Доступність посилання

ТОП новини

Військового злочинця часів Другої світової війни – угорця за походженням – виявлено в Австралії.


Василь Плоскіна

Будапешт, 18 січня 2005 – Спілка єврейських релігійний організацій Угорщини (скорочено МаЖіГіС) вважає втішною ту обставину, що колишні нацистські злочинці з Угорщини можуть понести заслужену кару. Ця заява прозвучала у понеділок після того, як Центр ім. Шімона Вісенталя з Ізраїлю виявив минулої неділі в Австралії колишнього угорського офіцера, винного в смерті єврея.

Оскар Еґрі, представник Спілки єврейських релігійних організацій Угорщини з правових питань повідомив, що мова йде про Чарльза Зентаї, нині мешканця Австралії. Згідно з даними міжнародного Центру ім. Вісенталя, цей угорець у листопаді 1944 року служив офіцером в угорській армії. На той час Угорщина була союзником нацистської Німеччини. Члени цієї правозахисної організації доводять, що Зентаї вбив одного молодого єврея. Колишнього угорського офіцера виявлено в перебігу заходу “Остання акція”, започаткованого Центром ім. Шімона Вісенталя зі штаб-квартирою в Єрусалимі.

Втім, не дивлячись на доказову базу, якою володіє ця неурядова організація, шанси розпочати судовий процес на батьківщині Чарльза Зентаї є доволі низькими. Справа в тому, що в липні 2004 року на вимогу омбудсмена, тобто уповноваженого парламенту з питань захисту прав громадян, в Угорщині скасовано положення Кримінального кодексу, що передбачало покарання за скоєння військових злочинів незважаючи на термін давності. Жодних подробиць про самого Чарльза Зентаї в угорській пресі наразі не наводиться. Натомість Спілка єврейських релігійних організацій з Будапешта та ізраїльський Центр ім. Вісенталя закликали австралійську та угорську владу чимшвидше зайнятись перевіркою кримінального минулого Зентаї.

У роки Другої світової війни до нацистських концтаборів потрапило майже 600 тис. угорських євреїв. Однак з роками з’являються нові дані про вбивства євреїв ще до того, як вони були вивезені за межі Угорщини. Нині тут за різними джерелами мешкає приблизно 100 тис. осіб єврейської національності. Через антисемітські настрої в суспільстві вони не реєструються як національна меншина попри те, що таку можливість їм гарантує Закон про нацменшини від 1993 року. Найбільш відомим громадським об’єднанням, яке представляє їхні інтереси перед владою, є - Спілка єврейських релігійних організацій Угорщини.
XS
SM
MD
LG