Доступність посилання

ТОП новини

Як у Німеччині лікують українців, яких поранили в Іраку.


Надія Кандиба

Німеччина, 26 січня 2005 - Лікарі повідомляють про задовільний стан здоров”я чотирьох з п”яти українських військових з Іраку, які зараз перебувають на лікуванні в американському військовому госпіталі в німецькому місті Ландштуль. Один українець і надалі лежить у реанімації, але загрози його життю, на щастя, немає.

П’ять українських вояків проходять курс лікування в американському військовому госпіталі, розташованому в німецькому місті Ландштуль. До Німеччини їх доставили після того, як 9 січня вони отримали поранення внаслідок вибуху боєприпасів поблизу іракського міста Ес-Сувейра. Представниця медичного центру збройних сил США у Ландштулі Мері Шоу повідомила:

“Один з українських пацієнтів перебуває в реанімації, стан здоров’я інших є задовільним”. Мері Шоу не виключила, що вже найближчим часом чотирьох українських солдатів можуть відправити в Україну. З відправкою ж військовослужбовця, який перебуває в реанімації, за її словами, доведеться трохи почекати, оскільки його ще не можна транспортувати.

Нагадаємо, що госпіталь у Ландштулі є найбільшим американським військовим медичним центром за межами США. Його розташовано неподалік від американської військової авіабази Рамштайн, звідки стартують літаки для проведення операцій на Близькому Сході та в Африці. Загалом від початку військових дій в Іраку медичний центр у Ландштулі прийняв вже понад 17 тисяч військовослужбовців 36 національностей, серед них, як повідомили в прес-службі госпіталю, близько 10 громадян України. Найчастіше йдеться про осколочні або вогнепальні поранення. За словами Мері Шоу, українські пацієнти госпіталю користуються такими ж правами, що й американці:

“Наприклад, пацієнтам видається цивільний одяг, різні речі, які госпіталю дарують американські громадяни. Українці теж можуть скористатися цією послугою, якщо вони того побажають”, - розповіла Шоу. За її словами, проблем у спілкуванні з українськими вояками не виникає, оскільки один лікар та ще кілька інших співробітників американського госпіталю в Ландштулі знають російську.

Мері Шоу також розповіла, що українських поранених солдатів регулярно відвідує військовий аташе боннського відділення посольства України в Німеччині. До речі, нині цю посаду обіймає генерал-майор Володимир Кличко, батько відомих українських боксерів Віталія та Володимира Кличків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG