Доступність посилання

ТОП новини

Україна ще готується реформуватися, а інвестори вже стукають у двері.


Марія Щур

Прага, 18 січня 2005 – На Заході очікують, що реформи в Україні будуть швидкими та ефективними. Як повідомляє американське видання United Press International, під час вихідних Віктор Ющенко зустрівся з авторами плану реформ, серед яких були і фахівці ООН, та привітав їхні пропозиції. Тим часом приватні західні інвестори не мають наміру чекати на результати реформ і вже атакують Київ новими пропозиціями.

План радикальних реформ, котрий спільно підготували українські та західні фахівці, пройшов перший етап ухвалення – з ним погодився новообраний Президент України Віктор Ющенко, повідомляє американське видання з посиланням на джерела в Києві. Нагадаємо, що йдеться про план реформ групи «Блакитної стрічки», що складається з фахівців вашингтонського Фонду Карнеґі, київського Центру Економічного Розвитку та Програми Розвитку ООН. Загалом група аналітиків складається зі 100 фахівців, а очолюють її такі відомі особи, як Андерс Ослунд з Фонду Карнеґі, Олександр Пасхавер з Центру Економічного Розвитку.

За повідомленням американського часопису, Віктор Ющенко повністю підтримав запропоновані реформи, що дає оглядачам підстави сподіватися на те, що сміливі реформи розпочнуться відразу після приходу до влади нового Президента. Реформи, згідно з планом, мають здійснюватися за фінансової підтримки ООН та Світового Банку.

Тим часом західні інвестори вже потягнулися до Києва у передчутті змін. Як повідомляє агентство “Рейтер”, два чинники стали вирішальними для підйому інтересу інвесторів – наближення України до кордонів Європейського Союзу та обрання прозахідного президента, від якого очікують боротьби з корупцією та ліберальних реформ. І якщо раніше інвестори полювали в основному за українськими облігаціями, то тепер вони вивчають можливості інвестицій в українські компанії.

За словами Томаша Фіали, котрий очолює брокерську компанію “Драґон капітал”, після кількарічного затишшя, з вересня до Києва приїжджають інвестори із проханням порадити, куди краще вкладати гроші. Розширилися і географія пропозицій інвестицій: від сусідів із Польщі, Угорщини та Росії до західної Європи та Австралії. За словами Фіали, інвестори вважають, що після Помаранчевої революції Україна відійшла від російського шляху розвитку та встала на той шлях, яким раніше пішли Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина.

Однак інвестори, які приїжджають до Києва, поки що не бачать, що б вони могли купити. На фондовому ринку, який минулого року побив рекорди зростання, продаються акції лише 30 компаній. Інвестори сподіваються, що з приходом до влади нової команди, з’являться можливості щодо відкритої приватизації, в якій зможуть взяти участь і іноземні компанії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG