Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську продовжується конфлікт довкола продажу палацу засновників міста магнатів Потоцьких.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 27 січня 2005 - Справу довкола продажу палацу засновників міста Івано-Франківська магнатів Потоцьких приватній фірмі зараз розглядають у суді. Нові власники палацу готові йти на поступки. Вони пропонують організувати за власний кошт музейний комплекс, який буде обслуговувати створена разом з ним бізнес-структура. Підприємці впевнені, що таким чином буде збережено як музей, так і створено нові робочі місця. Натомість думки мистецтвознавців та представників міської громади зараз також є доволі неоднозначними.

Кілька тижнів тому в Івано-Франківську розгорівся черговий приватизаційний скандал. У центрі уваги опинився івано-франківський військовий госпіталь, який донедавна був унікальною військовою частиною, що зручно розташувалася в самому центрі міста в будівлях палацового комплексу засновників Станиславова (теперішнього Івано-Франківська) магнатів Потоцьких. Після розформування військового госпіталю, яке відбулось минулого року, здавалося, що ця військова в минулому територія нарешті перестане бути закритою зоною і тут створять згідно із заявою обласної ради музейний комплекс.

Зрештою, дискусій щодо того, що буде розташовано в будівлях колишнього палацу Потоцьких, було багато. Однак одностайними всі були в тому, що ці історичні споруди повинні належати територіальній громаді Івано-Франківська. Справжньою несподіванкою стало те, що будівлі палацового комплексу вже продані Прикарпатській фінансовій компанії в обмін на житло для військовослужбовців. Офіційною підставою для такого обміну стала ухвала Кабінету Міністрів та договір між Міністерством оборони та Івано-Франківською обласною держадміністрацією.

Обласна рада та міська влада Івано-Франківська оскаржили рішення уряду про передачу палацу Потоцьких у приватні руки. Довкола цієї справи розгорівся скандал, результатом якого стало те, що директор Прикарпатської фінансової компанії Олег Бахматюк заявив, що його фірма готова створити в приміщенні палацу мистецький комплекс і паралельно з цим відкрити тут діяльність нової бізнес-структури, яка буде забезпечувати коштами існування музейного комплексу.

Щоправда, невідомо, чим ця структура займатиметься. Окремі івано-франківські мистецтвознавці заявили, що такий досвід є не лише за кордонорм, але й в Україні. Для прикладу готельно-ресторанний комплекс «Галерея» утримує художній музей у Полтаві. Вони становлять єдине архітектурне ціле. Мистецтвознавці та архітектори також наголошують, що у відновлення палацу Потоцьких необхідно вкласти не просто великі, а фантастичні кошти, якими не володіє місцева скарбниця.

Підставою для такого твердження є те, що в палаці упродовж двохсот років знаходився військовий шпиталь і від самого палацу, окрім окремих елементів, практично нічого не залишилось. Як підсумок – в Івано-Франківську зараз не можуть визначитись, яким буде майбутнє палацу засновників міста. Варто лише нагадати, що свого часу проти приватизації палацу Потоцьких рішуче виступав колишній голова обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк. Однак саме обласна держадміністрація посприяла тому, що палац Потоцьких було продано приватній фірмі.
XS
SM
MD
LG