихильників Віктора Януковича та активістів прокомуністичних партій в регіоні.
XS
SM
MD
LG