Доступність посилання

ТОП новини

Сходження Кондолізи Райс.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 27 січня 2005 - У Сполучених Штатах вступила на посаду державного секретаря Кодоліза Райс.

Коли Кондоліза Райс виступала перед сенатською комісією закордонних справ, що мала рекомендувати її Сенатові як нового керівника зовнішньополітичного відомства, вона згадала дитинство. Райс народилася 1954 року в родині шкільного вчителя і баптистського пастора у штаті Алабама, у місті Бірмінгемі.То був центр сегрегованого тоді американського Півдня, де почався рух за рівноправність негрів, той самий Бірмінгем, де расисти підклали бомбу до негритянської церкви і вбили чотирьох дівчаток, де Мартина Лютера Кінга кинули до в’язниці за те, що він без дозволу вийшов на демонстрацію протесту.

Але батьки казали Кондолізі, що в житті можна досягти успіху, головне – бажання і праця. Батьки “відмовлялися дозволити обмеженням і кривдам того часу звузити наш виднокрай. Нас навчали вірити в те, що ми можемо досягти всього, стати тим, ким ми хотіли б стати, що єдине обмеження наших бажань йде зсередини. Нас вчили не слухати тих, хто казав нам: “Ні, ти не можеш”. Кондоліза Райс досягла видатних успіхів у всьому, чим займалася. У віці чотирьох років вона почала брати уроки фортеп”янної гри – і стала концертуючим віртуозом. Вона займалася фігурним катанням – і перемагала на змаганнях багатьох рівнів. У віці 21 року вона стала магістром політичних наук, а у 27 – доктором, захистивши дисертацію у Денверському університеті.

Кондоліза Райс спеціалізувалася на політиці Радянського Союзу та сателітних країн Східної Європи, вона - автор і співавтор низки досліджень, у тому числі таких книг, як “Ера Горбачова”і “Возз”єдання Німеччини та перетворення Європи”. Під час падіння Берлінської стіни і комуністичних режимів, у період розвалу радянської імперії Райс працювала у Білому домі директором відділу радянських та східноєвропейських справ Ради національної безпеки. 1993-го року вона повернулася до академічного світу. Стенфордський університет у Каліфорнії, один з провідних вузів Америки, де на початку 80-х років Райс була професором політичних наук, запросив її на посаду проректора, відповідального за академічну програму і бюджет у півтора мільярда доларів. У Стенфордському університеті – 14 тисяч студентів і 1400 викладачів.

Після шести років проректорства Кондоліза Райс стала зовнішньополітичним дорадником Джорджа Буша, коли він висунув свою кандидатуру на президентських виборах 2000-го року. Відколи Буш став президентом, Райс очолювала Раду національної безпеки. І от тепер вона стала першою в американській історії чорношкірою жінкою – державним секретарем.
XS
SM
MD
LG