Доступність посилання

ТОП новини

Один з учасників Помаранчевої революції з Мінська просить у Ющенка політичного притулку.


Юрій Свірко

Мінськ, 26 січня 2005 року - У Страсбурзі президент України Віктор Ющенко заявив, що наявність у Білорусі режиму Олександра Лукашенка ускладнює відносини з цією державою і додав, що він "щасливий, що на Майдані був білоруський прапор – не нинішній (радянський), а попередній (червоно-білий)". У офіційному Мінську до цих заяв поставилися стримано-негативно, а білоруська опозиція їх вітає.

"Білорусь за нинішньої влади серйозно ускладнює перспективу стосунків", - сказав Віктор Ющенко на прес-конференції в Раді Європи.

Президент України також сказав: "Ми можемо бути по різні сторони політичних барикад, але треба не забувати, що ми сусіди". Він нагадав, що на київському Майдані Незалежності спілкувався з громадянами Білорусі, які мали там свій намет, і назвав їх “мужніми людьми”. Віктор Ющенко зазначив щодо білоруського питання: "Все, що сприяє демократизації – я буду у лавах союзників".

МЗС Білорусі вже вивчає страсбурзькі заяви Віктора Ющенка, але поки що їх не коментує, сказав радіо “Свобода” речник МЗС Андрій Савіних.

(Савіних:) “Так, нам відомо про його висловлення, але це поки що прийшло з джерел, які треба перевіряти. Ми переконані, що враховуючи хоча б чинник сусідства, відносини Білорусі та України розвиватимуться досить динамічно,зі взаємною повагою, на взаємовигідній основі. У всілякому разі, білоруська сторона виходитиме з цих принципів у взаємодії з українською стороною”.

На страсбурзькі заяви українського президента відреагував колишній спікер нижньої палати білоруського парламенту, нинішній голова комісії з регіональної політики верхньої палати Анатолій Малофєєв, який сказав, що на прикладі України Євросоюз продемонстрував свої підходи до пострадянського простору:

“Те, що відбулося в Україні, матиме наслідки, які йдуть далеко. Ющенко не буде абсолютно вільний у своїх вчинках. Він буде пов’язаний певними зобов’язаннями перед ЄС та особливо США”.

А лідер Білоруського народного фронту Вінцук Вячорка сказав радіо “Свобода”, що заяви Ющенка про Білорусь – “це синхронізація позицій України та Євросоюзу”.

(Вячорка:) “Це свідоцтво досить упевненого відокремлення від кон’юнктурщини, пов’язаної з російсько-білоруським союзом, зобов’язаннями перед Путіним...Це також результат попередніх консультацій з європейськими та євроатлантичними партнерами України”.

Вінцук Вячорка наголосив, що заяви українського президента в Страсбурзі є також результатом перебування білорусів у наметах на Хрещатику, та із задоволенням додав, що Віктор Ющенко про це не забув.

Тим часом один з тих білорусів, які їздили на київський Майдан, Олександр Волчанін передав українському посольству в Мінську прохання на ім.’я Віктора Ющенка: “Прошу Вас дати мені політичний притулок в Україні через загрозу фізичної розправи з боку спецслужб та влади”. Ось що сказав Олександр Волчанін радіо “Свобода”:

(Волчанін:) “Проти мене як кандидата в депутати парламенту готується розправа. Один із керівників спецслужб, які мене дуже добре знають, попередив мене, що зі мною хочуть фізично розправитися”.

Олександр Волчанін, який мешкає в місті Жодіно поруч із Мінськом та працює фельдшером на “швидкій допомозі”, каже, що білоруська влада спеціально перевіряла, за чий кошт він їздив до Києва під час Помаранчевої революції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG