Доступність посилання

ТОП новини

Чому команда Януковича запросила швейцарських адвокатів до розгляду справи у Верховному суді?


Володимир Бойко

Київ, 17 січня 2005 -Запрошення Віктором Януковичем трьох швейцарських адвокатів для захисту його інтересів у Верховному Суді України є подією досить неординарною для судової практики. Принаймні жоден з опитаних нами експертів не міг пригадати подібного випадку, зазначивши, що іноземні фахівці раніше якщо й залучалися для представництва інтересів української держави або окремих громадян, але лише для роботи в закордонних судах.

Більш того, сторона Віктора Ющенка висловила свою незгоду з тим, щоби інтереси Віктора Януковича представляли юристи з Швейцарії Рез Вафадар, Веронік Россе і Шіфферлі Петер Шарль й попрохала Верховний Суд відсторонити їх від участі в процесі. Клопотання мотивувалося тим, що законодавство не передбачає можливості для іноземців займатися на території України адвокатською практикою.

Але палата в цивільних справах Верховного Суду України, що розглядає скаргу Віктора Януковича на постанову ЦВК, з такою позицією представників Віктора Ющенка не погодилася, зазначивши, що вона не ґрунтується на законі. Цивільний процесуальний кодекс України дозволяє представляти інтереси учасників процесу будь-яким дієздатним особам, які не повинні бути обов’язково громадянами України або адвокатами. Головне – що цим особам довіряє Віктор Янукович.

Інше питання, яка нині пожвавлено обговорюється в юридичних колах: навіщо було кандидату в президенти України запрошувати іноземців? Попри те, що інтереси Віктора Януковича представляють юристи швейцарської фірми „Пітон Шиффері Петер і партнери”, яка, зі слів Петера Шіфферлі, налічує близько 50 адвокатів й надає послуги вже 23 роки, само по собі це ще не означає, що вони є фахівцями в питаннях українського виборчого законодавства. Як розповіли самі іноземні адвокати, до вивчення законодавства України вони приступили лише 10 днів тому.

Своїми міркуваннями щодо участі іноземців в судовому розгляді скарги Віктора Януковича ми попрохали поділитися відомого українського адвокати Віктора Агєєва.

Віктор Агєєв: “Я вважаю, що в цивільному процесі в Україні може приймати участь у якості представників особи також і іноземні – іноземні юристи або адвокати. Закон це дозволяє. Питання щодо того, чому саме потрібна участь іноземних фахівців, то це питання тактики юристів, які представляють Януковича. Тобто зараз важко сказати, яку саме мету вони переслідують.

Чи є вони фахівцями в українському праві? Теоретично, людина є громадянином іншої держави не позбавляє її бути фахівцем в тому ж українському праві. Можливо, що сторона Януковича буде посилатися на якісь міжнародні норми, але це ми побачимо”.


Не секрет, що послуги іноземних адвокатів коштують значно дорожче, ані адвокатів українських і тому експерти зазначають, що чи навряд Віктор Янукович погодився на такі видатки лише заради того, щоби продемонструвати свою прихильність до європейських цінностей. Можливо, кандидат президенти у випадку програшу у Верховному Суді планує звернутися до Європейського суду з прав людини і швейцарські адвокати зараз знайомляться на місці з предметом майбутнього оскарження. Принаймні, керівник виборчого штабу Януковича Тарас Чорновіл неодноразово заявляв про намір перенести процес у випадку програшу до Європейського суду, оскільки вважає, що Верховний Суд порушує статтю 6 конвенції з прав людини, яка гарантує будь-якому громадянинові право на неупереджений і справедливий судовий розгляд. Але Віктор Агєєв, який є фахівцем з міжнародного права, вважає, що це неможливо і Європейський суд навіть не прийме заяву Януковича, якщо вона буде, до розгляду.

Віктор Агєєв: “На мій погляд, такої можливості нема, оскільки Європейський суд, як відомо, розглядає тільки питання про порушення норм Європейської конвенції про захист прав людини, основних свобод. В конвенції є норма, яка стосуються виборчого процесу. Але там мова йде виключно про вибори до законодавчого органу. Оскільки президент не є законодавчим органом, то відповідно і ця норма Конвенції застосовуватися не може.

Також можна однозначно стверджувати, що ст.6 Конвенції про право на справедливий суд не може бути застосована до процесів, в яких розглядаються питання проведення виборів. Тобто ми не можемо заперечувати, що такий суд також повинен бути справедливим і незалежним. Але норма ст.6 конвенції діє лише тільки щодо процесів, в яких розглядаються питання про цивільні права або щодо кримінальних обвинувачень”.


Отже, наразі Верховний Суд продовжує розгляд скарги Віктора Януковича на постанову Центральної виборчої комісії за участю швейцарських адвокатів і впродовж кількох днів має винести свій остаточний вердикт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG