Доступність посилання

ТОП новини

Молодий український диригент одночасно керує оркестрами Києва і Парижа.


Леся Олійник

Київ, 26 січня 2005 - Про призначення Кирила Карабиця на посаду маестро Симфонічного радіо-оркестру Франції радіо “Свобода” вже повідомляло. На цій посаді він працює вже третій рік, поєднуючи працю в Національній опері України. Цими днями у Києві відбулася прем’єра опери-ораторії “Київські фрески” композитора Івана Карабиця. За диригентським пультом стояв його син – Кирило.

Напередодні 60-річного ювілею відомого українського композитора Івана Карабиця Національна опера України здійснила постановку, про яку мріяв автор. На превеликий жаль, прем’єри композитор не дочекався: Івана Федоровича немає на цьому світі вже третій рік. Бажання батька здійснив його син – Кирило Карабиць.

У Київ Кирило прибув після концертів у Парижі, Ліоні, Тулузі. Одразу ж після прем’єри він відлетів до Японії, де диригуватиме симфонічним оркестром філармонії Токіо. Далі в його графіку два концерти в Страсбурзі з ІХ симфонією Брукнера і Симфонічними танцями Рахманінова. А після цьго – концерти в Іспанії та виступ у Стразбурзі з Володимиром Співаковим. Крім цього, Кирило щомісяця виступає як головний гостьовий диригент Страсбурзького симфонічного оркестру. Для полагодження своїх концертних планів Кирило має імпресаріо. Для вітчизняної практики така форма організації праці є ще незвичною.

Кирило Карабиць: “Поєднувати сьогодні легко, сів у літак, за дві години прилетів. Приїхав знову. Це нормально. Сьогодні це можливо”.

На запитання кореспондента радіо “Свобода” про наступні плани Кирило Карабиць відповів, що це буде залежати від майбутньої політики в галузі культури. Кирило підкреслив, що потенціал оркестру Національної опери України не поступається жодному європейському оркестру, хіба що організаційна сторона бажає бути набагато ліпшою. Так, Кирилу вже сьогодні відомо коли, в якій годині відбудеться репетиція в 2006 році. Тоді, як в Україні музиканти часом не знають, що мають робити післязавтра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG