Доступність посилання

ТОП новини

Павличко в Варшаві про Помаранчеву революцію.


Володимир Павлів

Сьогодні у Варшаві відомий український поет та політик, колишній посол України у Польщі Дмитро Павличко розповів академічній громадськості польської столиці про Помаранчеву революцію в Україні. Виступ у Варшавському університеті відбувся в рамках циклу “Лекцій на нове тисячоліття”, учасниками якого вже були найвідоміші постаті новітньої історії Польщі. А у рідких випадках – і шановні гості з закордону.

Виступи видатних людей, які відбуваються щомісяця у Варшавському університеті в циклі “Лекції на нове тисячоліття” проводяться від початку 2001 року. Дмитро Павличко буде першим українцем, котрий виступить в рамках цієї престижної програми. Перед колишнім послом України у Польщі, почесним доктором Варшавського університету Дмитром Павличком стоїть нелегке завдання – говорити про “помаранчеву революцію” перед авдиторією, яка дуже багато про це знає і студентська частина якої брала активну участь у тих подіях на Майдані Незалежності, а також на виборчих дільницях Львова і Донецька. Тому пан Павличко не збирається зосереджуватись на деталях:

“Це лекція про причини, хід та наслідки “помаранчевої революції”, як я це бачу”.

Окрему увагу Дмитро Павличко у своїй лекції присвятив ролі Польщі та поляків, але, як сам каже , без зайвих спекуляцій на цій темі:

“Візит Квасневського мав позитивне значення, але не треба нічого перебільшувати. Головним у всьому цьому був народ український”.

Дмитро Павличко добре знає і високо цінує позитивне ставлення до України і українців академічних середовищ Польщі ще до листопадово-грудневих подій в Україні. Разом з цим український політик вважає, що Помаранчева революція створила нові обставини, котрі можуть сприяти покращенню українсько-польських стосунків у більш широкому спектрі. Важливо, щоб із закінченням революції, не зникла доброзичливість поляків до українців, яка народилася в ці революційні дні:

“Про академічні кола треба пам’ятати, але революція вже закінчилась. Важливими є ділові контакти, а найважливішим є те, що тепер скажуть обидва суспільства – українське і польське”.

Про Помаранчеву революцію у Варшаві, щоправда, для значно меншої аудиторії, вже мали нагоду розповідати відомі діячі з найближчого оточення Віктора Ющенка: і Борис Тарасюк, і Олег Рибачук. Однак Дмитро Павличко першим отримав нагоду звернутися до більш ніж тисячної авдиторії широкого суспільного спектру. Адже на такого типу виступи до університету, окрім студентів та викладачів, приходять також знані політики, громадські діячі та прості громадяни, зацікавлені темою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG