Доступність посилання

ТОП новини

В сербськiй пресi нещодавно надрукований матеріал, в якому стверджується, що полiцiя спалювала тiла етнiчних албанцiв, лiквiдованих у Косовi. Генеральний iнспектор МВС Сербiї розпочав слiдство.


Михайло Рамач

Белград, 20 сiчня 2005 – Компрометуючий матерiал надрукований наприкiнцi грудня. Написала його Наташа Кандич, голова Фонду в справах гуманiтарного права. Посилаючися на заяви свiдкiв, вона стверджує, що на одному заводi на пiвднi Сербiї навеснi 1999 року спалювали тiла розстрiляних албанцiв. Все вiдбувалося вночi. Полiцiя оточувала завод, вiдтак прибували вантажiвки iз загадковим товаром. Околиця до ранку нiбито пахла димом та смалятиною. Свiдки кажуть, що це сталося кiлька разiв. Вони не в змозi уточнити, скiльки тiл привезено на завод. Авторка подала iмена осiб, якi були причетнi до таємної операцiї. Окремi з них усе спростували. Iншi вiдмовилися вiд коментарiв.

В мiстечках Вранє та Сурдулиця, що неподалiк кордону з Косовом, полiтична полiцiя взялася до роботи. Її працiвники, пише преса, допитують людей, намагаючися виявити тих, хто спiвробiтникам Фонду з гуманiтарного права розповiдав подробицi щодо загадкових подiй на заводi. Невiдомi пiдпалили машину жiнки, котра зустрiчалася з белградськими журналiстами. Вона каже, що їй погрожували смертю.

Белградський спецiальний прокурор звернувся до генерального iнспектора полiцiї Владимира Божовича з вимогою перевiрити твердження преси. Божович кiлька днiв перебував на пiвднi республiки. Вiн заявив, що до нього тим часом звернулося кiлька осiб, якi кажуть, що їм загрожує небезпека вiд мiсцевої полiцiї.

Генеральна iнспектура у вiвторок повiдомила, що порушене слiдство щодо зловживання службовим становищем та причетностi окремих працiвникiв полiцiї до спалення мертвих косовцiв. У повiдомленнi зазначається, що Мiнiстерство внутрiшнiх справ надасть прокуратурi докладну iнформацiю. Генеральний iнспектор Божович каже, що перевiрка триватиме кiлька тижнiв, оскiльки треба допитати багатьох полiцейських та, зокрема, працiвникiв служби безпеки. Iнспектор пообiцяв, що слiдство проводитимуть професiйно та безсторонньо.
XS
SM
MD
LG