Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську Прогресивна Соціалістична партія України, “Русскій блок” і Партія Слов''янської єдності у неділю і понеділок провели два мітинги, на яких вимагали скасування результату виборів президента України.


Михайло Снігур

Н.Вітренко і В.Марченко на мітингу
16-го січня у Дніпропетровську Прогресивною Соціалістичною партією України, партією “Русскій блок” і Слов’янською партією України був проведений мітинг за участю голови ПСПУ Наталі Вітренко та її заступника Володимира Марченка. У мітингу взяли участь від двох з половиною до 3 тисяч осіб. Над мітингом майоріли здебільшого прапори Російської Федерації і Російської общини Криму та синьо-білі прапори блоку Віктора Януковича. Також був піднятий великий транспарант з написом ”Русскій блок – партія російсько-української єдності”. Мітинг пікетували близько сотні людей з помаранчовою символікою і жовтими прапорами громадянської кампанії “Пора”.

Мітинг16.01.05
Наталя Вітренко заявила, що кількість громадян України, які були позбавлені можливості проголосувати 26-го грудня, становить 7 мільйонів. Вона закликала до всеукраїнського страйку на знак протесту проти оголошення Віктора Ющенка переможцем виборів і припинення виплат до державного бюджету. Зажадано вибачень з боку низки кандидатів на пост президента, судових інстанцій та міжнародних організацій аж до Євросоюзу і особисто від президента США Буша перед громадянами Донецької і Луганської областей. У резолюції мітингу містяться вимоги саморозпуску Верховної Ради України, добровільного складання повноважень суддями Верховного Суду, негайної відставки президента Кучми, відмови Віктора Ющенка від кандидатства на пост президента, скасування результатів голосування 26-го грудня. Від ЦВК зажадано оголошення президентом України Віктора Януковича. Від Росії, Китаю і Сполучених Штатів Америки зажадано стати гарантами правового врегулювання виборчого процесу в Україні.

Присутній на мітингу голова ради громадської організації “Дніпровський інститут ідей” Михайло Арошенко схарактеризував післявиборчу активність ПСПУ і проросійських партій наступним чином:

“Ми бачимо початок виборчої кампанії “минулих”, які програли, які мабуть і на найближчих виборах наберуть всього лиш два відсотки. Це Вітренко і іже з ними, яка, вже видно, отримала гроші від Януковича і хоче, використовуючи бренд синьо-білих і російські кольори, сказати, що вона єдина за Росію і так далі. У неї шансів нема. Це люди, які з політичної вже безодні, з прірви ніколи не повернуться. У них немає ніякого політичного майбуття”.

Учасники мітингу
На закінчення мітингу Наталя Вітренко закликала учасників взяти участь у пікетуванні Дніпропетровської обласної ради 17-го січня. Зранку 17-го січня біля обласної ради зібралися близько ста пікетувальників. Пікет як такий не відбувся з огляду на несвоєчасне повідомлення оргаізаторами про його проведення міськвиконкому, але відбувся несанкціонований тригодинний мітинг, на якому збиралися підписи під зверненням до Дніпропетровської обласної ради з вимогою провести позачергову сесіюю. Згідно з висунутими вимогами на тій сесії депутати мусять визнати результати голосування 26-го грудня нелегітимними. Організатори акції не забезпечили дотримання її учасниками громадського порядку, внаслідок чого стався напад на телеоператора студії “11-й телеканал” Олексія Куліченка. Інших журналістів учасники акції ображали, вдаючись до нецензурних висловів. Міліція у перебіг подій не втручалася.

Помаранчевий пікет 16.01.05.
Мітинг 17.01.05
XS
SM
MD
LG