Доступність посилання

ТОП новини

Чи арештують Тимошенко в Москві?


Сергій Драчук

Прага, 26 січня 2005 – Генеральний прокурор Росії повідомив сьогодні, що в так званій “справі Юлії Тимошенко” нічого не змінюється з її новим призначенням. Можливості затримання Юлії Тимошенко в Росії чи деінде залишаються непевними.

“Справа розслідуватиметься відповідно до російського законодавства, не більше й не менше”, – сказав у Москві генеральний прокурор Російської Федерації Владімір Устінов про так звану “справу Юлії Тимошенко”. При цьому, наголосив Устінов, “справи Тимошенко” як такої не існує – є кримінальна справа, за якою проходить і Юлія Тимошенко.

Головна військова прокуратура Росії, зокрема, звинувачує Юлію Тимошенко в організації підкупу офіцерів російського міністерства оборони.

Що ж до можливості затримати Тимошенко в разі, якщо вона прибуде до Росії, Устінов нагадав: “Прокурори не арештовують – це відбувається за рішенням суду”.

Наприкінці вересня минулого року після того, як Юлія Тимошенко не відповіла на два виклики до головної військової прокуратури Росії, на неї подали в міжнародний розшук, а суд вирішив узяти Тимошенко під варту як запобіжний захід.

Але Інтерпол, оголосивши Юлію Тимошенко в розшук на своїх інтернет-сторінках, того ж дня зняв це оголошення. Від Росії попросили “додаткових матеріалів”, які Інтерпол досі вивчає.

У таборі самої Юлії Тимошенко всі звинувачення проти неї вважають політичними й кажуть, що вони не вплинуть на відносини України й Росії.

Чи може затримання Юлії Тимошенко в Москві статися тепер, коли вона виконує обов’язки прем’єр-міністра і, ймовірно, буде затверджена на прем’єрській посаді? Відомий російський юрист Анна Савіцкая, яка нещодавно захищала кілька осіб, звинувачених Кремлем у шпигунстві, в інтерв’ю для радіо “Свобода” сказала: “Якщо вона має недоторканність, то, думаю, навряд чи її можуть затримати, це буде міжнародний скандал… Я думаю, що вона має недоторканність, – ну, найімовірніше, якщо її оберуть прем’єр-міністром, – тож я думаю, що тут безперспективно”.

Але чи таки матиме прем’єр-міністр України недоторканність на території Росії – на це запитання фахівці були не готові відповісти. У Генеральній прокуратурі України не стали коментувати для агентства “Інтерфакс” заяву російського колеґи. А в Міністерстві закордонних справ України нам пообіцяли вивчити це питання.

Тим часом російська преса наводила приклади затримання високих державних урядовців одних країн на території інших. У такій ситуації опинявся, скажімо, кілька років тому у США державний секретар союзу Білорусі і Росії Павел Бородін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG