Доступність посилання

ТОП новини

Чого хотітиме від Ющенка Москва?


Сергій Драчук

Прага, 21 січня 2004 – Новообраний президент України Віктор Ющенко виконає свою передвиборчу обіцянку: його перший закордонний візит буде таки до Москви, відразу по інавґурації й якраз напередодні європейського турне. Перспективи цього одноденного візиту вже пробують оцінити російські політологи.

В Україні деякі аналітики вважають, що поїздка Віктора Ющенка, який виступав під прозахідними гаслами, найперше до Москви є неправильним сигналом і його виборцям, і всьому світові. Натомість російські експерти звертають увагу на те, що Вікторові Ющенкові важливо нині помиритися з президентом Росії Володимиром Путіним і не допустити, щоб Росія активно підтримувала сепаратистські настрої в південних і східних реґіонах України, а також щоб Москва чинила на Київ економічний тиск – таку думку висловив в інтерв’ю для російського ділового щоденника “Ведомості” президент російського Інституту національної стратегії Станіслав Белковський.

Керівник московського Інституту політичних досліджень Серґей Марков в інтерв’ю для радіо “Свобода” теж наголосив, що якомога швидше залагодити відносини є в інтересах і України, і Росії:

“Це потрібно і Володимиру Путіну, бо ж стосунки з Україною надзвичайно важливі для розвитку російської економіки, і відносини з громадянами України надзвичайно важливі для десятків мільйонів російських , кожен із них, по суті, має друзів чи родичів в Україні. Це також потрібно й Віктору Ющенку, перш за все тому, що ці відносини важливі для української економіки. Але, крім того, Україна, по суті, розколота на дві частини, і Вікторові Ющенкові треба налагодити стосунки з орієнтованими проросійськи сходом і півднем (України). І для цього йому, звичайно, важливо, щоб Москва надіслала сигнали мешканцям і елітам сходу й півдня про те, що вона жодним чином не підтримує різноманітні сепаратистські тенденції, що вона визнає єдність України”.

Сергія Маркова вважають наближеним до Кремля; як нагадують московські оглядачі, він підтримував виборчу кампанію Віктора Януковича. На думку цього російського політолога, участь України в так званому єдиному економічному просторі разом із Росією, Казахстаном і Білоруссю відповідає інтересам українського народу:

“Питання єдиного економічного простору – це й питання про демократію в Україні. Якщо Ющенко розвиватиме єдиний економічний простір, це означатиме, що воля більшості українського народу втілюється в його політиці, це означатиме, що Україна йде шляхом демократії. Якщо ж єдиний економічний простір буде згорнуто, це означатиме, що адміністрація Ющенка іґнорує волю більшості мешканців і волю більшості бізнесу в Україні, це означатиме, що Україна не йде шляхом демократії”.

Російський політолог зазначає що поміж Україною й Росією є багато нерозв’язаних питань. На думку Сергія Маркова, ось що найважливіше з погляду Москви:

“Є занепокоєння з приводу військово-технічної співпраці, з приводу бази (Чорноморського флоту) в Севастополі, з приводу стосунків поміж церквами, бо ж низка прихильників Віктора Ющенка зацікавлена, щоб конституційно відколоти православних вірних в Україні від православних вірних у Росії. Ці занепокоєння, звичайно, Москва хотіла би зняти в перебігу цього діалогу”.

Свій погляд на прихильників Віктора Ющенка Сергій Марков продовжив словами про те, кого Росія не хотіла б бачити довкола нового президента України:

“Гадаю, що Москва була б дуже рада, щоб Ющенко не взяв до складу своєї адміністрації тих радикальних націоналістів-русофобів, яких було чимало в його виборчій кампанії”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG