Доступність посилання

ТОП новини

Роздуми слухачів радіо "Свобода" напередодні інавгурації Віктора Ющенка.


Зиновій Фрис Гості: Виключно слухачі української "Свободи".


Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 21 січня 2005 року.

Зиновій Фрис

П’ятниця, 21 січня, у Києві 20 година. “Вечірня Свобода” у прямому ефірі, перед мікрофоном Зиновій Фрис. І сьогодні на ефір повністю мають найбільше право наші слухачі, сьогодні вони - володарі ефіру.

Ми просимо наших слухачів вже телефонувати за тими телефонами, які ми дали на початку, і хочемо від вас почути думку про те, про що хочеться сказати, про що думається напередодні інавгурації Президента Віктора Ющенка.

І моя помічниця Юлія Сайко каже, що є вже перший слухач чи слухачка. Добрий вечір.

Слухач

Добий вечір. Дякуємо за Вашу ініціативу. Побажання Віктору Андрійовичу від людей, які стояли на Майдані від першого дня, які годували наших славних революціонерів.

Побажання таке: щоб Віктор Андрійович не втратив все, як він втратив після виборів парламентських, щоб не дав себе обвести круг пальця, щоб слухав таких людей, як Юлія Тимошенко, а не таких підлабузників, які його зараз оточують.

Ми всі його підтримували і будемо підтримувати, але він не мусить зрадити справу, заради якої люди йшли буквально лягати під танки. Слава Богу, що цього не сталося, слава перемозі, народу і Віктору Ющенку. Дякую. Зиновій Фрис

Дякую, слухачу. Він так і не сказав, звідки він. Зрештою, сьогодні це не має значення. Справді, цікаво почути те, що думаєте ви, шановні слухачі, перед інавгурацією Віктора Ющенка.

Ми напередодні два тижні говорили багато про те, що може чекати Україну, було дуже багато фахівців, експертів, політиків, але цю останню передачу перед інавгурацією я вирішив повністю присвятити слухацьким думкам.

Впродовж дня я сьогодні розмовляв з деякими нашими слухачами, зокрема в Італії, Греції, США... У нас є дзвінок від козацтва Січ, а може я помиляюся. Ми Вас слухаємо.

Слухач

Добрий вечір, шановне панство. Це отаман київського козацтва Віктор Таран. Я хотів би сказати, пане Зиновію, якщо ми з вами, пам’ятаєте, 5 років тому я казав, що Кучма почне здавати Україну Росії, так воно сталося.

Віктор Андрійович, будучи прем’єр-міністром, я йому написав листа, що “ви – наш майбутній Президент”, і так сталося, і слава Богу.

Але я хочу сказати наперед, Вікторе Андрійовичу, будьте вірні тій клятві народу, яку Ви дали, і тим заповітам, котрі Ви обіцяли виконати.

Перш за все, наведіть порядок в кадрах, та гвардія кучмівська, вона повинна понести ті заслуги, котрі вона напрацювала за всі роки, за розкрадання держави, за знищення опозиції, зі всі злочини повинна відповісти.

Але перш повинен відповісти той чорний павук Віктор Медведчук, його треба негайно ізолювати від суспільства українського, це антиукраїнець, і страшний антиукраїнець, якщо навіть в його оточенні визнають, що він – сатана із пекла. Я дуже вдячний вам за те, що слухали мене.

Зиновій Фрис

Дуже дякую Вам, шановний слухачу, а з нами вже на зв’язку з Литви слухач. Будь ласка, Ваша думка напередодні інавгурації?

Слухач

Добрий вечір. Я сам моряк, родився у Львові, зараз живу у Литві. За Ющенка я сильно переживав і плакав. Бо коли мій батько повернувся з війни, то йому поламали двічі, ніякої допомоги йому не надали: ні медичної, нічого.

Ще сказали, що вивезуть в Сибір, згноять, і кажуть, що “ти будеш захищати радянську владу, Росію”. Тому мені було дуже важко, я по сьогоднішній день згадую.

Дякую, що Віктор Андрійович Ющенко прийшов до влади, і буде Україна справжня. Як він сказав, що наші батьки, прадіди, прапрадіди переживають за Україну, за мільйони людей, яких вибили, витравили, всю Росію налаштували. Дякую, всього доброго.

Зиновій Фрис

І вам дякую, я нагадаю, що це був дзвінок з Литви. А зараз телефонує наша слухачка з Київщини, будь ласка.

Слухачка

Доброго вечора. Я і моя сім’я - регулярні слухачі Вашої програми, раніше вона була на ФМ діапазонах, зараз на коротких хвилях...

Зиновій Фрис

Скоро повернемось на ФМ, не переживайте.

Слухачка

Мене звати Світлана, я з Київщини. Я хочу побажати Віктору Андрійовичу міцного-міцного здоров’я. Більше, ніж довіра народу, бути не може в Президента, ми йому віримо, ми хочемо, щоб він зробив нашу Україну квітучою, багатою, щоб ми не були злиденними, щоб ми були першими в Європі.

Щоб швидше, навіть на кінець першого року його президентства зрозуміли і на Київщині, і на Харківщині, і на Одещині, що ми повинні бути єдиними.

Зиновій Фрис

Пані Світлано, а Ви будете підтримувати Ющенка, якщо будуть якісь невдачі в нього.

Слухачка

Ми це розуміємо, все прекрасно розуміємо. Народ України терплячий, він дуже довго терпів. Відчуваючи любов до нас, відчуваючи, що все робиться для нас, ми це будемо прекрасно розуміти. В мене вища освіта, я в свої майже 50 років отримую 390 гривень зарплати.

Зиновій Фрис

Як же Ви виживаєте на такі гроші?

Слухачка

Отак виживаємо. І ми віримо у краще, ми віримо йому, це найголовніше. Кращого, мені здається, не може бути. Я бажаю йому, як лікар, здоров’я.

Зиновій Фрис

Пані Світлано, дякую Вам. Зараз ми маємо Вінницю, слухаємо.

Слухач

Володимир Осипчук, Вінниця. Вельмишановна редакціє радіо “Свобода”, вітаю Вас з перемогою свободи та демократії в Україні. Нарешті закінчився виснажливий, повний неспокою та тривоги передвиборчий марафон перемогою Віктора Андрійовича Ющенка, рейтинг якого вже більше 4-х років найвищий з усіх політиків.

Ця перемога коштувала йому величезних людських та фізичних витрат, адже на його життя посягалися, прагнучи вбити отрутою. Отрута зіпсувала його зовнішність, але не вбила його віру в перемогу і прагнення віддати свої знання і сили на подальше розбудову держави.

Ми щиро радіємо і вітаємо Віктора Андрійовича Ющенка і всіх нас, його прихильників, всіх українців з перемогою українства, демократії, прогресу і європейських цивілізаційних цінностей.

Щастя, здоров’я і благополуччя всім громадянам України, а особисто для Віктора Андрійовича Ющенка у мене є дуже багато порад і розробок. Я йому це все надрукую і вишлю, може дещо і пригодиться для України нашої. Дякую вам.

Зиновій Фрис

Пане Осипчук, дякую. А зараз ми даємо слово Ірині Томашевській з Греції. Сьогодні я їй телефонував, вона страшенно хвилювалася, не сподівалася мого дзвінка. Ось, що вона мені сказала.

Ірина Томашевська

Пане Зиновію, я б хотіла Вам сказати, щоб Ви так дуже критично до нього не відносились. Зрозумійте, наприклад, Ви б стали президентом в тій країні, яку довели до такого хаосу, абсурду.

Йому дуже важко, його треба підтримувати всіма найкращими помислами, всіма найкращими словами, щоб йому Бог допомагав у цьому, а не критикувати його. Звичайно, то є багато сил темних, які будуть йому шкодити.

Які йому побажання казати? Я, в першу чергу, хотіла б йому сказати, хай мудрість Божа освітить йому хай мудрість Божа освітить життєві дороги нашого народного Президента, хай огорне його всіма всевишніми щедротами, освітить його помисли, щоби його огорнула Божа благодать.

Зиновій Фрис

До нас зараз дзвонять дзвінки з Об’єднаних Арабських Еміратів і з Італії. Дамо слово спершу тому, хто далі, з Арабських Еміратів.

Слухач

Добрий вечір!

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

Слухач

Перш за все я вам дякую за вашу інформативність. Ви, так сказати, вікно в Україну для нас, хто вимушений жити десь далеко.

Головне: я благаю через вас звернутися до оточення В.Ющенка, щоб вони не перегризлись за крісло, як це бувало в українській історії. Роботи всім вистачить. Не обов’язково бути прем’єром. Це перше.

По-друге, я хотів би звернути увагу нового уряду на так звану нову опозицію. Якщо так звана опозиція виступає під прапорами іншої держави, то це вже не опозиція, а агентура чужої держави , і треба, мабуть, діяти відповідно до закону.

Дуже дякую.

Зиновій Фрис

І Вам дякую.

А тепер до Італії. З Італії ми маємо дзвінок від Люби.

Слухаємо Вас.

Слухачка

Доброго вечора!

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

Слухачка

Щиро вас всіх вітаю з новим Президентом. Ми дуже і дуже раді, що В.Ющенко став нашим Президентом.

Я проживаю в Італії, працюю тут по контракту. Ми дуже всі хочемо повернутися додому і дуже просимо В.Ющенка потурбуватися про те, щоб нам були робочі місця, щоб він потурбувався про всіх людей, які закордоном. Не так нам легко тут працюється.

Ми всі думаємо про свої сім’ї, про своїх дітей і про своїх онуків, адже не з доброго дива ми всі поїхали закордон.

Бажаємо йому доброго здоров’я, його діткам, його сім’ї. Всього-всього йому найкращого.

Дякую.

Зиновій Фрис

Дякуємо Вам.

І ми маємо ще один дзвінок.

Будь ласка, представтеся нам. Звідки Ви телефонуєте нам?

Слухач

Віктор з Києва. Постійний ваш слухач.

Я хотів би сказати Віктору Андрійовичу, що нам ще належить усвідомити, що ми здійснили під його керівництвом, він нас надихав. Ми вже зробили те, що важко було навіть собі й уявити. Тому я йому побажаю сил, здоров’я, щоби ми просунулися ще далі. І хотів би побажати йому, може не стільки йому, ми подолали ворогів, а тепер нам треба друзів подолати, вірніше, самих себе друзям подолати.

Прохання до друзів і Віктора Андрійовича не брати за горло у вирішенні зараз різних питань, кадрових і так далі.

Крім того, я хотів би Віктору Андрійовичу сказати, що ми є його оточення. Його найближчі друзі – це найближче оточення, але, в принципі, ми його оточення, тому друзям, які іноді забувають про це, слід пам’ятати.

Всього найкращого.

Зиновій Фрис

А я маю точку зору, яку я сьогодні записав впродовж дня. Це Георгій з США.

Георгій з США

По-перше, я хочу побажати пану Ющенку здоров’я, особистого щастя і сили для того, щоби у нього вистачило розпочати перебудову нашої держави, за яку ми, українці закордоном, всі вболіваємо.

В цей час є різні думки у всіх, кому не просто так, що буде далі з Україною. Я постійний слухач вашого радіо. Ви піднімаєте дуже гострі питання, тому я з задоволенням свої пропозиції приношу вам.

Мені не байдуже, що буде далі. (Фраза незрозуміла). Головне – це, звичайно, перебудова. (Фраза незрозуміла).

Зиновій Фрис

У нас є дзвінок від пані Єви з Рівного.

Слухаємо Вас, пані Єво.

Пані Єва

Я хочу побажати здоров’я Віктору Андрійовичу. Я часто бувала на зустрічах з ним: і в Здолбунові, і на козацьких могилах. Під час виборів ми весь час молилися за Ющенка, ми будемо і далі за нього молитися.

Якщо комусь із нас не довелося побувати на Майдані у Києві (різні причини: в кого здоров’я, в кого як), то ми відстоювали на обласних майданах, ми боролися. Ми також в ті часи ще ризикнули життям, але боролися з надією.

Тепер ми щасливі. Кожен день дякуємо Богу за цю вистраждану перемогу. В нас величезна довіра до самого Ющенка. Але ми боїмося, зізнаюся, розчарування (фраза незрозуміла). За ці портфелі вже ця рубанина йде. Ми боїмося розчарувань.

Зиновій Фрис

Але ж вони неминучі, пані Єво, до певної міри і треба бути готовими до них.

Пані Єва

Але ж щоб це не були глибокі розчарування. Правда? Ви згодні?

Зиновій Фрис

Так, пані Єво, згідний.

А тепер з нами на прямому зв’язку Алла Ткач з Києва.

Пані Алло, будь ласка, Ваші думки напередодні інавгурації.

Алла Ткач

Доброго вечора!

Я вітаю всіх слухачів радіо “Свобода”.

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

Алла Ткач

Напередодні інавгурації я думаю, як я з друзями буду відмічати найбільшу перемогу мого життя. Обов’язково на Майдані, обов’язково з нашим рідним Президентом.

Я завжди була впевнена, що добро переможе зло, і що справедливість повинна восторжествувати.

Я думаю, що це перемога в першу чергу нашої молоді. І це перемога мого сина, і це перемога моєї малесенької онученьки. Це їхнє майбутнє. І нарешті народилася їхня майбутня національно-демократична європейська держава.

З першого дня помаранчевої революції мене не покидає почуття щастя. Я так довго чекала, що мій народ прокинеться, випростається, що мої земляки відчують себе українцями. І це відбулося, та ще й так красиво.

Я не хочу зараз ні про що погане думати. Як ми таке пережили, то повинно бути все прекрасно.

Я бажаю в першу чергу Віктору Андрійовичу повністю виздоровіти на радість нам і на щастя його мамі, сім’ї, його малечі рідній.

Хочу закликати нас всіх до праці, до єднання і до наполегливості.

Я хочу привітати усіх з великим національним святом і побажати всім здоров’я. Слава нашій Україні! Слава Господу Богу! За все дякуємо йому! За все, за все.

Зиновій Фрис

Пані Алло, я хотів би Вам також побажати, щоби це відчуття щастя, яке Ви відчуваєте після перемоги Ющенка, супроводжувало Вас упродовж п’яти років керівництва В.Ющенка країною.

Алла Ткач

Велике спасибі.

Зиновій Фрис

Ми маємо дзвінок з Чехії.

Слухач

Доброго вечора!

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

Слухачка

Людмила Кокошкова родом з Івано-Франківщини з Брошнева.

Добрий вечір, Зиновію!

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

Слухачка

Я постійна слухачка Вашої “Свободи”, “BBC”.

Що хочу побажати? Так, ми перемогли, перемогли мільйони українців в Україні, за її межами, так вірили, боролися і перемога за нами.

Що хочу побажати Віктору Андрійовичу? Найперше – це здоров’я, успіхів, щастя і нехай Бог його завжди береже.

Йому так вірили мільйони, то нехай ця віра збережеться, тому що ця віра всіх нас українців з’єднала, з’єднала на Майдані. Ми тут навіть всі кричали “Майдан, ми з тобою!”, хоча тисячі кілометрів нас роз’єднували, ми співали гімн біля телевізору, співали і плакали, плакали сльозами радості, сльозами щастя.

“Так!” Вікторе Андрійовичу Вам, здоров’я, щастя і успіхів. Нехай Ваше ім’я “Віктор Андрійович” золотими літерами впишеться в нашу історію після першого Президента вільної України Грушевського. Хай воно не (слово незрозуміле) ніколи наш український народ.

Ми з Вами і буде тяжко нам, але ми до всього звикли і переможемо. Переможемо всі разом.

Щастя і здоров’я. А в неділю ми разом з вами.

Зиновій Фрис

Дякую Вам.

І хотів би побажати Вам, аби Ви скоріше поверталися в Україну, аби там створювалися умови...

Слухачка

Я вже тут постійно живу. Діти мої борються там і вся моя рідня, і всі мої сини борються теж, бо вони не в Україні, хоча вони з Франківщини з селища Брошнева.

Зиновій Фрис

Дякую Вам.

І ми знову маємо слухачку Тетяну з Києва.

Так, пані Тетяно?

Слухачка (переклад)

Добрий вечір!

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

Слухачка

Я всією душею приєднуюся до привітань попередньої слухачки.

Що я хочу сказати, Ви знаєте, коли Ющенко був прем’єром разом з Юлією Тимошенко, це було перше представництво, яке не відверталося від потреби нашого населення, від потреб людей.

І вони зразу дали гарячий телефон по якому кожний може дзвонити зі всіма своїми проблемами, які в них виникали. І завжди реакція була, я сама користувалася цим телефоном, тому я так впевнено кажу.

Хочу сказати, щоб Ющенко в подальшому не губив живого зв’язку з народом. Треба, щоб була якась інстанція така, як Ваша, як “Свобода”. Подивіться, як тяжко до вас додзвонитися, а чого? Скільки людей хоче висловити всі свої думки.

Зиновій Фрис

Це дуже добре. І Ви знаєте, справді сьогодні дуже багато дзвінків.

Слухачка

І ще один момент я би хотіла.

Зиновій Фрис

Будь ласка.

Слухачка

Ви знаєте, чимало політологів і навіть депутатів, ми в цій ейфорії якось забуваємо і не правильно, я так думаю, трактуємо, що ось одні отримали перемогу, а другі – це Донецьк, Луганськ, Харків, а вони потерпіли поразку. Нічого подібного. Вони обмануті і скоро зрозуміють.

Представництво Ющенка скоро почнуть працювати і їм буде соромно за те, що вони зараз роблять, розумієте. І не треба говорити, що навпаки вони перемогли так само, як і ми в Києві. У нас виграв весь народ, а якщо би вони обрали Янукович, який сам “деребанил” цю Україну. То вони би нічого не отримали і треба, щоб люди про це знали.

Зиновій Фрис

Дякую за те, що Ви нам зателефонували, я дякую всі, хто нам зараз телефонує. Сьогодні справді надзвичайно багато дзвінків можна сказати з усього світу.

І знову з нами слухачка, цього разу з Тернополя Валентина Юськів.

Пані Валентино, добрий вечір!

Слухачка

Добрий вечір!

Зиновій Фрис

Що хочеться сказати на передодні інавгурації Віктора Ющенка? Йому сказати, можливо його оточенню і взагалі Україні, прошу?

Слухачка

Я, як і більшість тернополян сподіваюся, що новообраний Президент Віктор Ющенко за якого голосувала вся Тернопільщина, зокрема, я і моя родина, забезпечить на Україні перш за все свободу слова.

Щоб люди могли не боячись висловити свою думку в голос, об’єктивно можна було висвітлювати всі події, що відбуваються в нашому житті.

Звичайно, хотілося б бачити Україну в Євросоюзі, щоб все-таки Україна нашу визнали в світі. Сподіваюся, що в країні буде, в державі нашій стабільність, що покращиться рівень життя, зокрема, вчителів так, як я є представником цієї професії. Робота важка, зарплата маленька.

Звичайно б хотілося, щоб інтелектуали не виїжджали за кордон, це в першу чергу і “комп’ютерщики”, програмісти. Щоб Україна не втрачала кращих людей своїх, не втрачала інтелектуалів.

Звичайно, як мама 3-х синів сподіваюся в Україні буде провадитися мирна політика стосовно інших держав і не буде повторення Іраку, де загинули наші українці.

Ось такі мої думки в голос. Хотілося б ще дуже багато сказати, але це основне про що душа болить. Тому, я хочу сказати, хай щастить новообраному Президентові Віктору Ющенку і всім нам українцям. Дякую.

Зиновій Фрис

Дуже дякую.

І зараз, я хотів би, дати можливість сказати слово ще одному нашому слухачеві зі США – це Роман Лунь, журналіст і підприємець. Давайте послухаємо його.

Слухач

Я в першу чергу хочу привітати всіх радіослухачів з обранням нашого нового Президента і власне з перемогою, яка фактично виливається у цю інавгурацію – це так, як парад перемоги.

Просто також підкреслити, що так дійсно є різного роду тривога є різні розмови. І ми бачимо вже сьогодні, як дуже швидко деякі, хто вчора виступав, і тут у діаспорі, і серед наших керівників діаспори.

Вони казали, чекайте ми не громадяни України, ми не можемо змішуватися - це було при Кучмі, коли треба було критикувати. На різних конференціях у Вашингтоні, коли проходили слухання про Україну, як покращити економіку, як вивести Україну на демократичну державу.

То ми чомусь дуже швидко зараз позабували і ті ж самі керівники з помаранчевими шальками рвуться на ту інавгурацію навіть не можуть попасти.

Сашко Кривенко, коли пару років тому була там журналістська конференція і коли його питали, і казали, що вам давав вказівки чи ви можете назвати людей і так далі.

Він тоді назвав Волкова і в мене тоді йокнуло серце. Думаю, чекай щось з тобою може статися. На тій же конференції, до речі, був і Мельниченко, і Єльяшкевич, і приїхав Григорій Омельченко, і те ж керівництво тої конференції не давало їм слова.

Взагалі на сьогодні, я би сказав, такі постаті, як той же Єльяшкевич, Мельниченко. Треба ж все-таки визначитися і в цьому питанні. Якщо вони є герої, то напевне треба давати комусь героя, а не Литвину, коли ми знаємо, що він фігурант деяких записів Мельниченка і Кучми.

І взагалі це є основний блок зараз всі затихли з цього приводу. Виглядає так, що ніби це включено в якийсь пакет домовленості. Я думаю, що на це треба дати відповідь, тому що інакшого не може бути, це не пройде.

Або сказати, слухайте Мельниченко і Єльяшкевич, що ви там робили? Ви щось не те зробили, і взагалі збаламутили всіх, і не правду говорите. Давайте говорити, що це дійсно так.

Але ж ми прекрасно знаємо і є підтверджене записи, коли я особисто приїжджав, і просив, наприклад, Бориса Олійника чи Івана Драча, ви можете підтвердити, що ці записи були? І вони підтвердили, і пішли потім на комісію до Омельченка.

Так що з тими справжніми людьми треба обов’язково вести розмову і не допускати, і ми не допустимо, щоб нашого Президента Ющенка змогли якось збити з того праведного шляху на який він призначений Господом Богом.

Це я хочу підкреслити. І тут у Діаспорі тисячі громадян України, які три рази мусили їхати голосувати через ті бюрократичні перепони, які були створені там тою діючою владою. І стояли годинами на морозі так само, як і на Майдані.

Але й треба знати, що їхній вклад абсолютно не менший ніж тих, які були там. Тому що, якщо ви знаєте так само, як і в Церкві, прийшов мільйонер, і дав 100 тисяч доларів. І прийшов той бідняк, який мав всього 50 центів в кишені, і він дав 50 центів. То хто більше дав. Так що ці речі треба не забувати.

Наше товариство “Сила духу” нещодавно пройшли з Різдвяною виставою, ми були в ООН, були у Вашингтоні при Церкві мормонів (культурний центр), 1 500 людей нас дивилося.

Зиновій Фрис

З нами на зв’язку телефоном ще один слухач Сергій з Києва, будь ласка.

Слухач

Вірш слухача.

Зиновій Фрис

Я дуже дякую всім нашим слухачам, хто додзвонився до нас. І просимо вибачення, якщо ви телефонували, і не змогли додзвонитися, бо справді була лінія зайнята. Дуже були цікаві дзвінки і я з задоволенням, якщо буде така можливість такий експеримент очевидно варто продовжувати.

Шановні слухачі “Вечірня Свобода” в прямому ефірі добігає кінця її вів Зиновій Фрис. Мені допомагали: Юлія Сайко і Сергій Балабанов. Я зустрінуся з вами наступного тижня у п’ятницю, у “Вечірній Свободі”, а в наступну суботу за тиждень в листах на “Свободу”.

Отож до зустрічі, хай вам щастить, хай щастить Україні!

І взагалі телефонуйте: 490-29-05. Телефонуйте з будь-якого приводу і завжди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG