Доступність посилання

ТОП новини

“Економічний журнал”: Наступ у європейському напрямку; Членство України в ЄЕП; Доля нафтопроводу Одеса-Броди; Міжнародне рейтингове агентство "Fіtch" підвищило довгостроковий рейтинг України в національній та іноземній валюті з В+ до ВВ-; Культурна революція в Україні.


Марія Щур

Прага, 23 січня 2005 року.

Аудіозапис програми:

Підготовка до інаугурації не заважала команді Віктора Ющенка розпочати наступ в європейському напрямку. В п’ятницю в Брюсселі політичний соратник Віктора Ющенка Олег Рибачук, висловив сподівання, що ще в цьому році Україна подасть заявку на вступ до Європейського Союзу. Рибачук також натякнув, що членство України в ЄЕП може бути переглянуто, і пообіцяв розвернути напрямок перекачування нафти нафтогоном Одеса-Броди. Більше про це розповість наш кореспондент в Брюсселі Славко Волинський.

Тим часом Європейський союз вже має намір відкрити Україні свої ринки сталі й текстилю.

Про це заявив у понеділок інформаційній агенції "Рейтер" комісар ЄС з питань торгівлі Петер Мандельсон.

Євросоюз прагне поглибити економічні відносини з Україною, яка активно продовжуватиме процес реформ, зазначив Мандельсон.

Він не виключив, що в довгостроковій перспективі за таких умов можливим було б навіть укладення угоди про вільну торгівлю між Києвом та Брюсселем. А от на короткострокову перспективу єврокомісар вбачає можливість вільного доступу України на два ринки Євросоюзу: сталевий і текстильний.

Мандельсон припустив навіть, що відповідні угоди можуть бути випрацьовані й укладені вже цього року. Сталеву й текстильну галузі він назвав ключовими в нинішніх торгових відносинах між Україною та ЄС.

Утім, лише на продаж сталі з України до ЄС минулого року діяли обмеження – до 607 тисяч тонн. За статистикою, експорт з України до країн Європейського союзу складає третину від загальноукраїнського.

Якщо обсяги торгівлі на західному напрямку обіцяють розширитись, то на сході їм загрожує скорочення. Як повідомило агентство Інтерфакс-Україна, лише у січні Україна втратить $40-45 млн. через обмеження експорту труб до Росії

Як заявив виконавчий директор Української асоціації підприємств чорної металургії Володимир Терещенко, це обумовлено тим, що угодою між міністерством економічного розвитку Росії і Міністерством економіки України, підписаною 13 січня, визначено обсяги експорту до Росії трубної продукції тільки для п’яти українських заводів.

Проти інших дев’яти вітчизняних підприємств-виробників металевих труб антидемпінгове розслідування тривають, - заявив він. Тобто, умови постачань для інших підприємств ще не визначено, тому що дотепер не укладено всеосяжної угоди щодо експорту української трубної продукції до Росії на 2005 рік.

Наприкінці тижня міністерство економіки запропонувало Росії нові пропозиції щодо угоди і висловило сподівання, що її незабаром буде підписано. Раніше Фонд розвитку трубної промисловості Росії закликав свій уряд призупинити переговори з Україною щодо постачання поставках труб на 2005-2007 роки до формування в Україні нового Кабинету, назвавши попередній український проект угоди від 28 грудня "глумливим".

27-01-mosk-R

Тим часом сама Росія налагодила новий експорт – з неї до Ізраїлю та на Захід масово переїжджають олігархи. Провідна ізраїльська газета "Єдіот Ахронот" пояснює це явище кампанією Путіна проти олігархів і, зокрема, судовим переслідуванням власників нафтової компанії ЮКОС.

Деталі знає наш єрусалимський кореспондент Вольф Москович.

Аудіо

АЛе і на Заході російські олігархи не мають спокою. Європейський банк реконструкції та розвитку, що його штаб-квартира міститься у Лондоні, звинувачує російського мільярдера Романа Абрамовича в обмані британських платників податків на мільйони фунтів стерлінґів. Відповідні документи ЄБРР приготував до подання до швейцарського суду.

Повідомляє Олекса Семенченко.

Аудіо

У світовій літакобудівній галузі розпочинається нова ера. У вівторок у французькому місті Тулуза відбулася презентація найбільшого в світі пасажирського літака Аеробусу А380. В урочистостях взяли участь близько п”яти тисяч гостей, серед яких президент Франції Жак Ширак, канцлер Німеччини Ґерхард Шрьодер, а також прем”єр-міністри Іспанії та Великобританії. Всі вони представляють чотири країни, які розподілили між собою виробництво суперлайнера.

Розповідає наш кореспондент у Німеччині Надія Кандиба.

стрічка---3:27

Міжнародне рейтингове агентство "Fіtch" підвищило довгостроковий рейтинг України в національній та іноземній валюті з В+ до ВВ-. За методологією "Fіtch", ці рейтинги означають, що ризик дефолту країни існує, але він не є занадто високим. До інвестиційних рейтингів Україні ще далеко, однак "Fіtch" пов’язує з приходом до влади Президента Віктора Ющенка, будуть реалізовані макроекономічні і структурні реформи, що зумовить поліпшення бізнес-клімату в країні.

На відміну від нинішнього, наприкінці 19 століття бізнес-клімат був надзвичайно сприятливим. Говорячи сучасною мовою, іноземні інвестори просто заполонили Україну.

Про одного з инх, київського промисловця, поміщика та добродійника барона Рудольфа Штейнгеля розповідає ведучий рубрики «Українські підприємці в історії» Віталій Пономарьов.

Уродженець Ревеля (нині Таллінн), балтійський німець барон Рудольф Штейнгель вже у 20 років закінчив з відзнакою Інститут інженерів шляхів сполучення у Петербурзі. Упродовж наступної чверті століття він будував шосейні шляхи, залізниці та мости.

1872 року Штейнгель отримав концесію на будівництво Ростово-Владикавказької залізниці з відгалуженням до Новоросійська та на розбудову там морського порту. Для виконання робіт він створив та очолив акціонерне товариство і невдовзі здобув славу (цитата) «маленького залізничного короля». За свідченням залізничника та прем’єр-міністра графа Сергія Вітте, «інженер Штейнгель побудував залізницю, наживши при цьому велике багатство (не мільйони, але кілька сотень тисяч рублів)».

1877 року Штейнгель придбав у Києві на нинішній вулиці Воровського садибу площею півтора гектара з будинком та фруктовим садом із двохсотдвадцяти дерев. За проектом архітектора Володимира Ніколаєва він перебудував особняк на лицарський замок у псевдоготичному стилі, розбив парк із фонтанами, клумбами, альтанками, містками і ставком із чорними лебедями.

Ще одну значну земельну ділянку із садом Штейнгель мав неподалік на Обсерваторній горі. Він володів також великими маєтностями біля Городка на Волині, а 1880 року придбав на Кубані неподалік Армавіра маєток, названий ним «Хуторець». Штейнгель заснував там виноробний завод та ферму, вирощував на продаж збіжжя і щороку постачав до Петербурґа до десяти тисяч голів худоби. Барон обладнав своїм коштом окреме відділення у клініці Київського університету, а його дружина Марія пожертвувала гроші на спорудження неподалік Львівської площі Стрітенської церкви.

Серед чотирьох синів подружжя найвідомішим став Федор, який заснував у Городку етнографічний музей, школу, лікарню та організував сільськогосподарський кооператив. Він очолював Київське товариство взаємного кредиту, був депутатом Державної Думи, одним із лідерів Товариства Українських Поступовців, венераблем київської масонської ложі «Правда» та першим послом Української Держави у Німеччині.

Більшовики зруйнували родинний некрополь Штейнгелів на Аскольдовій могилі, найдавнішу частину їхнього особняка та Стрітенську церкву. У садибі баронів Штейнгелів нині розміщується Київський інститут ортопедії. Там, у металевій огорожі лоджії колишньої прибудови до замку Штейнгелів досі можна побачити ініціали Марії та Рудольфа.

Після перемоги “помаранчевої революції” багато тепер чекає на «культурну революцію», вихід з підпілля сучасної української культури, зокрема музики. Випадково, чи ні, єдиний в Україні рок-фестиваль “Рок-екзистенція” співпав з революцією в часі, а на думку музикантів, то і в тональності. Але чи може бути українська музика та організація фестивалів прибутковою справою? Про це ведуча рубрики «Власна справа» Ірина Біла говорить із продюсером і засновником фестивалю “Рок-Екзистенція” Тарасом Грималюком.. Аудіо

Можливо, саме тому зі сцени на майдані Незалежності в дні “помаранчевої революції” найчастіше можна було почути саме рок-музику. І річ не в тому, що саме Тарас Гри малюк, як режисер мистецьких акцій “помаранчевого майдану”, як, зрештою, і всієї передвиборчої кампанії Віктора Ющенка, відбирав музикантів для виступу на сцені. Просто саме рок-музика відображала той революційний запал людей, що зібралися на Хрещатику, і наповнювала його енергією.

Зважаючи, що чергова “Рок-Екзистенція” збіглася в часі із загальноукраїнським політичним страйком, Тарас Гри малюк вирішив провести концерт учасників фестивалю просто на майдані Незалежності:

Рок-2 Аудіо

закінчується піснею “Політрок” у виконанні “ВВ”. – також виконувалася зі сцени Майдану Незалежності.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG