Доступність посилання

ТОП новини

Американські конгресмени вітають Ющенка з перемогою, а сенатори пропонують скасувати поправку Джексона-Веніка.


Сергій Куделя

Вашингтон, 25 січня 2005 -Сьогодні Палата Представників США ухвалила Резолюцію, в якій міститься привітання народу України із проведенням демократичних, прозорих та чесних виборів. У цій Резолюції конгресмени також вітають Віктора Ющенка із обранням Президентом України та висловлюють підтримку його відданості демократії та реформам. Водночас, два провідних американських сенатори – Річард Лугар та Карл Левін – підготували законопроект, який назавжди знімає з України дію поправки Джексона-Веніка. Про перспективи ухвалення цих ініціатив американських законодавців розповідає наш кореспондент у Вашингтоні Сергій Куделя.

Привітальна Резолюція Конгресу була винесена на розгляд Палати Представників головою комітету з міжнародних відносин конгресменом Генрі Гайдом, разом із п”ятьома іншими законодавцями. У ній вони відзначають, що не зважаючи на численні спроби українських посадовців усіх рівнів перешкодити вільному волевиявленню громадян, українцям все ж вдалося через багатотисячні протести домогтися чесних виборів. Тому, Резолюція схвалює рішучість українського народу та владних органів розв”язати політичну кризу мирним та демократичним шляхом. Конгресмени також вітають дії кандидатів у президенти, представників Євросоюзу, США та інших держав спрямовані на пошук мирного виходу з кризи. Автори Резолюзії зазначають, що переголосування другого туру президентських виборів відбулося, на думку більшості місцевих та іноземних спостергіачів, з найменшою кількістю порушень порівняно із попередніми раундами. Отже, вітаючи Віктора Ющенка із перемогою, Резолюція висловлює свою підтримку близьким відносинам між США та Україною, а також політиці нового українсього керівництва щодо встановлення демократії, верховенства права та поваги до прав людини в Україні. Врешті, конгресмени також зобов”язуються надавати Україні допомогу у формуванні відкритої політичної системи, вільної ринкової економіки, та підтримці її незалежнсоті, територіальної цілісності та повноцінній інтеграцїі у демократичну спільноту держав.

Ухвалення Резолюції відбулося після тридцятихвилинного обговорення членами Конгресу. Усі учасники обговорення висловилися на підтримку Резолюції. Водночас, конгресмен Лантос також додав, що хоче особисто звернутися до Президента Ющенка з проханням переглянути рішення Президента Кучми щодо виведення українських військ з Іраку. За словами Лантоса, це рішення Кучми стало образою для американського народу, який підтримував українців у боротьбі за свої права. Лантос також наголосив, що позиція Ющенка щодо поладльшої присутності українських військових в Іраку вплине на майбутнє українсько-американських відносин та на перспективи інтеграції України на Захід.

Водночас, інший законопроект спрямований на скасування дії поправки Джексона-Веніка щодо України, який винесли на розгляд законодавців сенатори Річард Лугар та Карл Левін, вимагатиме, за оцінками експертів, довшого розгляду законодавцями. Поправка Джексона-Веніка була введена Сполученими Штатами 20 років і передбачає обмеження торговельних відносин із державами, які перешкоджають вільній еміграції власних громадян. Хоча дія цієї поправки не поширюється на Україну упродовж останніх 12 років, вона не була була остаточно скасована. Тепер, за словами Левіна, Україна має достатню законодавчу базу для забезпечення прав та свобод громадян, а проведенням чесних президентських виборів довела свою віддаінсть демократії. Тепер, на думку Левіна, США повинні заохотити розвиток демократії та захистити демократичні досягнення в Україні відмовою від застарілих обмежень часів Холодної Війни. Для введення законопроекту Лугара-Левіна в дію, необхідна не лише його ратифікація обидвома палатами Конгресу, але й підписання Президентом США. Минулого тижня, під час слухань у Сенаті, радник Буша з питань національної безпеки та кандидат на посаду Держсекретаря Кондоліза Райс заявила, що вона підтримує скасування поправки Джексона-Веніка щодо України. А президент Буш заявив цього тижня, що розгляне можливість збільшення фінансової допомоги Україні для підтримки її демократичних досягнень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG