Доступність посилання

ТОП новини

Призначення Тимошенко – реакції західних аналітиків.


Марія Щур

Прага, 24 січня 2005 – Як повідомила прес-служба президента, перед відльотом до Москви президент України Віктор Ющенко призначив виконувачем обов’язків прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко.

Західні оглядачі не мають спільної думки про Юлію Тимошенко. На думку одних, вона колишній олігарх, який зумів скористатися з беззаконня перших років після проголошення незалежності України для власного збагачення. Для інших - вона ефективний реформатор, якого потребує Україна для встановлення нових умов господарювання.

Як говорить Ян Максимюк, регіональний аналітик радіо “Свобода”, пані Тимошенко досі сприймається на Заході, як суперечлива особа:

“Ïї звинувачували у контрабанді газу, уникненні від сплати податків та багатьох інших злочинах, що пов’язували її та колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка. Ïй досі не вдалося розвіяти всі ці звинувачення. Про неї досі говорять як про найбагатшу жінку України, проте, здається, вона вже не має власного бізнесу”.

Оглядачі нагадують, що опозиціонером Юлію Тимошенко зробив попередній президент України Леонід Кучма, завдяки зусиллям якого вона потрапила до тюремної камери та втратила свій бізнес.

З іншого боку, оглядачі відзначають непересічні особисті здібності Юлії Тимошенко та її здатність добиватися поставлених цілей. На думку британського аналітика з Бірмінгемського університету Катерини Волчук, ці якості можуть прислужитися українській державі зараз:

“Поза сумнівом вона є прагматиком. Але вона є пристрасним прагматиком, і все, що вона ставить собі за мету, досягає дуже послідовно, систематично та ефективно. Так, коли вона була “газовою принцесою”, вона зуміла видоїти все, що було можливо за системи, створеної Павлом Лазаренком. Коли вона стала віце-прем’єр міністром і намагалася розбити систему, створену в середині 90х років, вона знову була дуже компетентною та ефективною. Тож з точки зору влади, яка відійшла, вона є найбільшою загрозою”.

Але загрозою Юлія Тимошенко може бути не лише для своїх ворогів. На думку британського аналітика, популярність, яку Юлія Тимошенко здобула під час “Помаранчевої революції”, може бути політично небезпечною в майбутньому і для соратника, президента Віктора Ющенка:

“Якщо Тимошенко стане прем’єр-міністром і політична реформа відбудеться, як планували, то Тимошенко може стати найбільш могутньою політичною фігурою в Україні. Тому, мабуть, вона і хоче бути прем’єр-міністром”.

На думку оглядачів, справжній тест для прагнень Юлії Тимошенко відбудеться тоді, коли вона повинна буде вирішувати, чи вона і далі хоче оскаржувати політичну реформу в Конституційному Суді, як вона обіцяла після голосування в парламенті з приводу реформи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG