Доступність посилання

ТОП новини

Рада мiнiстрiв державного об’єднання Сербія i Чорногорія закликала Кабiнет мiнiстрiв Сербiї невiдкладно усунути перешкоди на шляху європейської iнтеграцiї. На думку оглядачiв, йдеться про безпосередню конфронтацiю двох урядiв.


Михайло Рамач

Белград, 28 сiчня 2005 – Рада мiнiстрiв об’єднання Сербія i Чорногорія, яку очолює президент державного об’єднання Светозар Марович, апелювала до влади Сербiї “найближчим часом зробити те, що є державним i нацiональним iнтересом державного об’єднання, держав-членiв та громадян Сербiї i Чорногорiї – реалiзувати повне спiвробiтництво з Мiжнародним трибуналом з воєнних злочинiв”. У зверненнi до Кабміну сербського прем’єра Воїслава Коштуницi зазначається, що від співробітництва з Гаазьким трибуналом залежить процес приєднання державного об’єднання до Європейського союзу.

Оглядачі зауважують, що йдеться про безпрецедентне попередження. Непорозумінь між двома урядами було i в минулому. Однак їх врегулювали за зачиненими дверима. Наразі ж влада державного об’єднання розкрила карти й таким чином зняла із себе вiдповiдальнiсть за можливі негативні наслідки. В урядi державного об’єднання є п’ять мiнiстерств. Троє мiнiстрiв iз Сербiї, двоє з Чорногорiї. Сесiями уряду головує президент державного об’єднання – чорногорець Светозар Марович. Звернення до сербської влади вони ухвалили одностайно. Отож, голосували за нього й мiнiстри з Сербiї.

Уряд Коштуницi вiдмовлявся видати чотирьох вiдставних генералiв та ще десять осiб, яких розшукує Трибунал з воєнних злочинiв. Представники уряду заявляють, що видача обвинувачених могла б дестабiлiзувати ситуацiю в Сербiї. Вони запевняють, що окремi обвинуваченi готовi здатися добровiльно. Адвокати обвинувачених це спростовують. А спiвробiтники розшукуваних додають, що генерали не здадуться – нiколи й нiкому. Заступник прем’єр-мiнiстра Сербiї Миролюб Лабус каже, що його партiя буде змушена вийти з республiканського уряду у разi якщо Коштуниця зволiкатиме з видачею.

Голова уряду досi не коментував звернення влади державного об’єднання. Мiнiстр юстицiї Зоран Стойкович каже, що ситуацiї не треба драматизувати. За його словами, остаточна дата для реалiзацiї вимог Євросоюзу – кiнець березня. А політичні дiячi, котрі цього тижня зустрiчалися з представниками брюссельської адмiнiстрацiї, кажуть що йдеться не про кiнець березня, а про кінець січня.
XS
SM
MD
LG