Доступність посилання

ТОП новини

У Хорватiї в недiлю вiдбувся другий тур президентських виборiв. Перемогу здобув чинний глава держави Стипе Месич, за котрого проголосувало 66% виборцiв.


Михайло Рамач

Белград, 18 сiчня 2005 – Незалежний реформатор Стипе Месич, якого пiдтримало вiсiм опозицiйних партiй, перемiг консервативну кандидатку правлячої коалiцiї Ядранку Косор. Хорватiю iнколи називають суто католицькою країною. Проти Месича за два днi до виборiв виступила впливова католицька iєрархiя, якiй не сподобався його лiберальний пiдхiд до права на аборт. Вiн вiдповiв, що священики не повиннi втручатися в тi справи, в котрих бiльшiсть із них не має досвiду. Оглядачi кажуть, що Месич здобув широку популярнiсть саме завдяки тому, що вмiє влучно вiдповiсти на кожне запитання, в його виступах здоровий глузд переважає над полiтичними гаслами.

Панi Косор в передвиборчiй кампанiї наголошувала на своєму патріотизмові та на збереженні національних цінностей. А Месич говорив, що замiсть дивитися в минуле, треба сприймати сучаснi європейськi цiнностi та спiвпрацювати iз сусiднiми країнами.

Опiвночi, з неділі на понеділок, пiсля оприлюднення результатiв виборiв, новий-старий президент закликав усiх громадян та всi полiтичнi партiї до консенсусу щодо стратегiчних нацiональних питань, якими є, на його думку, вступ до Європейського союзу та економiчний розвиток країни. Месич вiдзначив:

“Я пишаюсь зрілістю хорватської демократiї. Ми пройшли великий шлях. Хорватська демократiя зміцнилася. Це бачить свiт. Це бачить Європа. Через це ми i є перед дверима Європи”.

У вiдповiдь на слова Месича прем''єр-міністр Iво Санадер заявив, що його влада готова продовжити спiвробiтництво з главою держави задля реалiзацiї державних та нацiональних iнтересiв. Спостерiгачi зазначають, що лiберальний президент та правоцентристська влада досi успiшно знаходили спiльну мову щодо основних питань.

Четвертi президентськi вибори в Хорватiї пройшли без iнцидентiв. Месич нагадав, що в кампанiї не брав участi нiхто з працiвникiв його адмiнiстрацiї. У виборах взяли участь 52% виборцiв.
XS
SM
MD
LG