Доступність посилання

ТОП новини

Антикукурузна аксія “Ґрінпісу” в Будапешті.


Василь Плоскіна

Угорщина, 19 січня 2005 – Несанкціоновану демонстрацію провели активісти міжнародної екологічної організації “Ґрінпіс” у вівторок перед будівлею кабінету міністрів Угорщини в Будапешті. В центрі політичного скандалу опинилася кукурудза, щоправда, не звичайна, а з видозміненим генетичним кодом, яку планують культивувати в Угорщині. На думку екологів, цього не потрібно робити через загрозу здоров’ю людей.

Цей вид кукурудзи нині став притчею во язицех серед угорців, як колись у Радянському Союзі за часів Микити Хрущова. Як відомо, останній мріяв засівати кукурудзою поля навіть у районах, зовсім не придатних для цього. Причому не тільки планував, але й намагався реалізувати свої задуми в життя, чим викликав до себе неабиякий інтерес у широких масах народних гумористів.

В Угорщині на відміну від, скажімо, корінних жителів Крайньої Півночі, наприклад, Корякського національного округу або Чукотки, населення обізнане з вирощуванням і споживанням кукурудзи з давніх-давен. Тут на чорноземних ґрунтах збирають непогані врожаї цієї культури. Втім, в аграрних планах коаліційного ліво-ліберального уряду з деяких пір стала фігурувати кукурудза з видозміненим генетичним кодом - стійка до хвороб і врожайніша за звичайну. На початку січня кабінет міністрів мав визначитися остаточно щодо даного питання, однак цього не сталося. Тому у вівторок активісти угорської філії “Ґрінпісу” влаштували на площі Лайоша Кошута перед адміністративною будівлею угорського уряду в Будапешті несанкціоновану демонстрацію. Вони густо посипали насінням кукурудзи асфальт перед входом в урядовий офіс і влаштували пікет. Двадцять активістів “Ґрінпісу” використали для цього не один лантух відбірного насіння кукурудзи. Цим самим вони хочуть привернути увагу громадськості до проблеми доцільності культивування кукурудзи з видозміненим генетичним кодом, яку вже вирощують не один рік фермери США й Канади, проте в Західній Європі аграрії з цим поки що не поспішають.

Активісти угорської філії “Ґрінпісу” вважають, що угорський уряд навмисне відкладає у довгу шухляду так зване кукурузне рішення. Однак прес-секретар кабінету міністрів Угорщини Ласло Боґлар запевнив демонстрантів, що уряд внесе це питання до порядку денного вже сьогодні, 19 січня, на черговому засіданні членів кабінету міністрів країни.
XS
SM
MD
LG