Доступність посилання

ТОП новини

На прес конференції комітету “Прозора влада” в Одесі журналістів назвали “цепними псами демократії”.


Петро Каландирець

Учасники прес конференції комітету "Прозора влада" в Одесі
Одеса, 19 січня 2005 - У прес центрі Одеської незалежної газети “Юг” 19 січня проведена прес конференція для журналістів. Було заявлено про створення Громадянського комітету народного контролю Одеської області “ПРОЗОРА ВЛАДА”. Серед ініціаторів комітету найбільше активістів виборчого штабу Віктора Ющенка у часи коли його керівником був редактор газети “Юг” Володимир Курінний.

На прес конференції в Одесі повідомили, що основна мета комітету “Прозора влада” – це народний та громадський контроль за прозорістю формування та функціонуванням нової влади в Одеській області. “Ми вважаємо за необхідне проводити постійний моніторинг кадрових призначень Народного Президента України Віктора Ющенка на посади у виконавчих структурах, з метою недопущення до владних структур осіб, що заплямували себе співпрацею з режимом Кучми, фальсифікаторів виборів та сепаратистів. До влади у виконавчі структури повинні прийти нові обличчя – чесні патріоти України та професіонали, що підтвердили це своєю громадянською позицією.

Ми вважаємо, що сьогодні, після подій на Майдані в столиці та сотнях майданів по всій Україні суспільство має право не просто спостерігати за кадровими та іншими рішеннями нової влади, але й приймати участь в обговоренні таких рішень, мати свій голос в цих питаннях.

Ми закликаємо одеську громаду, представників громадських організацій, засобів масової інформації приєднуватися до нашої ініціативи та спільно будувати справжню демократію в Україні та в Одеській області”, наголошено у поширеній серед журналістів Декларації комітету “Прозора влада”.

Її автори закликали громадян України до створення регіональних ініціативних груп Громадянських комітетів народного контролю, а згодом до створення Всеукраїнського комітету.

Серед журналістів поширили зміст Указу “Про створення системи народного контролю за діяльністю органів державної влади”, який обіцяв підписати Віктор Ющенко у разі обрання його Президентом України. За словами одного з учасників прес конференції, колишнього працівника обласного штабу Ющенка – Андрія Іщенка – “якщо цей Указ не буде підписаний і не вступить в силу – це буде порушенням передвиборчих обіцянок. І тоді я перший візьму намет, вийду на площу і буду протестувати проти Президента”.

Андрій Іщенко назвав нинішню атмосферу серед прихильників Віктора Ющенка в місті “кулуарною”. За його словами, “в Одесі поширюються чутки, що Одеський міський голова Руслан Боделан і ще кілька осіб, причетних до фальсифікації виборів в Одесі, домовилися з оточенням Віктора Ющенка про подальше своє перебування при владі.

Ситуація кулуарності зберігається і під час визначення кандидатур на посаду губернатора Одеської області. Політичні партії, громадські організації, засоби масової інформації регіону не обговорюють цю тему. Всі мовчать. Всі партії подають списки різноманітним кандидатам в губернатори.

Ті особи, які проводять перговори, пробивають собі дороги невідомо куди – нехай не думають, що вони схопили Бога за бороду, що всі питання є вже вирішеними”.

Представник комітету “Прозора влада” в Одесі Андрій Іщенко заявив, що нині у списках можливих кандидатів на посаду Голови облдержадміністрації є сім-вісім осіб. Він заявив про наміри ініціювати відкриті зустрічі зі вже відомими претендентами на посаду керівника обласної держадміністрації “яких ніхто не рекомендував і ведуться кулуарні переговори щодо їхнього подальшого призначення”.

Андрій Іщенко виступає проти призначення представника бізнесу на посаду Голови облдержадміністрації.

“Бізнесмени не повинні йти у владу. Навіть ті бізнесмени які нам допомагали на виборах.

Ми їм повинні сказати “дякуємо. Ви класний менеджер. Ви більшу користь принесете для країни займаючись власним бізнесом”.

Якщо вони прийдуть до влади – вони притягнуть всі фінансові інтереси власних бізнес структур. У владі вони будуть реалізовувати ці бізнес плани”.

Ще один член Комітету “Прозора влада” в Одесі, адвокат Андрій Перов закликав до співпраці з працівниками засобів масової інформації, яких назвав не лише “четвертою владою”, але і “цепними псами демократії” викликавши цим негативну реакцію з боку присутніх журналістів.

Серед планів Комітету “Прозора влада” організація зустрічей місцевих журналістів з можливими кандидатами на посади Голови Одеської обласної держадміністрації.

Представник Комітету Андрій Іщенко виголосив вимогу оприлюднити списки осіб запрошених на інагурацію Президента України Віктора Ющенка від Одеської області. За його словами, навколо списків поширюються чутки “і громадськість має право знати, чи не має серед запрошених, наприклад, племінника Одеського міського голови Руслана Боделана?”.

Прес конференція тривала більше години. Представники комітету “Прозора влада” в Одесі так і не назвали прізвищ тих осіб, які потрапили до списків запрошених на інагурацію Віктора Ющенка і які викликають сумнів у їхній політичній порядності чи прізвище політика, якого б вони хотіли бачити на посаді голови Одеської обласної державної адміністрації.
XS
SM
MD
LG