Доступність посилання

ТОП новини

Каліфорнійський процес: записам Миколи Мельниченка дають хід. Чи дістане це поширення?


Зиновій Фрис Гість: Колишній офіцер служби державної охорони президента Леоніда Кучми Микола Мельниченко.



Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Прага, 17 січня 2005 р.

Зиновій Фрис

“Вечірня Свобода” в прямому ефірі, перед мікрофоном Зиновій Фрис, мені допомагає Юлія Сайко.

Ми знову говоримо про записи майора Миколи Мельниченка в кабінеті Президента Леоніда Кучми. Річ у тім, що невдовзі може статися (чи навіть станеться) прецедент: відомі записи будуть предметом розгляду каліфорнійського суду.

Якщо це так, то постає інше питання: чи знайде це поширення? Зокрема, в Україні? Зокрема, в Європейському Союзі, інших країнах, громадяни яких є фігурантами записів Мельниченка?

Власне, про це і багато інше наш прямий ефір. З нами на прямому зв’язку з американської столиці колишній офіцер служби державної охорони Президента Леоніда Кучми Микола Мельниченко. Добрий вечір!

Микола Мельниченко

Доброго вечора!

Зиновій Фрис

Хотів спершу у Вас запитати, як Ви думаєте, чи є шанс у Януковича перемогти у Верховному Суді?

Микола Мельниченко

Шанс є, але він дорівнює 0,0000 відсотків.

Зиновій Фрис

Дякую за лаконічну відповідь. Пане Мельниченко, йдемо до головної теми нашого випуску. На чому, пане Мельниченко, конкретно ґрунтується та інформація чи повідомлення про те, що каліфорнійський суд, який розглядатиме справу Лазаренка, візьме до уваги Ваші записи? І, таким чином, вони стануть предметом судового розгляду?

Микола Мельниченко

Це ґрунтується на офіційному розпорядженні судді Мартіана Дженкінса, відповідно до якого записи, зроблені мною, будуть використовуватись в даному процесі.

Зиновій Фрис

Що трапилося, пане Мельниченко? Адже раніше суд, той самий суд, який бере ці записи до уваги, який не дозволяв ні Вам, ні пану Олександру Єльяшкевичу виступати навіть свідками, не кажучи вже про використання записів в кабінеті Кучми як доказу, раптом змінив свою позицію?

Микола Мельниченко

Як Вам відомо, ще весною 2004 року ми з Олександром говорили, і суд зрозумів прикру помилку, що неможливо встановити істину в справі Лазаренка без залучення цих надзвичайно важливих матеріалів, які дають повну картину того, що відбувалося. Просто суд зараз виправляє помилки, які раніше були допущені, а зараз все стає на свої місця.

Зиновій Фрис

Чи, на Вашу думку, ці докази, ці записи є дійсними лише для юридичної системи Сполучених Штатів, а чи Ви сподіваєтеся на більше, а точніше - на найкращий для Вас варіант: поширення цього правила і на Україну, і на ЄС, точніше на ті країни ЄС, громадяни яких тією чи іншою мірою фігурують у Ваших записах?

Микола Мельниченко

Найкращим варіантом як для мене, так і для України було б те, щоб Президент Кучма не скоював ніяких злочинів, і ці записи просто не повинні були використовувались за непотребою, але факти, які я, ризикуючи життям, зібрав, вони будуть використані.

Ви в цьому переконаєтесь як в судових системах США, так і в Україні, так і в Європейському суді, так і в інших країнах, тому що ці докази, ці факти є надзвичайно важливими, вони отримані абсолютно на законних підставах.

Зиновій Фрис

Пане Мельниченко, давайте трішки перервемося. Напередодні передачі я розмовляв з людьми, які є фахівцями у цій резонансній справі, зокрема з суддею Апеляційного суду міста Києва Юрієм Василенком.

Це він на підставі заяви групи народних депутатів і ваших записів ще 15 жовтня 2002 року виніс постанову про порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми, але врешті-решт Конституційний суд вирішив, що доти, доки пан Кучма є Президентом, ця справа розглядатися не може.

Ось думка пана Василенка з приводу того, що каліфорнійський суд візьме до уваги при оголошенні вироку і Ваші записи.

Юрій Василенко

Я дуже задоволений тим, що суд каліфорнійський буде досліджувати плівки Мельниченка, які, на мій погляд, як і раніше, є доказами по справі не тільки Лазаренка, а й пана Кучми, Азарова і інших посадових осіб.

Я не знаю, як закон в США каже стосовно доказів, але наша стаття 65 кримінально-процесуального кодексу України може бути застосована при розгляді справ, маю на увазі плівки Мельниченка.

Зиновій Фрис

На запитання про те, чи плівки Мельниченка мають перспективи в Україні, пан Василенко сказав:

Юрій Василенко

Я в цьому впевнений. А чому я впевнений? Тому що влада в Україні змінюється. Я не думаю, що пан Ющенко залишить пана Піскуна на посаді генпрокурора. Я впевнений, що деяка люстрація правоохоронних, органів СБУ, судів, міліції пройде. Ось тоді можливе проведення незалежних слідчих дій і встановлення фактичних даних.

Чи мав причетність пан Кучма і інші посадові особи до вбивства Ґонґадзе? Чи мав причетність про отримання від пана Лазаренка хабара, більше, як 5 мільйонів? Чи мав Кучма причетність привласнення 12 мільйонів дойчмарок, які призначалися остарбайтерам? Чи мав пан Кучма причетність до організації нападу на пана Єльяшкевича, народного депутата? Чи мав Кучма причетність до спостереження за деякими державними та іншими діячами?..

Тому плівки Мельниченка, повірте мені, будуть використані судом. І коли суд визнає їх достовірними, фінал для мене зрозумілий.

Зиновій Фрис

Висловився пан Василенко і про можливе використання записів і в країнах ЄС.

Юрій Василенко

На мою думку, коли каліфорнійський суд визнає ці плівки достовірними і покладе їх в основу вироку - чи оправдального, чи звинувачувального, то це буде приводом для того, щоб Європейський суд визнав, що ці докази достовірні, їх можливо розглядати і виносити за допомогою цих доказів вироки.

Зиновій Фрис

Пане Мельниченко, не мені Вам казати про те, що в Україні і раніше, і зараз точиться багато розмов про те, що, мовляв, свої записи пан Мельниченко робив незаконно, а тому визнавати їх було б помилкою. З цим не погоджується суддя Апеляційного суду міста Києва Юрій Василенко.

Юрій Василенко

Тут питання виникає тільки у визначеному законом порядку, але прослуховувати розмови, телефон, інше дано право тільки органам дізнання, слідчим. Пан Мельниченко не мав прав прослуховувати телефонні розмови.

І коли б встановили, що ці записи не автентичні, тобто вони сфальсифіковані, то він би поніс відповідальність за те, що він зробив: перевищення влади і інші статті кримінального кодексу.

Але в даному випадку Мельниченко діяв, я і раніше про це казав, в стані крайньої необхідності, передбаченої статтею 16 кримінального кодексу України. Це не є злочин, тому що мова між фігурантами цього запису йшла про вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів, за державний злочин.

Тому він зобов’язаний був, як громадянин України, це зробити і представити ці записи компетентним органам, що і було зроблено.

На мій погляд, ці всі записи є доказами у будь-якій справі. Коли каліфорнійський суд буде розглядати, значить він визнав ці плівки доказом. Він, на мій погляд, повинен розглядати не тільки те, що міститься у плівках, але й висновки експертів, які стверджували, підроблені записи чи ні.

Зиновій Фрис

А тепер до Вас запитання, пане Мельниченко. Отже, Ви, як і пан Василенко, не сумніваєтесь, що Ваші плівки, Ваші, точніше сказати, записи знайдуть продовження, їх використовуватимуть в Україні.

Але, що треба, аби ці записи справді знайшли підтвердження і використання. Бо одна справа говорити і бути в цьому впевненим, інша справа, коли дійде до виконання реального. Чи все буде так легко, як про це каже пан Василенко? Чи буде хтось проти використання? Хто конкретно? І чому, звичайно? Пане Мельниченко, будь ласка!

Микола Мельниченко

Я ще раз хочу наголосити на тому, що спекулюють на цій темі дуже багато людей. Про те, що не можна використовувати ці записи в суді, про те, що вони зібрані незаконно, що вони не будуть доказом. Я вже з цього приводу давав свідчення американському судді. І саме тому американський суд приймає їх, тому що вони зібрані на законних підставах.

Коли я давав свідчення, повірте, американський суд мене допитував: яким чином я записував, чи міг хтось мати доступ до записів, внести пошкодження в записи, чи записував я зі своєї волі чи за чиїмось наказом. І тільки тоді, коли американський суд переконався в тому, що я записував, виходячи із стану крайньої необхідності, в тому, що записи абсолютно достовірні, не монтовані, і це голоси Кучми, Литвина та інших, він прийняв рішення залучити їх до процесу.

Але не автоматично. Обов’язковою умовою є те, що я повинен давати свідчення по кожному запису, про те, що це саме той запис.

На сьогодні я можу сказати, що я не тільки записував, але я й попереджав людей. В тому числі я попереджав Віктора Ющенка про небезпеку, яка йшла від особливо небезпечних злочинців на чолі з Кучмою. А на що ця банда була готова, ми всі бачимо, достатньо подивитися на обличчя Віктора Ющенка після його отруєння.

Тому я кажу, що ці записи є достовірні, вони будуть використані не тільки в американському суді.

Зиновій Фрис

Так все-таки, хто найбільше буде проти, на Вашу думку, в Україні, щодо використання плівок? Я не обов’язково прошу Вас називати прізвища, якщо можете, то можете назвати...

Микола Мельниченко

Прізвища обов’язково потрібно називати.

Проти будуть представники організованого злочинного угрупування на чолі з Кучмою. Це будуть представники силових структур, які допомагали Кучмі уникнути відповідальності за скоєні ним тяжкі злочини. Проти будуть державні діячі, народні депутати України, які уникали цих питань, які зрадили свого колегу Єльяшкевича, коли його вбивали. Проти будуть ті, кому буде соромно дивитися в очі Лесі, Мирославі, Олександру.

Таких людей дуже багато. Проти буде Литвин, тому його терміново треба усунути від керівництва ВРУ, бо це просто “надругатєльство” над пам’яттю Георгія, коли Литвину дають Героя України, і коли він виступає в ролі примирителя в суспільстві. Це ж він очолює законодавчий орган України, саме Литвин провокував на те, щоби Кучма віддавав жорстокі, цинічні, "коварні" накази стосовно Гонгадзе.

Головний опір будуть робити ті, хто повинен відповідати за тяжкі злочини. Серед них також найбагатша родина України – це родина Кучми, яка безжалісно грабувала Україну. Це і Деркач, і Кравченко, і Литвин, і одна із найаморальних людей на прізвище Азаров. Таких людей дуже багато.

Зиновій Фрис

Ми ще про це будемо говорити трішечки пізніше.

Давайте знову повернемося до майбутнього каліфорнійського суду.

Говорить відомий адвокат Андрій Федур, котрий, зокрема, займається справою Г. Гонгадзе.

Андрій Федур

Особисто для мене як для правозахисника є надзвичайно важливим те, що тепер записи Мельниченка стали предметом судового розгляду.

На жаль, це сталося не в Україні, а в США. Але хай хоч так. І добре, що там вже це стає предметом розгляду. Тому я радий цьому.

Зиновій Фрис

Пане Мельниченко, водночас є висловлювання, зроблені дещо раніше і не представниками ні Л.Кучми, ні пана Литвина, ні Азарова, а, зокрема, у фракції “НУ”. Висловлювання, які свідчать про певний скептицизм щодо Ваших записів взагалі.

Наприклад, народний депутат В.Стретович після Вашої з паном Єльяшкевичем відомої прес-конференції у Варшаві перед президентськими виборами в Україні заявив: “"Плівки будуть більше носити громадсько-політичний і морально-політичний резонанс, ніж мати якусь правничу генезу чи вислід".

Здається, тут жодних коментарів не потрібно для слухача, щоб зрозуміти, про що йдеться. Чи хочете Ви прокоментувати не лише пана Стретовича, а взагалі всі ці настрої, будемо казати відверто, не на Вашу користь?

Микола Мельниченко

Як пан Стретович, так і інші люди мають право на власну думку. Ми чули і думку фахівця – це судді Василенка.

До речі, я хотів би, щоб ми пам’ятали про мужній вчинок судді Василенка. Згадуючи суддю Василенка, я думаю, що багато людей повинні говорити: “Ваша честь”. Саме суддя Василенко – це людина честі і до нього треба звертатися “Ваша честь”.

А стосовно думки Стретовича, то, по-перше, я сподіваюся, що Стретович все-таки розслідує ті факти, які я йому офіційно передав у Варшаві, а, по-друге, твердження Стретовича та багатьох інших, що це не буде мати жодного юридичного продовження, воно спростовується самим часом. Ми бачимо, що це не так.

А Стретовичу, напевне, соромно за дії тих його колег-депутатів, які свого часу не голосували за імпічмент Кучми, і вони заплющували очі на те, як вбивали їх колегу Олександра Єльяшкевича, який чесно виконував свій професійний та громадянський обов’язок. Тому це думка Стретовича – це його думка.

Зиновій Фрис

В новорічному інтерв’ю, пане Мельниченко, для радіо “Свобода” Ви заявили, що повернетеся цього року в Україну. Щоб це могло стати реальністю, що, крім Вашого бажання, потрібно ще - і з Вашого боку, і з боку нової української влади, зокрема, в плані юридичному що потрібно?

Микола Мельниченко

Я не бачу, я не мислю себе без України. Кожен день мого знаходження не в Україні для мене є трагедією.

Я ж не можу просто приїхати в Україну і віддати своє життя, щоб банда просто його забрала. Моє життя коштує набагато дорожче, щоб просто його так віддати без того, щоб не покарати злочинців.

Прикладом цього може бути та ж Польща. Є людина, яка нам допомагала в Польщі, то цій людині надійшла погроза, що якщо вона й надалі допомагатиме нам, то отримає кулю в лоба. З цього приводу варшавська поліція веде розслідування.

Повернення в Україну – це небезпечно не тільки для мене, але й для Олександра та Мирослави. Повернення – це дійсно не просте питання.

Зиновій Фрис

Пане Мельниченко, зрозуміло, що Ваші опоненти не хочуть, аби Ви поверталися, бо їм є чого боятися, якщо ці плівки справді будуть використані в судах, якщо цим плівкам дадуть хід.

Але, очевидно, справа не лише про Ваших опонентів. Чи, на Вашу думку, дуже хоче Вашого повернення нова влада? Нині вона ще не приступила до виконання своїх обов’язків, але вона вже шукає компромісу зі старою владою, шукає гарантій, зокрема, для пана Кучми, а Ви хочете суду над ним. Чи не будете Ви заважати цій новій владі, яка, можливо, боїться якогось нового збурення в суспільстві?

Микола Мельниченко

Люди добрі, про які гарантії злочинцю Кучмі мова може взагалі йти? Мова може йти про гарантії дійсно тим людям, які постраждали від Кучми, режиму Кучми. Про це потрібно думати, і про це потрібно думати в першу чергу В.А.Ющенку, до якого я звернувся з відкритим листом, але відповіді поки що не отримав. Я вважаю, що українське суспільство повинне почути відповідь.

Я переконаний, що в першу чергу Віктор Андрійович повинен зустрітися з потерпілими: з Єльяшкевичем , з Мирославою і обговорити з ними, що повинна зробити Україна, щоб забезпечити їхнє повернення в Україну, тоді це для суспільства буде сигнал того, що Україна дійсно починає перетворюватися в демократичну країну, а людей, які будуть заважати в цьому процесі, дуже-дуже багато.

Зиновій Фрис

Тобто, Ви не вірите, що ВР може дати ці гарантії, а чи може статися все?

Микола Мельниченко

Може статися все, але це не буде мати юридичних наслідків, тому що, врешті-решт, це КСУ відмінить - не можуть надаватися гарантії Кучмі від юридичних переслідувань по тих злочинах, які він скоїв. Це буде порушення Конституції.

Зиновій Фрис

Чи ставити Ви собі за мету, пане Мельниченко, не лише повернутися в Україну, а й зайняти місце народного депутата? Після відповідного рішення Європейського суду Ви мате право поповнити ряди ВР. Чи скористаєтеся Ви цим правом?

Микола Мельниченко

Для мене бути депутатом – це не самоціль, це не головне. Особливо, коли я знаю, що представляє собою ця ВРУ. Така ВР не має права на існування, тому що ця ВР була ланцюгом у злочинній системі влади Кучми, і вона слугувала Кучмі. В цій ВР сидять такі люди, як Деркач, який причетний до замаху на О.Єльяшкевича, який причетний до справи Гонгадзе, Литвин, Потебенько, Суркіс, а також багато тих, хто не давав можливості очистити Україну від бруду.

Ця ВР не відображає волю українського народу, вона була сформована в результаті сфальсифікованих виборів, і вона не має права на існування.

Але я готовий прийти в парламент, щоб очистити від корупції, в тому числі, і парламент. Якщо мої колеги захочуть, щоб я був у парламенті, то вони це зроблять. І, як сказав Сергій Головатий, а я йому як справжньому фахівцю довіряю, юридичних перешкод для мого депутатства не існує.

Зиновій Фрис

Так, він сказав про це в нашому ефірі буквально десь три дні тому.

Пане Мельниченко, Ви хочете повернутися в Україну. Все ж таки, як бути з Вашою безпекою? Це питання, мабуть, треба вирішувати на державному рівні. Чи Ви собі уявляєте Ваші прогулянки, я не знаю, чи Хрещатиком, чи Подолом ось так без охорони?

Микола Мельниченко

Без охорони? Я уявляю прогулянки з собачкою, але це повинна бути дуже велика собачка, а я повинен бути в бронежилеті, тому що є спокуса у дуже багатьох людей.

Ви знаєте, що тільки в США мене чотири рази офіційно попереджали про небезпеку, в тому числі і про небезпеку, яка йшла від голови СБУ Смєшка.

Тому безпечного життя в мене, мабуть, вже ніколи не буде, але я хочу сказати, що питання безпеки, і не тільки моєї, але й Єльяшкевича і Гонгадзе – це питання України, в першу чергу це питання Президента України Ющенка.

Зиновій Фрис

Пане Мельниченко, Ви згадали Смєшка... Я не збирався Вам це питання задавати, але сьогодні одна американська газета пише, що саме Смєшко врятував Україну від кровопролиття під час помаранчевої революції.

Микола Мельниченко

Я Вам скажу про те, що, на превеликий жаль (це повинно бути в американському суді в каліфорнійській справі, по справі Лазаренка), гроші мафії, Кучми та інших роблять свою погоду в Америці. За допомогою цих грошей підкуповуються державні діячі, журналісти, політики, і вони роблять те, що потрібно Кучмі.

Як відомо, Смєшко був у Вашингтоні, як відомо, він має тут своїх людей. Я не виключаю того, що ця стаття могла би бути пролобійована такими людьми або навмисне надана оперативна інформація, та, яка потрібна Смєшку, щоб показати його в ролі білого і пухнастого.

Зиновій Фрис

Це бажання залишитися далі у цьому кріслі?

Микола Мельниченко

Так, можливо, тому що ми бачимо факти, що Ющенко іде на вечерю, де присутній Смєшко, і його отруюють. Ми бачимо, що Смєшко приїжджає в Вашингтон і потім ФБР б’є в дзвони, і говорить, що Мельниченку загрожує небезпека, яка іде від Смєшка.

Зиновій Фрис

Цікаво, пане Мельниченко, йдемо далі.

Резонансні справи: Гонгадзе, Єльяшкевич... Всіх не перерахуєш. Як Вам бачиться розслідування цих справ? Чи можливе в нових умовах повноцінне, об’єктивне розслідування?

Микола Мельниченко

Давайте будемо говорити про те, що ми маємо нібито ще де-факто, ми не маємо нову Україну і нову владу. Перше, що я очікую, і що повинна зробити Україна, вона повинна виконати рішення Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Для цього нова Генеральна прокуратура України повинна звернутися з протестом, а ВСУ повинен переглянути сфальсифіковану на замовлення бандитів справу, коли покарали якогось там Вороб’я, який не має жодного відношення до замаху на державного діяча Олександра Єльяшкевича.

Повинні бути створені умови для розслідування в Україні, а також забезпечити безпеку потерпілим та свідкам, які проходять в кримінальній справі проти Кучми. Це обов’язок держави, нової влади.

Взагалі-то, потрібно заарештувати Кучму, Литвина, Деркача, Суркіса, Кравченка, щоб вони не заважали розслідуванню, і щоб вони не створювали реальну небезпеку постраждалим та свідкам.

І найголовніше, щоб ці впливові члени організовано злочинного угрупування не впливали на слідство. Розслідувати ці злочини повинні ті люди, яким в першу чергу довіряють потерпілі.

Довіра потерпілим, як для мене, наприклад, довіра Мирослави Гонгадзе, Олександра, Єльяшкевича, Лесі Гонгадзе до слідства – це для мене є особливе актуальне питання, тому що так, як знущалися над ними, це просто виходить за всі межі.

Зиновій Фрис

Кому Ви довіряєте, пане Мельниченко? Я от з Василенком розмовляв, і він сказав: “Мало серед суддів всіх рівнів, що дуже мало таких, хто може судити об’єктивно”.

Микола Мельниченко

“Довіряєте?” – це питання цікаве. Ви знаєте, я так багато знаю про нинішню політичну еліту, про цих людей, тому питання довіри чи недовіри для мене не стоїть.

Тобто, я знаю, що в оточенні Ющенка, на жаль, є достатньо людей, які допомагали уникнути відповідальності Кучми, вели з ним торги, дали Кучмі якісь обіцянки щодо непереслідування.

Те, що ці обіцянки нічого не варті, - це одне. Але те, що ці люди будуть заважати юридичним процесам проти Кучми та його банди і те, що ці люди будуть заважати Ющенку робити конкретні кроки щодо боротьби з корупцією - це для мене є фактом.

Подивіться навіть, хто стояв поруч із Ющенком на трибуні: Азаров – це та людина, яка повинна бути ізольована від суспільства. Влада повинна зробити так, щоб їй народ довіряв, і вона повинна зробити конкретні кроки.

Зиновій Фрис

Пане Мельниченко, добре, Ви не довіряєте Азарову, а взагалі-то владі, яка ось-ось перебере керівництво країною, Ви довіряєте?

Микола Мельниченко

Потрібно побачити обличчя, прізвища цієї нової влади, а тоді про щось можна буде говорити.

Зиновій Фрис

За яких умов, пане Мельниченко, Ви, приїхавши в Україну, можете передати відповідним органам оригінали Ваших записів і ті пристрої, що Ви ховали десь там у дивані в кабінеті і робили записи?

Микола Мельниченко

Питання не тільки в передачі, але й у наданні свідчень і пояснень для того, щоб ці факти були доказовою базою.

Перше, що потрібно зробити. Резонансні справи повинні розглядатися в комплексі. Чому? Тому, що мені достовірно відомо, що зараз намагатимуться впровадити варіант, який давно готувався, який, на жаль, узгоджений із нечистоплотною частиною оточення Ющенка.

З приводу того, що справа Гонгадзе буде розглядатися в такому аспекті, що Кучма та Литвин ніби ні при чому, а крайнім зроблять, максимум, Кравченка. І така спроба буде, і така домовленість вже існує. Але це їм зробити не вдасться, я зразу заявляю. Тому що і справа Гонгазде, і інші будуть і повинні розглядатися в комплексі всіх злочинів, скоєних Кучмою.

І, по-друге, також одне з головного: потерпілі самі повинні погодитися з цією передачею.

Зиновій Фрис

Знову до каліфорнійського суду. Що саме з Ваших записів, на Вашу думку, суд розглядатиме, як докази? Можете, принаймні, перерахувати ці моменти?

Микола Мельниченко

Суд буде розглядати ті факти, які відносяться до справи. Як нам відомо, суд повинен розглянути справу агрофірми “Наукова”, яку свого часу очолював покійний народний депутат Агафонов.

І я переконаний, що справа честі, і Лазаренка в тому числі, щоб ці факти по справі агрофірми і по Агафонову були розглянуті в каліфорнійському суді, щоб суд дізнався, яким чином Кучма вибивав покази від хворої людини. Агафонов, до речі, помер. Тому що йому нещасно було зроблені операції. І це обов’язково повинно розглядатися далі. Суд повинен обов’язково розглянути те, яким чином Кучма вчинював тиск на слідство, яким чином від свідків вимагали, щоб вони давали свідчення по справі Лазаренка.

Яким чином Кучма із Азаровим руйнували банк “Слов’янський”, яким чином вони намагалися, щоб Фельдман дав свідчення проти Лазаренка. Також я обов’язково переконаний в тому, щоб суд розглянув, яким чином Кучма та оточення разом з ним (той же Деркач), були пов’язані із організованою злочинністю, щоб вона впливала на цей процес.

Зиновій Фрис

Пане Мельниченко, у нас є один файл якраз Федури (за браком часу ми його не можемо використати) про те, що завтра в Луганську суд розглядатиме справу пана Фельдмана. Його інтереси і представлятиме Андрій Федур.

Пане Мельниченко, а справа кримінального авторитета Могилевича? Я пам’ятаю, з тих публікацій, що були свого часу, що Могилевича розшукувало ФБР США, а пан Кучма у той самий час давав вказівку панові Деркачу зустрітися з Могилевичем.

Чи має це якесь відношення до справи Лазаренка, яке буде розглядатися?

Микола Мельниченко

Це має безпосередньо відношення до справи Лазаренка. Тому, що саме Могилевичу Кучма через Деркача доручав, щоб Могилевич здійснював тиск на свідка в справі Лазаренка, щоб свідок дав ті покази, які потрібні Кучмі для того, щоб засудили Лазаренка.

Я не кажу, що Лазареко винен чи не винен, але суд повинен мати всю повну картину, яким чином відбувався тиск на свідків в справі Лазаренка. І також я переконаний, що ті злочини, які були скоєні, ті люди, які загинули в цій справі, воно повинно розслідуватись. Не можна вбивати людей, не можна.

Зиновій Фрис

Пане Мельниченко, давайте послухаємо короткий файл. Це знову Юрій Василенко про роль Ваших плівок говорить.

Юрій Василенко

Як професіонал, я хотів би сказати, що плівки Мельниченка – це важливий документ, який засвідчує, що в Україні існує коло злочинців. Треба тільки, щоб це встановив суд, що Україна корумпована країна, що влада в деяких випадках зрощена з кримінальними елементами. Це важливий документ.

І влада ні ким не контрольована: ні Генеральною прокуратурою, ні Службою безпеки України, ні іншими слідчими органами. В даний час треба всі ці структури піддати люстрації. Не можна допускати такого, щоб в країні існувала така влада неконтрольована, яка підозрюється у вчиненій тяжких і особливо тяжких злочинів.

Зиновій Фрис

Пане Мельниченко, боротьба за записи Ваші, зроблені під диваном чи десь ще в кабінеті Кучми, триває, і ця боротьба, очевидно, триватиме ще довго. Ми будемо відстежувати та інформувати наших шановних слухачів. А в мене до Вас (абсолютно вже на закінчення) таке запитання: що, все ж таки, в широкому сенсі означатиме використання каліфорнійським судом Ваших записів?

Микола Мельниченко

Я переконаний в тому, що це буде перший крок до очищення України, до того, що банда на чолі з Кучмою і “прихлєбатєлями”, і “шестьорками”, які обслуговували цю банду, не повинні бути в новій Україні, не повинні бути біля Ющенка, мабуть, за десятки і за сотні кілометрів їх не повинно бути при владі.

Я все-таки надіюся на те, що кожний факт, який задокументований, який зафіксований на записах, він повинен досліджуватися. По кожному факту повинне прийматися юридичне рішення.

Я проти того, щоб записи використовувалися тією чи іншою політичною силою для якогось шантажу, тому що було багато прикладів, коли використовували моє ім’я, тому роботи для моїх адвокатів вистачає.

Я б нікому не радив далі використовувати в своїх інтригах мої записи та моє ім’я, тому що буде жорстка юридична оцінка. Записи повинні фігурувати і в судах для очищення України, тому що Україна пограбована, пограбована на мільярди, мільярди грошей. І є дуже багато людей, які намагатимуться залишитися при владі. Подивіться на ту ж саму ВР.

Зиновій Фрис

Я нагадаю, що сьогодні гостем “Вечірньої Свободи” в прямому ефірі був колишній офіцер Служби державної охорони Президента Леоніда Кучми Микола Мельниченко.

Передачу вів Зиновій Фрис. Мені допомагала Юлія Сайко. А я зустрінуся у “Вечірній Свободі” з вами завтра. Хай щастить!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG