Доступність посилання

ТОП новини

Західна преса: чи довершено українську революцію?


Сергій Драчук

Прага, 24 січня 2004 – Західна преса масово відгукнулася сьогодні на інавґурацію президента України Віктора Ющенка. Газети цитують слова Ющенка, зокрема, про європейське спрямування України, і звертають увагу на те, що в 20-хвилинному виступі на майдані Незалежності Ющенко жодного разу не згадав Росію. Журналісти наводять також захоплені слова людей із майдану; супротивники Ющенка їм не трапилися.

“Революцію довершено, в Україні вже починається час стабілізації й демократизації” – такий заголовок дав своїй статті журналіст німецького щоденника “Зюддойче Цайтунґ”. “Ющенкова інавґурація кладе край політичному безладдю” – а це заголовок ірландської газети “Айриш Таймз”.

Але не всі автори такі оптимісти. Редакційна стаття в британському щоденнику “Таймз” уже в підзаголовку застерігає:

“Тепер Ющенко має залагодити розкол у своїй країні і у відносинах із Росією”. А інший британський щоденник “Файненшл Таймз” в одній зі своїх сьогоднішніх статей про Україну застерігає, що інвестори мають і далі ставитися до України з осторогою. У країні, глибоко розділеній навпіл, і далі існує політичний ризик, пише автор статті, – а це Іян Бремер, президент міжнародної консультаційно-дослідницької фірми “Eurasia Group”, яка працює переважно над оцінками політичного ризику. Водночас автор статті є й чільним працівником Інституту світової політики – американського дослідно-навчального політологічного центру.

Занадто великий оптимізм недоречний і для Ющенка, і для інвесторів в Україні, попереджає він. Лінії розколу в Україні нікуди не зникли. За Ющенкового супротивника Віктора Януковича таки проголосували понад 44 % виборців, веде далі експерт і нагадує і про розбіжності між російськомовними і проросійськими сходом і півднем України та українськомовними й проєвропейськими заходом і північчю держави.

Автор статті також наголошує, як глибоко поділений на фракції парламент України. У ньому може дуже легко виникнути негайна опозиція до Ющенкової програми реформ, якщо він піде на кроки, що розколюватимуть парламентську відносну єдність. Одним із таких ризикованих кроків у статті названо призначення на прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Також, на думку фахівця, Ющенко мав би вгамувати тих із його команди, хто ладен піти у фронтальний наступ на олігархів, які наживалися за попереднього режиму. Помилкою нового президента України було б і те, якби він узявся за таку необхідну боротьбу з корупцією, перш ніж був би напевно готовий перемогти.

І врешті, вважає аналітик, Ющенко має залагодити такі важливі відносини з Росією і ,зокрема, не відмовлятися повністю від дальших обговорень “єдиного економічного простору”, бо інакше обурення Росії може створити новому президентові небезпечного й цілеспрямованого ворога, який має реальний вплив усередині його країни.

Отож нині, коли Віктор Ющенко замінює Леоніда Кучму, Україна стала кращим місцем для інвестицій. Але Ющенко має не просто перемогти у сповнених суперечок виборах – він має вправитися з глибоко розколотою державою, робить висновок президент міжнародної консультаційно-дослідницької фірми “Eurasia Group” і чільний працівник американського дослідно-навчального політологічного центру – Інституту світової політики Іян Бремер у своїй статті в “Файненшл Таймз”.

Водночас щоденник “Нью-Йорк Таймз” написав днями про можливу нову причетність України до непрозорих оборудок зі зброєю для Іраку – цього разу для його нинішньої влади. Йдеться про те, що минулого тижня за не цілком з’ясованих обставин із Іраку вивезли спеціально найнятим літаком 300 мільйонів доларів готівкою. Хто дозволив цю операцію в Іраку і хто отримав вивезені гроші, достеменно не відомо. Повідомляють лише, що за ці гроші мають закупити озброєння з Польщі, США, Туреччини, Чехії й України. Проблема в тому, стверджують супротивники цієї оборудки, що вона цілком обходить запроваджений американцями в Іраку наприкінці війни складний механізм фінансового контролю. Поки не ясно, як може відгукнутися ця можлива афера на репутації України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG