Доступність посилання

ТОП новини

Україна вірогідно ще цього року подасть заявку на вступ до Європейського Союзу: Олег Рибачук у Брюсселі.


Славко Волинський

Брюссель, 21 січня 2005 року - Cьогодні в Брюсселі політичний соратник Віктора Ющенка Олег Рибачук висловив сподівання, що ще в цьому році Україна подасть заявку на вступ до Європейського Союзу. Принаймні, новий Президент і уряд України робитимуть для цього усе можливе, сказав народний депутат.

В інтерв''ю радіо “Свобода” Олег Рибачук заявив, що не має жодного сумніву в тому, що саме він очолить Міністерство України у справах євроінтеграції.

І власне тому Віктор Ющенко доручив Олегу Рибачуку передати Верховному представнику ЄС Хав’єру Солані та комісарові Євросоюзу у справах зовнішньої політики Беніті Ферреро Вальднеру, брюссельським дипломатам і журналістам низку документів, які декларують Європейський вибір України. Це Національна стратегія інтеграції в Європу, заява Віктора Ющенка “Європейський вибір України” і короткий огляд “Національної програми розвитку України”.

Перед візитом до Брюсселя Олег Рибачук побував у Польщі, де також вів мову про європейську інтеграцію України на найвищому рівні, включно із президентом Квасневським. Саме польські політики наштовхнули Рибачука на думку, що треба обговорювати європейські перспективи України у штаб-квартирі Євросоюзу.

Олег Рибачук: “Брюссель живе чутками. Те, що я почув від поляків, від членів Європарламенту, у тому числі і від уряду Польщі про те, які плітки про Україну поширюються в Брюсселі, приводить до думки, що має великий сенс заповнити цей вакуум краще своєю інформацією, ніж чутками. І цим був викликаний візит сюди”.

До Києва Олег Рибачук повертається не з порожніми руками. За свідченням народного депутата, Хавьєр Солана і Беніта Ферреро Вальднер переглянули план дій щодо України, який нещодавно було ухвалено в рамках “Європейської політики сусідства” і внесли до цього плану десять додаткових параграфів.

За словами Олега Рибачука, ці зміни значно розширюють можливості співпраці України з Європейським Союзом. Про які саме зміни йдеться, Рибачук не уточнив.

Під час переговорів у Брюсселі сторони також обговорили подальший розвиток відносин між Україною і Росією. У цьому контексті пан Рибачук згадав про ЄЕП і зазначив, що вступ у цю “незрозумілу організацію” не відповідає стратегічному зовнішньополітичному курсові України, і про це буде заявлено Володимиру Путіну під час поїздки Віктора Ющенка до Москви наступного тижня. Це буде перший закордонний візит нового Президента України.

В інтерв’ю радіо “Свобода” Олег Рибачук так окреслив головну мету візиту Ющенка до Росії.

Олег Рибачук: “По-перше, Віктор Ющенко (я керував його передвиборчим туром) на кожному мітингу говорив: “Росія є, була і буде найбільшим стратегічним партнером України”, - і додавав:”Жирна крапка”.

Щодо порядку денного, то ми чудово розуміємо, що стосунки починаються з того, що два президенти можуть подивитися один одному в очі і установити те, що найбільш цінується у стосунках, – довірливість.

Я переконаний у тому, що Ющенко зможе це зробити, і вони зможуть обговорити основні засади нового етапу російсько-українських стосунків, які будуть відрізнятися від попереднього тим, що там буде значно менше декларацій, фестивалів, тостів. Значно більше прагматичного підходу, раціонального зерна, тиску на Україну”.


Тиску на Україну з боку Росії?

Олег Рибачук: “Ви знаєте, тиск, як метод, двічі себе не справдив. Не справдив під час парламентської кампанії, і він надав тим силам, які спробували використати російський фактор, нічого позитивного, а ще більш вражаючий негативний ефект. Така політика була під час президентської кампанії. Тому, я думаю, що у Кремлі теж є прагматики, які чудово розуміють, що вже двічі підряд подібного роду спроби розбудовувати стосунки не вдалися.

Я думаю, що зараз у російсько-українських стосунках вже буде інший підхід. Це буде підхід партнерів, не братів молодших- менших- середніх, а саме партнерів, які хочуть відчути один одного”.


Одним з пріоритетів президента Путіна у співробітництві з Україною і надалі, як видно з його офіційного сайту, є залучити Україну до єдиного економічного простору. Як Ви до цього ставитеся?

Олег Рибачук: “Мені набагато приємніше, коли Україну намагаються спокусити до участі у кращих партнерських стосунках Росія зі своїм простором, Європа зі своїм простором, Америка зі своїм простором, можливо Азія зі своїм простором. Ми українці будемо вибирати те, що краще для нас.

Але для того, щоб не тільки ми обирали, але й нас обирали партнерами, ми маємо бути послідовними. Тому принципова відмінність зовнішньої політики Президента Ющенка від тої, яку демонстрував Кучма, буде саме передбачуваність.

Ющенко заявив, що метою його президентства є членство України у ЄС. Тому ті форми співробітництва: двосторонні, багатосторонні, які не суперечать цьому вектор,- будуть всіляко вітатись. Які протирічать - ми не будемо говорити і обіцяти того, що не будемо робити. Тому тут ми, я думаю, для росіян не будемо несподіваними.

Я думаю, що президент Путін, можливо, буде пропонувати Віктору Ющенку певні економічні кроки, які можуть абсолютно не суперечити нашому євроінтеграційному намаганню. Це можуть бути якість проекти, це може бути створення тієї ж вільної економічної зони, це можуть бути спільні проекти, скажімо, в енергетичному секторі”.

Обговорюючи тему енергетичного співробітництва, Олег Рибачук у Брюсселі запевнив європейських партнерів, що Україна виконає тристоронню домовленість між ЄС, Польщею та Україною стосовно нафтогону Одеса-Броди. Рибачук висловив сподівання, що нафтогін, який зараз перекачує російську нафту, незабаром почне працювати в прямому режимі за своїм попереднім призначенням: Одеса-Броди-Плоцьк-Ґданськ.

А в інтерв`ю радіо “Свобода” Рибачук так сказав про значення цього нафтогону і його майбутнє.

Олег Рибачук: “Саме уряд Ющенка, прем’єр-міністра Ющенка добудував цей трубопровід, чудово розуміючи, що це є стратегічно важливий компонент політики енергетичної безпеки України.

Тому моє особисте враження, що цей проект став також жертвою передвиборчої політичної баталії, його намагалися, як і питання російської мови чи вільної економічної зони, використати для політиків. А політики – не кращі менеджери проектів, і вже зараз, після переговорів на вищому рівні у Польщі, після деяких контактів, в тому числі і з міжнародними консорціумами, в мене таке враження, що політичні сили не тільки в Європі, Україні, Польщі, але й за океаном зацікавлені в цьому проекті.

Ключова успіху цього проекту, це коли є три складові, коли є сам провід, а він, дякуючи Богу, є. І, дякуючи Богу, він працює і аверсом, і реверсом.

І щоб перевести його із одного стану в інший (я це точно знаю), потрібно два-три місяці. Тобто, це не довго, залежить від кількості нафти, а можливо, й менше.

Але дуже важливо, щоб був покупець, і дуже важливо, чи не найбільш важливо, щоб був постачальник. Так от зараз є можливість звести ці три компоненти до одного, зробити консорціум, про який говорилося ще в уряді Ющенка.

І при тому, що зараз всі учасники переговорів розмовляють однією мовою, і не тільки політичною, але й економічною, ми можемо говорити про те, що проект отримає гідний аналіз, незалежно від передвиборчих баталій. Тому можна очікувати того, що зараз буде поштовх у розгляді цього проекту, як важливого компонента у системі енергетичної безпеки не тільки України, але й Європи”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG