Доступність посилання

ТОП новини

Хто приїде на Ющенкову інавґурацію?


Сергій Драчук

Прага, 20 січня 2004 року – Міністерство закордонних справ України вже розсилає запрошення представникам іноземних держав і міжнародних організацій на інавґурацію президента України Віктора Ющенка зі вказаною датою церемонії – 23 січня. Але в МЗС не поспішають повідомляти, кому саме ці запрошення надіслано. Інформація про тих, хто прибуде на святкування, надходить із різних джерел.

Міністерство закордонних справ України, як повідомив заступник керівника прес-служби МЗС Дмитро Свистков, буде готове назвати запрошених на церемонію інавґурації нового Президента України Віктора Ющенка завтра, але сьогодні про це не оголошує: «Поки ні. Там ми давали інформацію просто загальну. На даному етапі поки ми не даємо, оскільки весь час ідуть підтвердження, і, я думаю, ми будемо зводити інформацію і видавати в ефір».

За словами Дмитра Свисткова, запрошення розсилали «…по максимально широкому колу, але хто буде представлений – в основному, звичайно, ми запрошували глав держав, урядів і парламентів, плюс особисті гості нового президента».

Тим часом підтвердження окремих візитів уже надходять до преси з відповідних органів іноземних держав чи організацій. У Вашинґтоні в держдепартаменті агентству «Ройтерз» неофіційно підтвердили, що до Києва прибуде чинний держсекретар Колин Павелл, який принаймні до наступного тижня ще обійматиме цю посаду; на офіційне оголошення про це очікують сьогодні ж пізніше.

Керівник зовнішньої політики Європейського союзу Хав’єр Соляна, за повідомленнями, не зможе відвідати Київ у неділю й приїде натомість до України завтра, щоб засвідчити їй свою підтримку. На інавґурації європейські установи мають представляти, зокрема, комісар із зовнішніх відносин ЄС Беніта Ферреро-Валднер і міністр юстиції Люксембурґа, який головує нині в ЄС, Люк Фріден.

Підтвердив свій приїзд до Києва й генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер; він висловив упевненість, що під керівництвом Віктора Ющенка особливі стосунки між Україною й НАТО набиратимуть на силі.

Посольство Польщі в Києві підтвердило, що цю країну на інавґурації представлятиме її президент Олександр Квасневськи. Посольство Канади дало знати про приїзд генерал-губернатора держави Адрієнн Кларксон. Із Грузії, як повідомляють, на урочистості прибуде голова парламенту Ніно Бурджанадзе. Від Словаччини приїде її президент Іван Ґашпарович, сказали для радіо “Свобода” в його канцелярії.

Чехію натомість представить лише заступник міністра закордонних справ; а ще в Києві буде й колишній президент Чехії Вацлав Гавел. У Бухаресті з апарату щойно обраного президента Румунії Траяна Бесеску стало відомо, що він теж прибуде на інавґурацію до Києва; це буде його другий закордонний візит після відвідин Молдови.

Тим часом у Білорусі міністерство закордонних справ оголосило, що представництво цієї країни на інавґурації Віктора Ющенка ще не вирішено. Так само ще остаточно не відомо, хто прибуде від імені Росії; повідомляють лише, що це напевно не буде її президент Володимир Путін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG