Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники вимагають від Ющенка довести до кінця справу Гонгадзе.


Мар’яна Драч, Сергій Драчук

Прага, 25 січня 2004 – Міжнародні журналістські організації закликають нову українську владу дотримати слова і притягти до відповідальності вбивць журналіста Георгія Гонгадзе. Сьогодні у Страсбурзі Міжнародна федерація журналістів спільно з Інститутом масової інформації, Фондом Гонгадзе і Національною профспілкою журналістів Великобританії та Ірландії оприлюднили звіт про справу Гонгадзе, у якому засуджують провал розслідування і вказують на помилки. Автори звіту вважають, що в Києві мають розглянути справу Гонгадзе в ширшому політичному контексті і залучити до слідства записи Миколи Мельниченка.

«Байдужим » названо провал дотеперішньої української влади зі справою Георгія Гонгадзе в міжнародному журналістському розслідуванні. Журналісти закликають новообраного Президента Віктора Ющенка дотримати свого передвиборчого слова й притягнути вбивць до відповідальності. За словами генерального секретаря Міжнародної федерації журналістів Ейдана Вайта, ця справа “стала символізувати прагнення до справедливості й демократії в Україні. Довести до кінця цю давню сагу про корупцію, некомпетентність і несправедливість має стати найпершим пріоритетом для нової влади”.

Свій звіт Міжнародна федерація журналістів, Національна профспілка журналістів Великобританії та Ірландії, Інститут масової інформації і Фонд Гонгадзе передали на сьогоднішній прес-конференції в Страсбурзі зимовій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. У ньому на 58 сторінках детально оцінено перебіг справи Георгія Гонгадзе. Висновок журналістів: Президент Ющенко має започаткувати відкрите розслідування звинувачень у політичній змові з метою чинити перешкоди правосуддю в цій справі.

Серед іншого, мовиться в звіті, його автори мають достатню масу свідчень, які наводять на думку: уривки з записів Миколи Мельниченка, які стосуються справи Георгія Гонгадзе, є справжніми записами розмов за участю високих українських політичних діячів. Як вважають автори звіту, без дослідження цих уривків записів і природи зв’язку між ними й убивством Гонгадзе жодне серйозне розслідування цієї справи неможливе.

Міжнародна федерація журналістів звертається й до новообраного голови Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Ліндена із закликом відстежувати юридичні й процедурні зміни в становищі українських засобів інформації й домогтися, щоб українська влада виконала своє зобов’язання дбайливо розслідити справу Гонгадзе. Як каже Ейдан Вайт, Рада Європи має задля цього не припиняти свій тиск на українську владу.

Останніми днями ще кілька правозахисних організацій закликали Віктора Ющенка поліпшити становище з правами людини в Україні й серед того забезпечити незалежне розслідування справи Георгія Гонгадзе. Серед них – «Амнесті Інтернешенел» та «Г’юмен Райтс Воч».

Сам Віктор Ющенко, виступаючи сьогодні в Страсбурзі на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, заявив: «Мій уряд вимагає того, щоб ця справа якомога швидше була передана до суду. На сьогоднішній день передані дві справи, які мають прямий стосунок до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Я несу повну політичну відповідальність за те, щоб у найближчий час – можливо, мова йде про місяць-два, залежно від того, в якому стані ця справа в Генеральній прокуратурі, – поставити за мету, щоб ця справа була передана українському правосуддю».

Сьогодні ж у Страсбурзі була й вдова Георгія Гонгадзе Мирослава. Але з Віктором Ющенком їй зустрітися не вдалося: «На жаль, ми не мали нагоди зустрітися, щоб поговорити серйозно про справу. Ми, звичайно, побачилися і привіталися, але це не була нормальна, тривала розмова, в якій би ми могли розібрати всі нюанси справи. Я, звичайно, хотіла це зробити, але його програма була занадто насичена іншими подіями, так що, на жаль, цього не сталося».

Мирослава Гонгадзе вважає, що названі Віктором Ющенком терміни розслідження справи навряд чи реальні: «Я боюся, що два місяці – це занадто короткий строк. Я не знаю, який зараз стан розслідування цієї справи. Я думаю, що реальніше можна говорити – цього року, але два місяці – це, я вважаю, трошки заоптимістично».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG